Ororile comunismului văzute prin ochii unui geniu: povestea lui Florin Gheorghiu, cutremurătoare și în 2024

15_11zon

Dimensiune font:

| 29-02-2024 09:21

Trăim vremurile în care „subiectele fiebinți“, care țin prim-planul știrilor sportive, sunt despre „Dodel Tănase“ și escapada cuplului Albu – Borza. În realitate, niște nonsubiecte, întoarse pe toate fețele.

În acest peisaj dezolant, în care am pierdut noțiunea știrilor sportive cu adevărat valoroase, a trecut neobservat un amplu material publicat de agenția Agerpres sub semnătura jurnalistului Adrian Țone. Prezent la evenimentul „Seniori de Colecție“, un proiect organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi ale României, Adrian Țone a distribuit pe flux povestea cutremurătoare a lui Florin Gheorghiu. Relatarea a fost făcută chiar de fostul șahist care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie.

Desigur, în România zilelor noastre, cei mai mulți oameni n-au auzit de Florin Gheorghiu. Probabil, de aici, și dezinteresul mediatic pentru articolul publicat de jurnalistul Agerpres, nepreluat de site-urile importante de sport. Povestea lui Florin Gheorghiu merită însă să fie citită. Pentru că vorbim despre cel mai mare șahist din istoria României și pentru că, parcurgând relatarea sa dureroasă, vom aprecia altfel viața pe care o ducem astăzi, fără astfel de nedreptăți cutremurătoare.

I s-a refuzat șansa de a lucra cu marele Botvinnik

Florin Gheorghiu și-a început relatarea, amintind cum i s-a luat șansa de a lucra cu rusul Mihail Botvinnik, cel care, ulterior, i-a lansat în șahul mondial pe genialii Anatoli Karpov şi Garry Kasparov.

„Singura noastră întâlnire, la Monte Carlo în 1968, cu campionul mondial Botvinnik, care a fost creatorul şcolii de şah sovietice, s-a încheiat remiză, după o luptă foarte interesantă. La scurt timp după terminarea turneului, am avut surpriza să-mi propună să-mi fie antrenor, adică să fiu elevul lui Botvinnik. Asta era o mare onoare la vremea respectivă, pentru că la şcoala lui Botvinnik se ajungea foarte greu şi, practic, jucători străini nu existau printre elevii de la Moscova. Oferta lui Botvinnik a fost refuzată însă de către conducerea federaţiei şi de Ministerul Sportului din vremea respectivă. Spun din păcate pentru că foarte mulţi dintre elevii lui de mai târziu au devenit campioni mondiali, printre cei mai importanţi fiind Karpov şi Kasparov. Asta nu înseamnă că aş fi devenit automat campion al lumii, dar exista o şansă foarte bună. Mare păcat, pentru că eu eram în perioada respectivă cel mai tânăr mare maestru“, a spus Florin Gheorghiu.

„La șah, jucați cu portar sau fără portar?“

În continuare, fostul mare șahist a rememorat cum a ratat șansa unui duel de vis, cu americanul Bobby Fischer, o altă figură emblematică pentru „sportul minții“.

„Cu Bobby Fischer am avut ocazia să mă întâlnesc la masă de patru ori. Eu am câştigat prima noastră partidă de la Olimpiada de la Havana, producând, probabil, cea mai mare surpriză. A fost stupoare printre spectatori şi printre cei din conducerea Cubei, printre care s-a aflat şi Fidel Castro. A doua noastră partidă a fost remiză în Iugoslavia. Meciul a durat 18 ore, a fost întrerupt şi a continuat trei zile. După această remiză, Bobby Fischer, pentru că a fost oarecum nemulţumit că n-a putut să-și ia revanşa după Havana, mi-a propus să facem un meci, neoficial bineînţeles, prin care să arate întregii lumi că victoria mea de la Havana a fost o mare surpriză şi nimic mai mult. Se putea juca meciul cu Bobby Fischer la Bucureşti în perioada respectivă, pentru că eu am comunicat că sunt de acord să joc gratis pentru suflarea şahistă românească ... Dar, din nou, conducerea de partid şi de stat, conducerea Ministerului Sportului, au refuzat, deşi cred că s-ar fi umplut Stadionul Naţional. Ca să înţelegeţi cine erau persoanele care conduceau atunci, vă spun că plecam, echipa naţională masculină şi feminină, la Olimpiadă. Și ne ţineau o scurtă cuvântare, să ne încurajeze, să ne spună ce trebuie făcut, să reprezentăm cu cinste ţara şi steagul şi aşa mai departe.... Și, la un moment dat, unul din acești oameni ne spune că îl roade demult o chestiune. Şi ne spune așa: Eu mă pricep la fotbal, la handbal, la sporturile astea fizice, n-am pretenţia că ştiu ce e ăla şahul. Dar acum, că sunteţi toţi aici, voi jucaţi cu portar sau fără portar?“, a continuat relatarea fostului șahist.

Răsplătit cu diurnă de 4 dolari pe zi

Mai departe, Florin Gheorghiu a explicat cum se făceau deplasările în externe înainte de 1989.

„Prima mea deplasare într-o ţară vestică a fost în calitate de campion mondial de juniori, în 1965, în Argentina. Şi am făcut un zbor de 12-14 ore, cu escală în Franţa, unde s-a schimbat avionul, dar legătura de la Paris pleca după zece ore. Şi am stat zece ore în aeroport să aştept. Prin grija Ministerului Sportului din perioada respectivă, sportivii aveau sau n-aveau diurnă, iar subsemnatul a plecat fără nicio diurnă. O altă deplasare interesantă a fost în Cuba la Olimpiada la care eu am câştigat cu Bobby Fischer. Diurna noastră în perioada respectivă era de 2 dolari pe zi. După ce am câştigat cu Bobby Fischer, conducătorul delegaţiei, care era o figură politică în perioada respectivă, a considerat că e un rezultat senzaţional şi a cerut la Bucureşti să permită ca echipa naţională de băieţi şi fete să aibă nişte condiţii speciale. S-a răspuns pozitiv de la Bucureşti şi am avut onoarea să avem patru dolari pe zi“, a povestit Gheorghiu.

Statul i-a luat banii, Iliescu l-a trimis „la plimbare“

Din păcate, finalul poveștii fostului mare șahist nu e unul fericit, ci de-a dreptul revoltător. Pentru că, după cariera sa stelară, comuniștii au confiscat toate premiile sale câștigate în bani, de aproximativ 200.000 de dolari. Imediat după Revoluție, Florin Gheorghiu a încercat să-și recupereze banii de la statul român, dar degeaba.

„Având în vedere că au trecut atâţia ani şi am şi eu o vârstă, nu mă văd la ora actuală dând statul în judecată. Dar, sigur, e regretabil ceea ce s-a întâmplat, dar considerăm că e un subiect închis. După ce a trecut perioada tulbure cu Revoluţia, am căutat, cumva, să lămuresc această situaţie şi am încercat să vorbesc cu preşedintele Ion Iliescu. Mi-a comunicat şeful de cabinet al dânsului şi cei care erau în jurul preşedintelui că în situaţia respectivă, când domnul preşedinte avea de rezolvat probleme naţionale foarte importante, acest lucru era secundar şi că ar trebui să discutăm mai târziu. Şi când am întrebat când, mi-au spus peste câţiva ani. Şi atunci am renunţat. A trecut prea mult timp, mi-au făcut atâtea nedreptăţi, încât nu mai contează. E prea târziu“, a încheiat Florin Gheorghiu.

Nu gasesc

Florin Gheorghiu, pe când era un tânăr cu rezultate formidabile în șahul mondial

CV-ul unui unui șahist cu o minte sclipitoare

*Florin Gheorghiu e primul nume inclus în Hall of Fame-ul şahului românesc. A participat la 14 Olimpiade dedicate şahului. În patru dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) a fost neînvins.

*Mare Maestru Internaţional, Gheorghiu a jucat cu nouă campioni mondiali: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Garry Kasparov şi Vladimir Kramnik.

*Considerat cel mai valoros şahist român al tuturor timpurilor, Gheorghiu a devenit la vârsta de 16 ani campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menţine după mai bine de șapte decenii. Are nouă titluri de campion al României, a fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câştigat primul titlu de campion mondial de juniori din istoria şahului românesc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
SuperLiga: Liderul U Cluj, înfrângere surprinzătoare pe terenul lui FC Hermannstadt
23/11/2024 19:31

 Universitatea Cluj a pierdut meciul disputat pe terenul echipei FC Hermannstadt, scor 1-2, in etapa cu numărul 17 din SuperLiga. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a terminat turul sezonului regula ...

Victorie pe terenul campioanei en-titre! Bucovina Rădăuți – ACS USV Iași 1-2 (0-1)
23/11/2024 18:53

Nou-promovata ACS USV Iasi, pregătită de antrenorul Romeo Butnaru, a obtinut sambătă prima sa victorie in deplasare in Liga 3, dispunand cu 2-1 (1-0) de Bucovina Rădăuti, intr-un meci din etapa a XIII-a a ...

SuperLiga: Oțelul pune capăt seriei fără victorie – A învins-o pe Farul la ultima fază
23/11/2024 14:09

 Otelul Galati a castigat meciul disputat pe terenul echipei Farul Constanta, scor 1-0, in etapa a 17-a din SuperLiga. Farul Constanta – Otelul Galati 0-1, in etapa #17 din SuperLiga Prima ocazie i ...

Arcașii ieșeni, primiți la Palatul Elisabeta din Capitală
20/11/2024 20:47

Antrenorul Cezar Alexandrescu si arcasul Rares Alexandrescu, de la CSM Iasi 2020, s-au numărat printre membrii delegatiei Federatiei Romane de Tir cu Arcul invitată la Palatul Elisabeta din Bucuresti, unde a ...

Kosovo ripostează după ce a pierdut meciul cu România la 'masa verde'. Avocatul FFK amenință cu TAS
20/11/2024 19:35

Avocatul federaţiei de fotbal din Kosovo (FFK), Taulant Hodaj, a anunţat, miercuri, după ce UEFA a decis că Romania a caştigat la masa verde meciul cu naţionala kosovară, că forul pe care il reprezintă ...

25.000 de euro, prețul unui bilet pentru ultimul meci al lui Rafael Nadal
20/11/2024 15:51

Legenda tenisului mondial, Rafael Nadal, s-a retras din competitiile sportive după infrangerea suferită marti, in cadrul Cupei Davis, intr-un meci impotriva olandezului Botic van de Zandschulp. Meciul dintre ...

Urna din care face parte România la tragerea la sorți a preliminariilor pentru CM de fotbal din 2026
20/11/2024 12:02

 Faza grupelor din Liga Natiunilor a luat sfarsit marti seara, iar nationala de fotbal a Romaniei stie cu exactitate din ce urnă va face parte la tragerea la sorti a grupelor din preliminariile pentru CM ...

Se schimba complet modul de calificare la Cupa Mondială: Când își află România adversarii din preliminarii
19/11/2024 19:41

  Tragerea la sorti pentru preliminariile UEFA ale Cupei Mondiale FIFA 2026 va avea loc pe 13 decembrie 2024, la ora 13:00 (ora Romaniei), la sediul FIFA din Zurich, Elvetia. Evenimentul va fi t ...

Cenuşiu este cerul sportului ieşean
17/11/2024 16:39

Mă uit la clasamentul Superligii de fotbal şi mă minunez. Pe primele două locuri, cele două formaţii din Cluj, Universitatea şi CFR. E drept, după doar 16 etape. Fiecare cu stadionul ei cochet şi cu su ...

Întreceri spectaculoase la Campionatele Internaționale ale României la tir sportiv
17/11/2024 15:05

Timp de trei zile, Iaşul a fost, din nou, gazda Campionatelor Internationale ale Romaniei si a etapei a V-a a Campionatului National de tir cu aer comprimat – 10 metri, dedicate juniorilor I si seniorilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei