Ce substanțe nu se combină NICODATĂ la dezinfecție ori dezinsecție

Dezinfectanti-medicali_1

Dimensiune font:

| 30-01-2020 19:09

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă – Toxicologie, a vorbit la Interviurile DC Medical despre substanțele folosite în acțiunile de dezinsecție și dezinfecție, care au ucis și îmbolnăvit oameni.

Doctorul Radu Țincu, medic primar toxicolog, a detaliat la Interviurile DC Medical ce substanțe nu se combină când se face banala curățenie acasă, dar și cum de s-a ajuns ca o aparentă simplă dezinsecție/dezinfecție să ucidă și să îmbolnăvească oameni.

”Oamenii au devenit mult mai receptivi la acest subiect. Acum, toată lumea - deja unde se mai face dezinsecție, deratizare, dezinfecție - nu mai vrea să le accepte până când nu se clarifică dacă se fac de o firmă autorizată, dacă se respectă procedura. Ceea ce nu este rău. E rău că au ajuns oamenii să întrebe dacă firmele sunt verificate și dacă produsele sunt aprobate. Cred că autoritățile sunt primele care trebuie să facă pasul ăsta înaintea populației. Când discutăm de dezinsecție și deratizare, categoric s-a creat un impact psihologic și putem spune că ne îndretăm spre o ușoară isterie, în care oamenii sunt speriați. Și pe bună dreptate, la Timișoara au murit trei oameni. La Arad au fost internați zeci de copii, s-a închis o școală”, afirmă medicul toxicolog.

Specialistul declară că în materie de dezinsecție, dezinfecție și deratizare trebuie știute următoarele: ”Substanțele folosite în dezinsecție, dezinfecție și deratizare sunt substanțe din categoria celor reglementate la nivelul spațiului european. (...) În mod normal, dacă efectuăm orice altă procedură de dezinsecție, dezinfecție sau deratizare cu un produs aprobat nerespectând protocolul, ea este sigură, nu se va întâmpla niciodată nimic”. În plus, continuă medicul, structurile europene au aprobat substanțe cu grad jos de toxicitate.

Radu Țincu spune că la Timișoara s-a folosit o substanță care nu trebuia utilizată în spațiile locuite de populație, iar la Arad, din ce s-a dat publicității, s-a utilizat o concentrație de 4 ori mai mare decât cea normală.

”Problema nu este la substanțele în sine, ci la modul în care noi le manipulăm”, apreciază medicul toxicolog.

Mai multe substanțe într-o singură procedură, nu doar una
Potrivit acestuia, într-o singură procedură de dezinsecție ori de deratizare nu se folosește o singură substanță, ci mai multe.

”Punerea lor în contact așa cum nu trebuie poate să determine reacții chimice care pot să producă noi substanțe, să producă vapori care să ajungă în aer și astfel se modifică foarte mult modul de acțiune al acestor substanțe. Un exemplu clasic pe care-l vedem la spital, foarte frecvent: doamne care vin de acasă, din timpul curățeniei, când amestecă produse pe bază de clor cu produse de tip detartrant. Această asociere va determina eliberarea de clor gazos pe care-l inhalează și ajung la spital cu tulburări de respirație, cu o jenă puternică la nivel respirator, unele chiar cu insuficiență respiratorie acută.

Același lucru s-a întâmplat și la școli: au folosit substanțe de dezinsecție cu substanțe de dezinfecție.

Punerea lor în contact poate să determine un scenariu cumplit. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte atenți. (...) Nu este o știință de Harvard, nu trebuie să fii doctor docent, fiecare produs, biocid are o fișă de securitate. Ea conține toate informațiile, atât cele destinate medicilor în caz de accident, cât și pentru cei care le utilizează”, consideră medicul Radu Țincu.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
05/11/2024 14:24

 La data de 3 noiembrie 2024, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” implineşte 190 de ani de la infiinţare. Una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversită ...

Google Maps și Waze, schimbare extrem de importantă pentru utilizatorii de iOS! Ce va fi permis în curând Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Google Maps și Waze, schimbare extrem de importantă pentru utilizatorii de iOS! Ce va fi permis în curâ
05/11/2024 13:52

 Apple pregăteste o schimbare majoră pentru utilizatorii săi din Uniunea Europeană, conform unui document recent publicat de companie. Începand cu primăvara anului viitor, posesorii de iPhone si ...

S-a descoperit că generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele?
05/11/2024 12:15

S-a descoperit că generatiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Generaţiile mai tinere au creierul mai mare. Este mai sănătos? Iată ce spun studiile despre efectele acestui lucru. ...

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la îndemâna ta?
04/11/2024 10:36

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la indemana ta? În ultimii ani, industria smartphone-urilor a evoluat rapid, iar competitia acerbă dintre producători a făcut ca tehnologia ...

Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei