De ce sa lucrezi in IT in 2020

IT-guy-working-in-server-room2

Dimensiune font:

| 31-01-2020 18:20

La inceput de an, multi dintre noi incep sa aseze primele caramizi pentru obiectivele setate pe 2020.

Pentru cei care au si obiective de schimbare profesionala, sunt vesti bune. In ultimii 3-4 ani, au aparut numeroase scoli de IT care promit ca te invata programare de la zero in mai putin de un 1 an si iti garanteaza ca esti gata de angajare.

Acesta este si principalul motiv pentru care este indicat sa lucrezi in IT in 2020. Am analizat piata de IT alaturi de centrul de educatie in IT care promite sa rezolve problema deficitului de programatori din Romania - Codecool - si am facut o lista de motive pro "de ce sa lucrezi in IT" mai jos.

IT-ul este un domeniu in continua crestere in Romania

Conform unui studiu, domeniul IT a crescut enorm in Romania - in 2019, a depasit pragul de 5 miliarde de euro (de 5 ori valoarea din 2003 si dublu fata de 2013), cu o rata de crestere de 14,3%, contribuind cu 6% la PIB-ul Romaniei (versus 0,5% in 2003).

Daca in primii ani ai democratiei, dupa '89, IT-ul insemna firme deschise in sufrageriile personale ale informaticienilor, astazi Romania este gazda pentru numeroase centre/companii de IT internationale prestigioase, precum Microsoft, Amazon, Adobe, Oracle sau IBM.

Potrivit unei analize facute in 2019 de analistii de la KeysFin, cifra totala de afaceri a companiilor controlate majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro in 2017, din care industria IT reprezinta aproximativ 30% din totalul investitiilor directe realizate de companii americane prezente in Romania. Iar acest procent este in continua crestere.

De asemenea, sa nu uitam de performantele companiilor romanesti de IT: primul unicorn de avangarda local - UiPath, de BitDefender sau SoftVision.

In ceea ce priveste activitatea locala, orasele unde se gasesc cei mai multi angajati IT sunt Bucuresti, Iasi si Cluj, acest top fiind echivalentul oraselor in care sunt prezente companiile americane prezente pe piata din Romania: Microsoft la Bucuresti sau Amazon la Iasi. Cresterea angajatilor din Iasi se datoreaza si faptului ca de pe bancile scolilor din Iasi ies intre 2500 si 3000 de IT-isti anual.

Salariile din IT pornesc de la 500-700 euro

Romania este unul dintre cele mai active hub-uri IT din Europa, cu un ritm de crestere fulminant. Tocmai acest ritm de crestere rapid a dus la crearea unui deficit major de specialisti - acum sunt prea multe posturi vacante de programatori si prea putini programatori pe piata de angajare. Acest lucru a creat noi oportunitati de cariera tentante, variate si sigure, unde angajatul are puterea asupra angajatorilor.
In acest context, si topul salariilor din Romania este dominat de acest ecosistem, castigul mediu nominal net crescand de la luna la luna. Daca, in februarie 2019, salariul mediu in IT a fost de 6683 lei, in luna mai 2019 a fost de 6946 lei, conform datelor Institutului National de Statistica.

De asemenea, 68% dintre companii cred ca salariile in IT vor creste (lucru confirmat de INS), dar si ca salariile entry-level in programare se estimeaza intre 500-700 EUR, similar cu asteptarile candidatilor (550-800 EUR).

Companiile sunt in permanenta cautare de persoane care cunosc cele mai populare limbaje de programare: developeri full-stack, Front-End, programatori Java sau Python, precum si specialistii in securitate IT si Big Data sau ingineri software.

Mai jos o listare succinta a unor aproximari de salarii in IT, conform unui studiu Codecool, in functie de specializare:

Full-stack developer:

salariul unui full-stack developer junior porneste de la 3500 lei, dar majoritatea salariilor se incadreaza intre 3770 si 7000 lei, interval confirmat si in rapoartele Brainspotting din ultimii ani;
un middle full-stack developer poate ajunge la un salariu de 9910-13700 lei;
un senior full-stack developer are, in general, un salariu de peste 14630 lei.

Front-end si back-end:

Conform celui mai recent studiu realizat de Brainspotting Romania pentru 2019-2020, salariul unui programator (similar pentru front-end si back-end) arata astfel:

junior developer, 0-2 ani experienta: intre 650 - 1300 EUR (salariu IT mediu de 870 EUR).
middle developer, 2-4 ani experienta: intre 1250 si 2580 EUR (salariu IT mediu de 1720 EUR).
senior developer, peste 4 ani experienta: intre 1800 si 4300 EUR (salariu IT mediu de 2260 EUR).

Java, PHP, Python si C++:

salariul net mediu lunar pentru un programator Java - 7072 lei in Romania conform comparatorului de salarii Paylab;
salariul net mediu lunar pentru un programator PHP - 5546 lei in Romania, conform aplicatiei;
salariul net mediu lunar pentru un programator Python - 6470 lei, conform aceleiasi aplicatii;
un programator C++ poate castiga un salariu mediu net lunar de 6973 lei in Romania.

Cererea de IT-isti este mare in Romania

Mentionam mai sus ca angajatii sunt cei care au puterea de negociere la angajare. De ce? Iata o statistica graitoare, care prezinta situatia pietei de angajare in IT: studiile arata ca ne lipsesc anual peste 15.400 de profesionisti IT.

Pentru a diagnostica mai bine starea actuala a pietei de angajare in IT, scoala de IT Codecool in parteneriat cu agentia de recrutare Brainspotting a intervievat 47 de companii din domeniul IT si am depistat principalele provocari cu care acestea se confrunta in procesul de selectie si recrutare a IT-istilor:

Mediul academic nu furnizeaza destui absolventi IT: puterea de acoperire a universitatilor nu este deloc mare: cele 5 universitati politehnice, 59 de universitati de stat si 174 de universitati private cu specializari tehnice ofera anual aproximativ 9.500 de absolventi, versus cei peste 15.000, de care avem nevoie.
Multi romani pleaca peste hotare: conform estimarilor studiului, 37.031 de specialisti IT au plecat din Romania pentru a lucra peste hotare. Numarul este destul de mare cat sa acopere aproape 80% din deficitul de talent in urmatorii trei ani.
Specialistii IT pe care ii avem isi pot imbunatati abilitatile tehnice: tot studiul arata ca 63% dintre companii se confrunta cu nivelul de calitate a talentului - se pare ca specialistii IT din Romania nu au inca nivelul de experienta necesar pentru proiecte complexe;

Printre companiile participante la studiul initiat aici, la Codecool, se numara: DB Global Technology, eMag, GoPro, Finastra, Luxoft, Garmin, Playtika, IBM Romania si Raiffeisen Bank.

In zilele noastre, poti sa inveti programare de la zero

IT-ul a devenit accesibil. Astazi, poti sa inveti programare de la zero, chiar daca nu ai terminat o facultate de profil. Este suficient sa ai destula pasiune, sa vrei sa inveti sa codezi si sa iti dedici timp pentru acest lucru. Incurajarea reconversiei profesionale, integrata cu diferite strategii, pare sa fie o solutie pentru rezolvarea deficitului. Tocmai de aceea, scolile de IT lucreaza in parteneriat cu companiile de IT pentru a forma profesionisti in domeniu.

Oameni cu diferite experiente profesionale (de la ingineri in constructii sau telecomunicatii, la jurnalisti, profesionisti in stiinte politice) sporesc stabilitatea unei echipe, situatie deja testata de unii angajatori participanti la studiu.

"Exista sute de companii din intreaga lume care o fac deja, cat si scoli de programare private care pot oferi sprijin pentru acest lucru. De exemplu, am ajutat Vodafone, ThyssenKrupp, Morgan Stanley, Emarsys, CapGemini, Evosoft sa gaseasca angajatii potriviti. Vocatia este o motivatie foarte importanta in domeniul IT si merita sa fii atent la cei care doresc o schimbare in cariera", adauga Claudia Tamasi, Country Manager, Codecool Romania - scoala de programare unde o parte dintre cursantii deja inscrisi, toamna trecuta provin din domenii total diferite precum banking-ul, finante sau marketing.

Deci, daca alegi o scoala de IT buna, cu mentori dedicati, poti sa inveti programare si sa te lansezi ca entry-level in campul muncii. In cat timp? Specialistii aproximeaza un an, daca mergi la cursuri constant, organizat, cel putin 6 ore pe zi, ca si cum ai merge la un job.

Daca demonstrezi perseverenta si daca vei absolvi cu brio de fiecare modul, unele scoli de IT iti vor deschide usa catre primul job, prin parteneriatele pe care le-au format cu companiile in nevoie de profesionisti, care acum angajeaza programatori care nu detin neaparat diploma de absolvire in domeniu (peste 50% din companii sunt deschise la aceasta idee).

Domeniul IT este vast

Vastitatea sa vine mai ales din multitudinea de limbaje de programare care exista.

Iar fiecare limbaj de programare este destinat unui anumit tip de proiect. Deci, iti poti alege limbajul de programare pe care vrei sa-l inveti in functie de ceea ce ti-ai dori sa programezi. Daca esti pasionat de gaming, poti alege un tip de limbaj de programare, pe cand daca esti pasionat de dezvoltarea de aplicatii, site-uri sau de inginerie software iti poti alege sa inveti alt limbaj de programare.

Printre limbajele de programare cele mai populare, mentionam: Python (dedicat in principal pentru aplicatii desktop, web sau framework-uri), JavaScript (dedicat front-end we development-ului), Java (pentru aplicatii de mobil sau servere web), PHP (web development), C si C++ (aplicatii pentru desktop sau jocuri cu grafica complexa - gaming).

Domeniul IT reprezinta viitorul

Este valabil pentru intreg mapamondul, si in mod special pentru Romania, in aceasta perioada.

"Brandul tehnologic al tarii este intrinsec, sta in ADN-ul ei - avem abilitati bune in zona tehnologica, lucru care a si atras numerosi investitori. Totusi, ceea ce ne lipseste este o strategie de dezvoltare. Pana acum, piata de IT a Romaniei a crescut intr-un mod destul de nestructurat si haotic, bazandu-se pe initiative private, pool-ul de ingineri talentati si ceva sprijin din partea statului. Iar acesta nu este mindset-ul unui potential leader tehnologic", spune Claudia Tamasi, Country Manager Codecool Romania.

Deci, ce stim sigur este ca piata creste. Ceea ce urmeaza este ca, in timp, sa invatam cum sa o gestionam si cum sa folosim aceasta crestere in avantajul nostru. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cercetătorii transumaniști lucrează la crearea de embrioni umani cu ADN provenind de la doi bărbați
27/03/2024 14:02

Oamenii de stiintă sunt "tot mai aproape" de a crea embrioni umani folosind ADN-ul a doi bărbati si nicio femeie. Cercetările sunt efectuate de oamenii de stiintă de la Oregon Health & Science University (O ...

Roboții românilor vor lucra în 2.500 de magazine online
26/03/2024 04:48

  O echipă de tineri romani, fondatorii unei companii de tehnologie, a conceput cinci roboţi pe bază de Inteligenţă Artificială (AI), care pot munci non-stop in funcţii de manager de brand, agent d ...

23 martie - Ora Pământului
23/03/2024 10:55

Desfăşurată in ultima sambătă a lunii martie, pe 23 martie 2024, Ora Pămantului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul "stingerea luminilor", la care au participat oameni din intreaga lume ...

De ce a fost anulată lansarea navei spațiale rusești Soyuz cu câteva secunde înainte de decolare
22/03/2024 00:15

Joi era programată lansarea unei nave spatiale rusesti Soyuz spre Statia Spatială Internatională (ISS). Cu cateva secunde inainte de decolare, aceasta a fost anulată, iar echipajul, format dintr-un rus, un ...

Chinezii pregătesc o lege privind utilizarea Inteligenței Artificiale
21/03/2024 11:54

Academicieni chinezi au prezentat la Beijing o propunere pentru o lege privind inteligenţa artificială (AI) menită să reglementeze utilizarea acestei tehnologii in gigantul asiatic, informează EFE. Proiec ...

DEZASTRU! Au piat Facebook și Instagram!
05/03/2024 18:40

Mai multe servicii apartinand companiei Meta, cele mai importante fiind Facebook si Instagram au devenit inaccesibile pentru foarte multi utilizatori in această după amiază, 5 martie, in jurul orei 17.30. ...

Schimbări majore la WhatsApp: Ce vor putea face utilizatorii
29/02/2024 14:02

WhatsApp a adăugat recent patru noi optiuni de formatare a textului, pentru a imbunătăti experienta utilizatorilor in comunicare. Aceste optiuni includ posibilitatea de a crea liste cu marcaje si numerotări ...

Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală
24/02/2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns in spatiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi intins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. Întretinerea arderii de către polistirenul folosit ...

ChatGPT a luat-o razna. A început să emită cuvinte fără niciun înțeles
22/02/2024 13:20

Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze f ...

 Oamenii autotrofi. O viață în simbioză cu energia solară
22/02/2024 09:30

Într-o lume in care consumul excesiv de resurse naturale si poluarea au devenit o amenintare reală pentru mediul inconjurător, oamenii au căutat mereu modalităti de a trăi mai sustenabil. Un grup de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei