Pensionările pe bandă rulantă ale magistraților pun în pericol sistemul juridic
Dimensiune font:
La început de an, tot mai mulți magistrați aleg să se pensioneze, iar sistemul judiciar este amenințat. De vină ar fi intenția Executivului de a modifica modul în care se calculează pensia de serviciu.
Dacă anul trecut plecările din sistem erau provocate de o posibilă creștere a vârstei de pensionare, anul acesta pensionările sunt legate de incertitudinile cu privire drepturile financiare ale magistraților.
Un magistrat încasează acum o pensie de serviciu de 80% din indemnizaţia brută lunară. Adică mai mult decât câştiga atunci când era în activitate, adică în medie între 17.000 şi 18.000 de lei lunar.
În primele trei luni ale anului 2021, peste 200 de magistrați s-au retras din activitate. Acest fapt duce inevitabil la prelungirea proceselor și anchetelor, ceea ce înseamnă că sistemul judiciar va fi afectat.
Se acutizează penuria de magistrați
În locul lor, nu vine nimeni, pentru că de un an şi jumătate Institutul Naţional al Magistraturii nu a mai organizat concursuri de admitere în profesie, iar acest lucru nu pare că se va în curând, având în vedere că Consiliul Superior al Magistraturii nu a anunțat niciun demers în acest sens. Totodată, nu s-au mai făcut nici recrutări din rândul juriştilor cu experienţă.
Din această cauză, multe procese nefinalizate se reiau de la zero.
În 2022, un număr de 26 de judecători și 10 procurori au primit decizii de pensionare din partea CSM. Acestora li se vor adăuga încă 11 procurori în ședința Secției pentru procurori a CSM din 18 ianuarie.
Conform legislației în vigoare, magistrații se pot pensiona după 25 de ani de activitate, ceea ce face ca fie magistrați la 48-50 de ani ieșiți la pensie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau