VIDEO: Noua lege a bacșișului a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la restaurante
Dimensiune font:
Noua lege a bacșișului, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, a adus o creștere de 40% a plăților făcute cu cardul la unele restaurante.
Ospătarii trebuie să îi întrebe pe oameni în momentul în care le duc nota dacă doresc să lase ceva, după care suma respectivă trebuie trecută pe bonul fiscal. Lucrurile însă nu merg șnur, deocamdată.
La aproape două săptămâni de la implementare, în cele mai multe restaurante bacșișul a reprezentat peste 10% din totalul încasărilor.
Dacă bacșișul depășește 15% este impozitat diferit
Regula este ca înainte să achitați. Ospătarul trebuie să vă întrebe dacă și cât bacșiș vreți să lașați. Suma va fi trecuta pe bonul final.
Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozitul pentru stat. Restul sumei le revine angajaților.
Reprezentanții industriei spun că au fost făcute studii înainte de elaborarea legii și toată lumea are de câştigat: clientul, angajaţii, antreprenorii, dar şi statul.
Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism: „În loc să rămână 10% la angajați, se duc 10% la stat. E superficial. Așa pare. Dacă înțelegi fenomenul, înțelegi din spate, îți dai seama. 90% din mai mult, e mai mult decât 100% din mai puțin”.
Atunci când clienții achită nota cu cardul și lasă bacșișul cash, ospătarul trebuie să completeze niște procese verbale la final de zi prin care să declare cât bacșiș a primit.
Au existat deja discuții cu reprezentanții Guvernului pentru clarificarea acestei situații.
Un alt lucru care ar trebui reglementat, spun reprezentanții HoReCa, este posibilitatea plății unei note parțial cu cardul, parțial în numerar.
Sursa: Pro TV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau