Ororile comunismului văzute prin ochii unui geniu: povestea lui Florin Gheorghiu, cutremurătoare și în 2024

15_11zon

Dimensiune font:

| 29-02-2024 09:21

Trăim vremurile în care „subiectele fiebinți“, care țin prim-planul știrilor sportive, sunt despre „Dodel Tănase“ și escapada cuplului Albu – Borza. În realitate, niște nonsubiecte, întoarse pe toate fețele.

În acest peisaj dezolant, în care am pierdut noțiunea știrilor sportive cu adevărat valoroase, a trecut neobservat un amplu material publicat de agenția Agerpres sub semnătura jurnalistului Adrian Țone. Prezent la evenimentul „Seniori de Colecție“, un proiect organizat de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei pe marile personalităţi ale României, Adrian Țone a distribuit pe flux povestea cutremurătoare a lui Florin Gheorghiu. Relatarea a fost făcută chiar de fostul șahist care va împlini 80 de ani pe 6 aprilie.

Desigur, în România zilelor noastre, cei mai mulți oameni n-au auzit de Florin Gheorghiu. Probabil, de aici, și dezinteresul mediatic pentru articolul publicat de jurnalistul Agerpres, nepreluat de site-urile importante de sport. Povestea lui Florin Gheorghiu merită însă să fie citită. Pentru că vorbim despre cel mai mare șahist din istoria României și pentru că, parcurgând relatarea sa dureroasă, vom aprecia altfel viața pe care o ducem astăzi, fără astfel de nedreptăți cutremurătoare.

I s-a refuzat șansa de a lucra cu marele Botvinnik

Florin Gheorghiu și-a început relatarea, amintind cum i s-a luat șansa de a lucra cu rusul Mihail Botvinnik, cel care, ulterior, i-a lansat în șahul mondial pe genialii Anatoli Karpov şi Garry Kasparov.

„Singura noastră întâlnire, la Monte Carlo în 1968, cu campionul mondial Botvinnik, care a fost creatorul şcolii de şah sovietice, s-a încheiat remiză, după o luptă foarte interesantă. La scurt timp după terminarea turneului, am avut surpriza să-mi propună să-mi fie antrenor, adică să fiu elevul lui Botvinnik. Asta era o mare onoare la vremea respectivă, pentru că la şcoala lui Botvinnik se ajungea foarte greu şi, practic, jucători străini nu existau printre elevii de la Moscova. Oferta lui Botvinnik a fost refuzată însă de către conducerea federaţiei şi de Ministerul Sportului din vremea respectivă. Spun din păcate pentru că foarte mulţi dintre elevii lui de mai târziu au devenit campioni mondiali, printre cei mai importanţi fiind Karpov şi Kasparov. Asta nu înseamnă că aş fi devenit automat campion al lumii, dar exista o şansă foarte bună. Mare păcat, pentru că eu eram în perioada respectivă cel mai tânăr mare maestru“, a spus Florin Gheorghiu.

„La șah, jucați cu portar sau fără portar?“

În continuare, fostul mare șahist a rememorat cum a ratat șansa unui duel de vis, cu americanul Bobby Fischer, o altă figură emblematică pentru „sportul minții“.

„Cu Bobby Fischer am avut ocazia să mă întâlnesc la masă de patru ori. Eu am câştigat prima noastră partidă de la Olimpiada de la Havana, producând, probabil, cea mai mare surpriză. A fost stupoare printre spectatori şi printre cei din conducerea Cubei, printre care s-a aflat şi Fidel Castro. A doua noastră partidă a fost remiză în Iugoslavia. Meciul a durat 18 ore, a fost întrerupt şi a continuat trei zile. După această remiză, Bobby Fischer, pentru că a fost oarecum nemulţumit că n-a putut să-și ia revanşa după Havana, mi-a propus să facem un meci, neoficial bineînţeles, prin care să arate întregii lumi că victoria mea de la Havana a fost o mare surpriză şi nimic mai mult. Se putea juca meciul cu Bobby Fischer la Bucureşti în perioada respectivă, pentru că eu am comunicat că sunt de acord să joc gratis pentru suflarea şahistă românească ... Dar, din nou, conducerea de partid şi de stat, conducerea Ministerului Sportului, au refuzat, deşi cred că s-ar fi umplut Stadionul Naţional. Ca să înţelegeţi cine erau persoanele care conduceau atunci, vă spun că plecam, echipa naţională masculină şi feminină, la Olimpiadă. Și ne ţineau o scurtă cuvântare, să ne încurajeze, să ne spună ce trebuie făcut, să reprezentăm cu cinste ţara şi steagul şi aşa mai departe.... Și, la un moment dat, unul din acești oameni ne spune că îl roade demult o chestiune. Şi ne spune așa: Eu mă pricep la fotbal, la handbal, la sporturile astea fizice, n-am pretenţia că ştiu ce e ăla şahul. Dar acum, că sunteţi toţi aici, voi jucaţi cu portar sau fără portar?“, a continuat relatarea fostului șahist.

Răsplătit cu diurnă de 4 dolari pe zi

Mai departe, Florin Gheorghiu a explicat cum se făceau deplasările în externe înainte de 1989.

„Prima mea deplasare într-o ţară vestică a fost în calitate de campion mondial de juniori, în 1965, în Argentina. Şi am făcut un zbor de 12-14 ore, cu escală în Franţa, unde s-a schimbat avionul, dar legătura de la Paris pleca după zece ore. Şi am stat zece ore în aeroport să aştept. Prin grija Ministerului Sportului din perioada respectivă, sportivii aveau sau n-aveau diurnă, iar subsemnatul a plecat fără nicio diurnă. O altă deplasare interesantă a fost în Cuba la Olimpiada la care eu am câştigat cu Bobby Fischer. Diurna noastră în perioada respectivă era de 2 dolari pe zi. După ce am câştigat cu Bobby Fischer, conducătorul delegaţiei, care era o figură politică în perioada respectivă, a considerat că e un rezultat senzaţional şi a cerut la Bucureşti să permită ca echipa naţională de băieţi şi fete să aibă nişte condiţii speciale. S-a răspuns pozitiv de la Bucureşti şi am avut onoarea să avem patru dolari pe zi“, a povestit Gheorghiu.

Statul i-a luat banii, Iliescu l-a trimis „la plimbare“

Din păcate, finalul poveștii fostului mare șahist nu e unul fericit, ci de-a dreptul revoltător. Pentru că, după cariera sa stelară, comuniștii au confiscat toate premiile sale câștigate în bani, de aproximativ 200.000 de dolari. Imediat după Revoluție, Florin Gheorghiu a încercat să-și recupereze banii de la statul român, dar degeaba.

„Având în vedere că au trecut atâţia ani şi am şi eu o vârstă, nu mă văd la ora actuală dând statul în judecată. Dar, sigur, e regretabil ceea ce s-a întâmplat, dar considerăm că e un subiect închis. După ce a trecut perioada tulbure cu Revoluţia, am căutat, cumva, să lămuresc această situaţie şi am încercat să vorbesc cu preşedintele Ion Iliescu. Mi-a comunicat şeful de cabinet al dânsului şi cei care erau în jurul preşedintelui că în situaţia respectivă, când domnul preşedinte avea de rezolvat probleme naţionale foarte importante, acest lucru era secundar şi că ar trebui să discutăm mai târziu. Şi când am întrebat când, mi-au spus peste câţiva ani. Şi atunci am renunţat. A trecut prea mult timp, mi-au făcut atâtea nedreptăţi, încât nu mai contează. E prea târziu“, a încheiat Florin Gheorghiu.

Nu gasesc

Florin Gheorghiu, pe când era un tânăr cu rezultate formidabile în șahul mondial

CV-ul unui unui șahist cu o minte sclipitoare

*Florin Gheorghiu e primul nume inclus în Hall of Fame-ul şahului românesc. A participat la 14 Olimpiade dedicate şahului. În patru dintre ele (Lugano 1968, Nisa 1974, Buenos Aires 1978 şi Dubai 1986) a fost neînvins.

*Mare Maestru Internaţional, Gheorghiu a jucat cu nouă campioni mondiali: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Garry Kasparov şi Vladimir Kramnik.

*Considerat cel mai valoros şahist român al tuturor timpurilor, Gheorghiu a devenit la vârsta de 16 ani campion naţional de seniori şi Maestru al Sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc. Acest record se menţine după mai bine de șapte decenii. Are nouă titluri de campion al României, a fost vicecampion mondial de juniori în 1961, la Haga (Olanda), iar în 1963 a câştigat primul titlu de campion mondial de juniori din istoria şahului românesc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FCSB a cucerit primul titlu după 9 ani
27/04/2024 22:35

FCSB este noua campioană a Romaniei. Gruparea antrenată de Elias Charalambous a castigat disputa cu Farul pe Arena Natională, scor 2-1, si si-a asigurat titlul din punct de vedere matematic, in etapa cu num ...

VIDEO SuperLiga: FC U Craiova 1948, victorie mare cu Universitatea Cluj
27/04/2024 19:45

 FC U Craiova 1948 continuă lupta pentru salvarea de la retrogradare, după ce s-a impus cu scorul de 3-2 in duelul cu Universitatea Cluj, in etapa cu numărul 7 a play-out-ului SuperLigii Romaniei. Ju ...

Medalie de aur pentru România la Europenele de canotaj. Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc, pe primul loc la dublu vâsle feminin
27/04/2024 17:05

Medalie de aur pentru Romania la canotaj! Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au caştigat, sambătă, medalia de aur in proba de dublu vasle feminin, categorie uşoară, la Campionatele Europene de Canota ...

Poli Iași, cu inima strivită în ghete
27/04/2024 06:06

* FC Politehnica Iasi – UTA, duminică, cu incepere de la ora 18,30, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou, in etapa a 7-a a play-out-ului SuperLigii la fotbal N-as avea nici timpul, nic ...

Fotbal pentru porumbei! Universitatea Cluj – Poli Iași 1-0 (0-0)
25/04/2024 11:57

Ajunsă din urmă in clasament de FC Botosani, ambele cu cate 21 de puncte pe locurile de baraj la diferente subtiri fată de Dinamo (20) si FCU Craiova (19), ocupantele locurilor direct retrogradabile, era de ...

Cea mai bună marcatoare a Ligii I de baschet joacă la CS Politehnica Iași!
24/04/2024 09:35

Cu ceva mai multă atentie, formatia feminină de baschet CS Politehnica Iasi, pregătită de antrenoarea Emilia Marian, putea evita locul 8, ultimul, in Liga I, chiar dacă a parcurs abia primul sezon de la re ...

VIDEO Lionel Messi o duce pe Inter Miami pe primul loc - Două goluri și o pasă decisivă
21/04/2024 12:15

 Inter Miami a urcat pe primul loc in Conferinta de Est din MLS, după ce Lionel Messi a inscris două goluri in victoria obtinută in fata echipei Nashville SC, scor 3-1, pe stadionul din Fort Lauderdale. ...

Istvan Kovacs, de la Barcelona - PSG, direct în Copou!
20/04/2024 06:00

* FC Politehnica Iasi – FC Voluntari, astăzi, de la ora 15, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iasi, partidă contand pentru etapa a 5-a a play-out-ului SuperLigii la fotbal Poli s-a culca ...

Irina Bulmaga şi Miruna Lehaci participă la Campionatul European
19/04/2024 07:32

Cele două şahiste ale clubului CSM Iasi 2020 se numără printre cele aproape 200 de jucătoare din 35 de ţări care vor evolua la a 24-a editie a Campionatului European de sah feminin – senioare 2024. ...

Handbal feminin, Divizia A - Turneul final va avea loc la Iași
19/04/2024 07:24

Municipiul Iaşi va fi gazda Turneului final al Diviziei A de handbal feminin pentru promovare in primul eşalon, in perioada 10-12 mai, a hotărat federaţia de specialitate. Echipa CSM Iaşi 2020 este califi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei