În fiecare an, la data de 30 ianuarie, marcăm ,,Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”, în vederea promovării unui climat educațional bazat pe non-violență, toleranță și respect reciproc.
În acest context, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Iași s-au întânit cu elevii Colegiului Tehnic Mihail Sturdza cărora le-au oferit, informații preventive utile, cu scopul ca acestea să îi ferească de situații neplăcute.
Mesajul transmis de polițiști elevilor a fost următorul: dacă au fost victima bullying-ului nu trebuie să treacă singuri prin asta, pot spune cuiva în care au încredere! Această persoană poate să fie un prieten, consilierul școlar, părinții, polițistul sau un profesor.
De asemenea, la activitate a participat un luptător al Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași, sportiv de performanță la sporturi de contact (campion național la Jiu Jitsu Brazilian în anii 2021-2022, campion național la box în anul 2018, campion național la kickboxing în 2012), care a adresat elevilor din ciclul liceal de învățământ, mesaje referitoare la beneficiile practicării unui sport în general și a sporturilor de luptă în mod special, doar într-un cadru competițional organizat, ce implică autocontrol emoțional, educarea răbdării, respectarea regulilor și perseverență, chiar și în urma unor eșecuri.
În demersul nostru preventiv, am avut parte de sprijinul partenerilor, precum: Inspectoratul Școlar Județean Iași, Poliția Locală, D.G.A.S.P.C., Inspectoratul Județean de Jandarmi, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Filiala Iași și Consiliul Județean al Elevilor Iași.
Informații de background:
Reamintim că bullying-ul se manifestă printr-un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.
Comportamentul de tip bullying îmbracă mai multe forme:
- forme verbale ale comportamentului de tip bullying: tachinarea, jignirea (bullying direct) şi bârfirea (bullying indirect);
- forme fizice ale comportamentului de tip bullying: lovirea, îmbrâncirea, distrugerea sau furtul obiectelor personale şi convingerea unui prieten să atace pe cineva în locul tău;
- forme socio-emoționale ale comportamentului de tip bullying: amenințarea, gesturi obscene şi excluderea altora dintr-un grup, manipularea prietenilor.
De cele mai multe ori elevul / elevii victimă, vor manifesta diferite efecte negative, precum:
• performanţe şcolare scăzute asociate cu risc ridicat de eșec școlar;
• răni la nivel fizic;
• tulburări ale somnului;
• modificări ale obiceiurilor alimentare și ale poftei de mâncare;
• scăderea stimei de sine și a stării de bine;
• scăderea capacității de concentrare;
• anxietate, depresie, izolare socială;
Pentru a preîntâmpina aceste efecte, trebuie doar să fim prezenți în mod activ în viața copiilor, a elevilor!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau