20 de animale marine deosebite, locuitori stranii ai abisului

Dimensiune font:

| 07-08-2019 11:18

 Suntem obișnuiți să vedem ființe terestre și păsări zburând pe cer, dar adevărul este că în apele oceanelor prosperă un întreg univers de creaturi despre care știm prea puțin, iar unele animale marine sunt de-a dreptul uimitoare!

Până acum, știm că există aproximativ 230.000 de specii marine și suntem siguri că multe altele așteaptă să fie descoperite. La urma urmei, în fiecare an sunt observate noi specii.

Mai jos îți prezentăm 20 de animale marine cu coloraturi distincte și cu structuri corporale care le fac să pară desprinse din desenele animate sau din filmele fantasy.

1. Îngerul de mare

 

animal marin
Foto: Wikimedia

 

Iată prima intrare de pe lista noastre de animale marine. Aceste creaturi se adună în grupuri mari. Au fost descoperite în tot felul de condiții climatice, inclusiv în regiunile polare și în mările tropicale. 

2. Animale marine deosebite: Elysia chlorotica

 

animal marin
Foto: Jan Schaumann / Twitter

 

Această specie de limax de mare, de mărime mică sau medie, este o moluscă marină gastropodă. Acești limacși funcționează pe baza energiei solare, pe care o captează prin cloroplastele din algele pe care le consumă.

3. Rechinul-fantomă australian

 

animal marin
Foto: The Exclamationist / Imgur

 

Acesta este un pește cartilaginos, care aparține familiei Holocephali. Poate fi găsit în sudul Australiei, în Tasmania și în Noua Zeelandă. Și, în general, se găsește la adâncimi de până la 200 de metri.

4. Limacșii de mare blănoși

 

animal marin
Foto: roshihiro1225 / Twitter 

 

Acestea sunt unele dintre cele mai bizare animale marine. Arată simpatic, însă corpul lor nu este acoperit de blană, ci de tije mici cunoscute drept carofilide. Au o durată de viață redusă – trăiesc între câteva luni și un an.

5. Caracatița de mare adâncime

 

animal marin
Foto: Phil Torres / Grâu Geoff

 

Zeci de specimene ale acestei caracatițe au fost descoperite la mare adâncime, deasupra unei porțiuni stâncoase a mării. Descoperirea a fost făcută în timp ce geochimiștii explorau și colectau mostre de lichid cald care ieșea prin crăpăturile din rocile vulcanice.

Aceste caracatițe aparțin genului Muusoctopus – sunt creaturi roz, de mărimea unei farfurii, cu ochi enormi.

6. Un crab cu ochii verzi

 

animal marin
Foto: Universitatea Națională din Singapore / Facebook

 

Nu este clar care este motivul pentru care această specie are ochii verzi, însă știm că acești crabi-călugăr folosesc carapacea altor creaturi drept casă. Această specie a fost descoperită la adâncimi cuprinse între 200 și 280 de metri. 

7. Animale marine din Pacific: Caracatița-bebeluș

 

animal marin
Foto: u / CapnFancyPants / Reddit

 

Această specie a fost descoperită de către echipa Nautilus pe coasta Californiei. Se crede că este înrudită cu sepia și poate fi găsită, în general, în Oceanul Pacific.

8. Dragonul albastru – Glaucus atlanticus

 

animal marin
Foto: Wikimedia

 

Această specie are un aspect superb, însă este extrem de veninoasă. Specia a fost descoperită în apropierea țărmurilor Australiei. Se hrănește cu meduze veninoase.

9. Dragonul-frunză de mare

 

animal marin
Foto: Wikimedia 

 

Această specie este unicul membru al genului Phycodurus. Structura asemănătoare cu o frunză a corpului său are rol de camuflaj. Poți găsi această specie de-a lungul coastelor din sudul și vestul Australiei.

10. Animale marine bizare: Meduza Halitrephes

 

animal marin
Foto: OctopussSevenTwo / Imgur

 

Făcând parte din familia Halicreatidae, această specie a fost descoperită la o adâncime de 1.200 – 1.500 de metri în apropierea Arhipelagului Revillagigedo, lângă Baja California, Mexic.

11. Pana de mare (Merisulat)

 

animal marin
Foto: Wikimedia

 

Pana de mare poate fi găsită în apele temperate și tropicale la adâncimi de peste 6.100 de metri. În general, se grupează cu octocoralii, precum și cu alte tipuri de coral. 

12. Animale marine: Țiparul de mare

 

animal marin
Foto: Wikimedia

 

Această specie poate fi descoperită în Emisfera de Nord. Are corpul asemănător cu cel al unui țipar, fără aripioare, și poate fi găsită în zonele nordice și vestice ale Oceanului Atlantic, de-a lungul țărmurilor Europei și Americii de Nord.

13. Crabul-acadea

 

Foto: Wikimedia

 

Această specie este cunoscută și drept crab Brachura, crab-păianjen, Hoplophrys oatesii și crabul moale de coral. Poate atinge lungimea de doi centimetri și se poate camufla pentru a se potrivi culorii coralului din zona în care trăiește.

14. Animale marine: Meduză Crossota

 

animal marin
Foto: Wikimedia 

 

Această specie nou-descoperită aparține familiei Crossota millsae și poate fi găsită în Oceanul Arctic, la adâncimi de sub 1.000 de metri. Poate atinge o lungime de până la doi centimetri.

15. Anemona Dionaea muscipula

 

animal marin
Foto: Ian Macdonald / NatGeo

 

Această specie de mare adâncime își folosește tentaculele pentru a captura prada. Poate fi întâlnită în canioanele aflate la mare adâncime în Golful Mexic.

16. Animale marine: Limaxul de mare otrăvitor

 

animal marin
Foto: Peter Parks / NatGeo

 

Această specie mai este cunoscută și drept castravete de mare și are corpul alungit și pielea asemănătoare cu pielea prelucrată. Poate fi întâlnită pe fundul oceanelor în lumea întreagă. 

17. Dragonul negru de Pacific

 

Foto: Imgur

 

Dragonul negru de Pacific trăiește în apele adânci ale Oceanului Pacific de Est, la o adâncime cuprinsă între 200 și 1.000 de metri. Aceste animale migrează spre suprafață noaptea, după ce se hrănesc cu crustacee mici și cu alți pești.

18. Caracatița-vampir

 

Foto: Imgur

 

Caracatița-vampir poate fi descoperită în oceanele temperate și tropicale, în condiții extreme de mare adâncime, și poate atinge lungimea de 30 de centimetri.

19. Animal animale marine: Munnopsis

 

Foto: Imgur 

 

Munnopsis este un tip de izopod. De obicei, înoată la mare adâncime și poate atinge lungimea de 1-2 centimetri. Exemplarele din această specie au niște antene foarte mari.

20. Caracatița-nucă de cocos

 

Foto: YardleyFudgerounds / Imgur

 

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de animale marine interesante. Această viețuitoare atinge lungimea de 8 centimetri și poate fi găsită, cel mai adesea, în Oceanul Pacific și Indian, din Australia până în Africa de Sud, în sudul Japoniei, Noua Guinee, Indonezia și India.

Membrii acestei specii preferă să trăiască singuri și vânează la răsărit și la asfințit. Specia poate fi găsită la o adâncime de 180 de metri, în zone tulburi.

Ce crezi despre aceste viețuitoare? Care ți s-a părut cea mai interesantă? Spune-ne ce crezi în secțiunea pentru comentarii.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei