Efectele Eclipsei de Soare din 10 iunie 2021
Dimensiune font:
Pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă de Soare inelară, fiind a 16-a eclipsă din secolul XXI. Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 va putea fi văzută și din România, însă numai dintr-o anumită regiune a țării. Această eclipsă inelară va putea fi văzută din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus. Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei. Pentru a putea vedea cu ochiul liber o eclipsă de Soare este nevoie de un filtru solar special. Cel mai accesibil este filtrul dens de sudură, însă cel mai potrivit este filtrul Mylar, o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton.
Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.
O eclipsă de Soare este produsă atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui. De pe Pământ se vede discul Lunii mai mare decât cel al Soarelui și când se interpune între cel care privește și Soare, blochează lumina și umbrește Pământul. Când discul Lunii acoperă Soarele, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet, eclipsa este totală. Aceste eclipse totale sunt mult mai rare decât cele parțiale. Fiecare eclipsă este specială în ceea ce privește poziția și poate fi observată doar dintr-o zonă anume de pe Pământ. Eclipsa necentrată este atunci când Luna trece între Pământ și Soare, iar centrul conului de umbră al Lunii nu atinge Pământul.
Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului. Eclipsa Inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.
Mituri despre eclipsa de Soare
Vikingii credeau că o pereche de lupi cerești vânau Soarele sau Luna. Când lupii prind unul dintre cele două corpuri cerești se produce o eclipsă În Vietnam, oamenii cred că o broască mănâncă Luna sau Soarele Oamenii din mai multe culturi obișnuiesc să facă zgomot pentru a îndepărta demonul sau animalul care mănâncă Luna sau Soarele. Ei băteau cu palmele în oale și tigăi sau tobe pentru a alunga pe cei care înghițeau corpurile cerești. Unele culturi vorbesc despre furt, atunci când eclipsa face ca Soarele să „dispară”. În mitologia coreeană se vorbește despre câini de foc care fură Soarele sau Luna. Un alt mit relatat de membrii unui trib din Africa spune că Soarele și Luna se luptă în timpul unei eclipse. Ei consideră acest fenomen o perioadă a reuniunilor, menită să înceteze supărări și vechi dispute. Tribul Navajo din America de Nord consideră că nu este bine să privești eclipsa. Cei care se uită la Soare în timpul unei eclipse vor avea probleme cu ochii și își va pierde conexiunea armonioasă pe care o au cu Universul. Totodată, ei obișnuiesc să nu bea sau să mănânce în timpul eclipsei. De precizat este faptul că expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau