6 curiozități despre vârful Everest, testul suprem al alpiniștilor

Dimensiune font:

| 18-01-2019 13:35

 Există o mulțime de lucruri impresionante despre cel mai înalt pisc din lume, dar care sunt mai puțin cunoscute. De aceea, îți prezentăm o listă de curiozități despre vârful Everest care te vor uimi.

Cel mai înalt munte din lume, Everest (cunoscut în nepaleză ca Sagarmatha), este un vârf pe care mulți vor să urce, însă doar puțini reușesc. Cei care au ajuns pe vârf au fost răsplătiți cu un sentiment de mândrie și cu priveliști extraordinare.

Muntele a fost o sursă de uimire și de frică și continuă să fie o provocare pentru cei mai buni alpiniști din lume.

1. Vânturile de 280 km/h sunt un coșmar pentru alpiniști

curiozități despre vârful Everest

Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre vârful Everest. Muntele Everest ajunge până în stratosferă, așa că alpiniștii au de-a face aici cu vânturi extreme.

Pe munte, viteza medie a vântului este de 160 de kilometri pe oră. Vântul poate ajunge până la 280 de kilometri pe oră, așa cum s-a întâmplat pe 6 februarie 2004.

Asta înseamnă puțin mai mult decât un uragan de categoria 5, cum a fost uraganul Katrina din SUA (cu vânturi de 250 kilometri pe oră). Imaginează-ți ce ar păți cei care încearcă să ajungă pe vârf!

De aceea cei mai mulți urcă pe munte în luna mai sau septembrie. Adică la începutul sau sfârșitul anotimpului musonului din Asia, o perioadă care oferă o fereastră de 10-15 zile.

Este singura perioadă în care vânturile se reduc drastic. Ascensiunea are loc numai atunci când vântul este de cam 56 de kilometri pe oră pe vârf.

2. Un alpinist care urcă pe Everest arde până la 10.000 de calorii pe zi

curiozități despre vârful Everest

Iată una dintre cele mai neașteptate curiozități despre vârful Everest. În medie, alpiniștii ard între 6.000 și 10.000 de calorii pe zi și până la 20.000 când urcă pe vârf.

Cu cât mai mult urcă un alpinist, cu atât mai puțină poftă de mâncare are. Într-o regiune numită „Zona Morții”, corpul se deteriorează mult mai repede și este imposibil să înlocuiești caloriile arse prin consumul de mâncare.

„Zona Morții” este situată la altitudinea de peste 7.920 de metri, unde nu există destul oxigen pentru corpul uman. Este nevoie de o energie mai mult decât dublă pentru cele mai mici sarcini.

În tabăra de la bază, de mâncare se ocupă un bucătar care se asigură că alpiniștii primesc nutrimentele de care au nevoie. Alpiniștii sunt avertizați să mănânce cât de mult pot, deoarece în viitor nu vor mai putea face acest lucru.

După tabăra de la bază, există tabere unde nu sunt bucătari, așa că alpiniștii trebuie să își gătească singuri. Gătitul la tabăra a patra, situată la 7.924 de metri, este o sarcină grea.

Este obositor și numai să încălzești un vas cu apă. În această etapă, alpiniștii consumă în mare parte gustări pregătite dinainte.

3. Până în 2017, aproximativ 290 de oameni au murit încercând să ajungă pe vârf

curiozități despre vârful Everest

Iată una dintre acele curiozități despre vârful Everest care sunt de-a dreptul sinistre. Cei mai mulți dintre alpiniștii care au murit încercând să escaladeze muntele Everest au căzut în „Zona Morții”.

Nimeni nu cunoaște numărul exact al cadavrelor de aici. Însă alpiniștii folosesc trupurile înghețate drept semne de traseu. Hainele colorate purtate de acești alpiniști ies în evidență prin zăpadă, motiv pentru care zona a fost numită „Valea Curcubeului”.

Rămășițele lui Tsewang Paljor, un alpinist indian care a murit în viscol în 1996, sunt cele mai cunoscute. În ziua în care a murit, purta bocanci verzi, așa că a fost poreclit „Bocanci Verzi”.

Mulți alpiniști trebuie să treacă pe lângă acest cadavru înghețat, care se află pe munte de 22 de ani. Este imposibil de adus un cadavru înapoi, fiindcă coborârea este la fel de periculoasă ca ascensiunea.

De aceea, peste 200 de cadavre au rămas pe munte de zeci de ani.

4. Temperatura pe Everest nu crește peste limita de îngheț nici măcar vara

curiozități despre vârful Everest

În orice perioadă a anului, temperatura de aici este sub limita de îngheț. Media este între -15 și 0 grade Celsius, însă poate ajunge până la -24 de grade Celsius. Este mai cald de la sfârșitul lui mai până în a treia săptămână din octombrie, fiindcă vânturile se mai potolesc în această perioadă.

În 2008, o stație meteorologică a fost construită la altitudinea de 8.000 de metri. Stația, alimentată cu energie solară, se află pe ruta numită „South Col”.

Aceste curiozități despre vârful Everest te vor ajuta să cunoști mai bine un loc fascinant.

Cei care urcă pe traseul „Southest Ridge” (cel mai popular traseu) se expun mai puțin la riscuri, fiindcă temperatura înghețată face ca blocurile de gheață să rămână sudate și să nu îi lovească pe alpiniști sau să îi arunce în gol.

În „Zona Morții”, temperatura e atât de scăzută, încât dacă o parte a corpului este expusă la atmosferă, aceasta va degera.

5. Înălțimea Everestului este puțin mai mică decât altitudinea la care zboară avioanele

curiozități despre vârful Everest

Altitudinea a fost stabilită în urma unei prospectări făcute de indieni în 1955 și a fost confirmată de chinezi în 1975. Altitudinea este acceptată atât de China, cât și de Nepal. Răul de altitudine este o mare problemă sus pe munte.

Altitudinea obișnuită de zbor a unui avion poate fi de 10.000 sau 10.600 de metri. Avioanele ușoare rămân la 3.000 de metri, adică mai puțin de jumătate din altitudinea muntelui.

Avioanele comerciale zboară la această înălțime, deoarece aerul este destul de rarefiat, ceea ce crește eficiența combustibilului. Diferența dintre vârful Everest și altitudinea de zbor a unui avion este de numai cam 900 de metri.

6. Stânca din vârful muntelui se afla pe fundul oceanului acum 450 de milioane de ani

curiozități despre vârful Everest

Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre vârful Everest. Munții se formează în mii de ani. Când apar deformări în crusta Pământului, lanțurile muntoase se formează sub formă de centuri liniare și alungite.

Lanțurile muntoase se ridică printr-un proces numit „orogeneză”, datorat mișcărilor plăcilor tectonice. Întregul proces implică deformarea structurală, împăturirea, metamorfismul, glaciația, eroziunea și sedimentarea.

Când o mișcare verticală a crustei Pământului este cauzată de deformarea rocilor, fenomenul se numește „ascensiune”. Acest fenomen a format muntele Everest și astfel se explică prezența calcarului marin pe vârful său.

Marginile plăcilor convergente și derivele continentale au contribuit de asemenea la formarea muntelui. John Angus McPhee, autor și jurnalist american, scrie în cartea sa, Anale ale lumii de ieri, care a câștigat premiul Pulitzer:

„Când alpiniștii din 1953 și-au înfipt steagurile pe cel mai înalt munte din lume, acestea se înălțau deasupra scheletelor creaturilor care au trăit în oceanul cald și limpede pe care India, deplasându-se spre nord, l-a făcut să dispară. Probabil că la 6.000 de metri sub fundul oceanului, rămășițele scheletale s-au transformat în roci.”

„Acest fapt face cât un tratat despre mișcarea suprafeței Pământului. Dacă ar trebui să rezum totul într-o singură propoziție, aș alegea-o pe aceasta: Vârful muntelui Everest este compus din calcar marin.”

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei