Cezar Honceriu: "echipa a doua este esenţială pentru strategia de viitor a Politehnicii Iaşi"
Dimensiune font:
În clipa de faţă, sunt multe controverse legate de ceea ce se întâmplă în fotbalul juvenil ieşean. Critici severe din partea unora, replici pe măsură din partea altora. Da, sunt pretenţii mari, Iaşul e al doilea oraş al ţării, are potenţial. Judeţul e cel mai mare dintre toate. Bazin de selecţie există, atunci, de ce rezultatele nu sunt cele scontate?
Am tot explicat, de-a lungul timpului, care sunt problemele majore, de unde provin ele, cât timp mai poate dura până se vor rezolva. Că trebuie un proiect pe termen lung, unul migălos, e nevoie nu doar de bani, ci şi de multe altele.
Deşi venit abia de trei luni la conducerea Academiei CSM Politehnica Iași, profesorul Cezar Honceriu a confirmat, punct cu punct, tot ceea ce am scris de-a lungul ultimilor doi ani. Transformarea Centrului de Copii şi Juniori în Academie a fost o cerinţă a FRF, un pic sau chiar mai mult forţată. Fără a fi academie, cât de cât funcţională, juniorii ieşeni n-ar fi avut acces la competiţiile "Elite". "Asta nu se poate face decât în nişte parametri bine stabiliţi de FRF", a punctat sec Cezar Honceriu. Adică, unde-i lege, nu-i tocmeală!
Pus în vară de către noua conducere să preia frâiele sectorului juvenil, universitarul nu s-a pripit, a lăsat lucrurile să meargă de la sine, încercând să înţeleagă ce şi cum. Abia în ianuarie va trage linie, va finaliza analiza şi va gândi strategia pe următorii ani.
Probleme sunt multe şi mari, le-am semnalat de fiecare dată când a fost cazul. Nu sunt deloc optime condiţiile de antrenament, trebuie asigurate cazarea masa şi şcolarizarea copiilor din judeţ, nu sunt destule terenuri de antrenament. Ca exemplu, Cezar Honceriu a prezentat situaţia juniorilor mari, cei care joacă 11 vs 11. Doar două terenuri şi acelea sintetice. Cel din Copou, deja deteriorat şi cel de pe Abator. Iar "să te antrenezi doar pe sintetic nu este bine, avem nevoie de terenurile de iarbă", a adăugat şeful Academiei. Nu e deloc bine, din foarte multe motive, va urma un text pe tema asta.
În primul rând, trebuie implementat acel memorandum către Primărie, prin care baza de pe Abator să fie lărgită cu încă trei terenuri cu gazon natural.
Nici în ceea ce priveşte resursa umană, Politehnica nu se poate compara cu academiile performante din Vest. Antrenori plătiţi cu salarii de femeie de serviciu, puşi să rezolve o grămadă de probleme administrative şi să aibă grijă, mai ales la juniorii mici, de câte două grupe.
Dar, cel mai important aspect, lucru pe care bine l-a sesizat Honceriu, e că "ne-a lipsit o verigă foarte importantă, echipa a doua. Este esenţială pentru strategia Iaşului". Nu s-a putut face, ani la rând, acel rodaj al tinerilor abia ieşiţi din juniorat. Care s-au pierdut, care s-au dus spre alte zări.
Sunt probleme de fond, majore. Nu de formă, iar fumigena aia cu licenţele chiar e total aiurea. Honceriu a promis că, în prima parte a lunii ianuarie de anul viitor, va ieşi public cu analiza şi cu strategia. Aşteptăm. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau