Singurătatea, mai rea decât sărăcia. 1 din 5 bătrâni interacţionează cu doar 3 oameni pe lună: poştaşul, medicul şi preotul
Dimensiune font:
Date îngrijorătoare sunt aduse în atenţia publică de Alexandra Dobre, preşedintele Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă. Conform acesteia, singurătatea a devenit mai rea decât sărăcia. 1 din 5 bătrâni interacţionează cu doar 3 persoane pe lună: poştaşul, medicul şi preotul. Iată ce spune Alexandra Dobre.
"Demografia este o mare problemă, în sensul în care ne confruntăm cu cea mai mică natalitate din ultimii peste 100 de ani. Avem foarte mulţi vârstnici care sunt singuri. Avem cifre îngrijorătoare. 1 din 5 vârstnici interacţionează într-o lună de zile cu maximum 3 persoane. Adică poştaşul, medicul de familie şi, după caz, preotul. Lucrul ăsta este chiar dramatic. De cele mai multe ori, singurătatea este una dintre problemele principale ale acestora. Este mai prezentă ca problemă decât lipsurile financiare sau lipsa confortului, lipsa calităţii vieţii, etc.
Mă gândesc că este important să nu lăsăm pe nimeni în urmă, şi nu e în clişeu. Pentru că tindem să îi uităm pe cei care au nevoie de a-şi actualiza cunoştinţele pentru a fi în pas cu noi toţi. Consider că este important să evidenţiem conceptul de ecosistem urban inteligent, în sensul în care el trebuie însuşit cu precădere de decidenţi, atât la nivel local, cât şi la nivel central.
Conceptul evidenţiază interdependenţele care există între infrastructura fizică, inovaţia digitală şi dimensiunea socială pe care o capătă viaţa urbană. Este important ca inteligenţa unui oraş să nu fie măsurată doar prin eficienţa tehnologică sau prin capacitatea de a răspunde provocărilor, ci mai degrabă prin modul în care poate oferi soluţii echitabile şi inovatoare pentru toată lumea, pentru a asigura un confort al calităţii vieţilor cu precădere vârstnicilor, aflaţi într-o etapă în care sunt dependenţi, au nevoie de ajutor", a declarat Alexandra Dobre.
Alexandra Dobre, președintele Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă, a lansat la Târgul Gaudeamus cartea ”Orașe care inspiră: seniori activi în comunități smart”. Lucrarea aduce în prim-plan concepte inovatoare, privind problematica orașelor inteligente din perspectiva politicilor sociale, a guvernanței urbane și a îmbătrânirii active. Provocarea acestei lucrări, pornind de la orașele inteligente prin prisma ecosistemelor sociale, este aceea de a modela un ecosistem social inteligent – care să conecteze munca, viața și dezvoltarea competențelor beneficiarilor politicilor sociale (în cazul nostru, vârstnicii), într-un mod incluziv, durabil și social.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau