Laptele care-ți lungește viața cu peste 4 ani! Studiu
Dimensiune font:
Cercetătorii au constatat că un anume tip de lapte poate să prelungească viața cu 4,5 ani.
Un nou studiu arată că un consum de lapte cu conținut scăzut de grăsimi - atât lapte degresat, cât și cel 1% - este asociat semnificativ cu o îmbătrânire mai târzie la adulți.
Cercetările efectuate pe 5.834 de adulți din S.U.A. de către profesor de științe Larry Tucker de la Brigham Young University, au arătat că persoanele care beau lapte cu conținut scăzut de grăsimi au o îmbătrânire biologică de câțiva ani mai târzie decât cei care beau lapte cu grăsimi (2% și integral).
„A fost surprinzător cât de puternică a fost diferența", a spus Tucker. „Dacă veți bea lapte cu conținut ridicat de grăsimi, ar trebui să fiți conștienți că acest lucru este predictiv sau are legătură cu unele consecințe semnificative".
Tucker a investigat relația dintre lungimea telomerului și ambele frecvențe de consum de lapte (băutori zilnici față de băutori săptămânali sau mai puțin) și conținutul de grăsime din lapte consumat (întreg vs. 2%, față de 1%, față de degresat). Telomerii sunt capetele nucleotidice ale cromozomilor umani. Ei acționează ca un ceas biologic și sunt extrem de corelați cu vârsta; de fiecare dată când o celulă se reproduce, omul pierde o mică parte din capătele finale. Prin urmare, pe cât de bătrâne sunt anumite persoane, cu atât de scurți sunt telomerii lor.
Laptele gras ajută la scurtarea telomerilor
Și, se pare, cu cât mai mult lapte cu conținut mare de grăsimi beau oamenii, cu atât telomerii lor sunt mai scurți, potrivit noului studiu BYU, publicat în jurnalul Medicina Oxidativă și Longevitatea Celulară (Oxidative Medicine and Cellular Longevity). Studiul a relevat faptul că pentru fiecare creștere de 1% a grăsimii consumate din lapte (consumul de 2% față de 1% lapte), telomerii au fost mai scurți cu 69 de perechi de bază la adulții studiați, ceea ce s-a tradus în mai mult de 4 ani în îmbătrânirea biologică suplimentară. Atunci când Tucker a analizat extremele consumatorilor de lapte, adulții care au consumat lapte integral aveau telomeri care erau cu 145 de perechi de bază mai mici decât consumatorii de lapte fără grăsimi.
Aproape jumătate dintre oamenii studiați au consumat lapte zilnic și un alt sfert au consumat lapte cel puțin săptămânal. Puțin sub o treime dintre adulți au raportat că au consumat lapte cu grăsime integrală și alte 30% au raportat că au consumat lapte cu 2% grăsime. Pe lângă aceștia, 10% au consumat 1% lapte, iar alți 17% au băut lapte fără grăsime. Aproximativ 13% nu au consumat lapte de vacă.
„Laptele este probabil cel mai controversat aliment", a spus Tucker. „Dacă cineva mi-ar cere să fac o prezentare cu privire la valoarea consumului de lapte, aș putea pune la dispoziție o prezentare de o oră care v-ar șoca. Ați crede: „Vai, toată lumea ar trebui să bea mai mult lapte. " Dacă cineva ar spune contrariul, aș putea face și asta. Cel puțin, la concluziile acestui studiu merită cu siguranță să ne gândim. Poate există ceva aici care necesită o atenție puțin mai mare", a continuat autorul.
Oarecum surprinzător, el a descoperit, de asemenea, că cei care nu beau lapte aveau telomeri mai scurți decât adulții care consumau lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
Tucker a declarat că rezultatele studiului oferă sprijin pentru actualele Ghiduri dietetice pentru americani (2015-2020), care încurajează adulții să consume lapte cu conținut scăzut de grăsimi, atât lapte degresat, cât și 1%, și nu lapte cu grăsimi mari, ca parte a unei diete sănătoase.
„Nu este un lucru rău să bei lapte", a spus Tucker. „Ar trebui să fiți, însă, mai conștienți de ce tip de lapte beți", conchide cercetătorul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau