Spălarea creierului și îndoctrinare: Adevărul ascuns despre scientologie

Dimensiune font:

| 08-08-2017 10:32

 Un cult construit ca o afacere, în care manipularea, îndoctrinarea și abuzurile sunt la ordinea zilei. Așa descriu foștii adepți ai cultului numit scientologie sistemul de control al minții din care au reușit să scape. Această pseudoreligie li se adresează celor bogați, care devin captivi într-un univers ascuns și suspicios.

Cultul scientologic este învăluit în mister, iar publicul larg știe foarte puține despre el. În ultimii ani, scientologia a intrat în vizorul autorităților americane. FBI a demarat o anchetă împotriva acestui cult, dar investigațiile se desfășoară greoi.

Secretele Bisericii Scientologice sunt foarte bine păstrate, iar singurele informații despre ea provin de la câțiva membri care au reușit să se desprindă de organizație.

Scientologie: origini nebănuite

Scientologie - L Ron Hubbard

Fondatorul cultului scientologic, L. Ron Hubbard. Foto: edgesuite.net

Inițial, scientologia nu avea nimic de-a face cu religia. De fapt, totul a pornit de la o carte de dezvoltare personală. În 1952, autorul american L. Ron Hubbard a publicat „Știința modernă a sănătății psihice”, un amalgam de idei personale, credințe din filosofia estică și idei din opera lui Sigmund Freud.

Cartea a fost distribuită prin Dianetic Foundation și a prins foarte bine la public. Toate au mers bine până când fundația a dat faliment. Disperat după bani, în 1954 ingeniosul Hubbard a decis să-și transforme cartea într-o religie, denumită scientologie.

La acea vreme, părea o soluție nevinovată la o problemă temporară, dar lucrurile au luat o turnură neașteptată. Scientologia a devenit tot mai populară și, spre deosebire de alte religii, este foarte profitabilă.

Religia și extratereștrii

Scientologie - Carte

Foto: Getty Images

Toate religiile au la bază lupta dintre bine și rău, iar scientologia este exact la fel. Singura diferență este că, în scientologie, forța răului este un extraterestru pe nume Xenu, care a trăit acum 75 de milioane de ani.

La acea vreme, Xenu stăpânea o confederație de aproximativ 90 de planete, inclusiv planeta Pământ (care se numea, la acea vreme, „Teegeeack”). Din cauza suprapopulării, Xenu a lansat un genocid în masă. Cei nefolositori erau capturați și transportați pe Pământ, unde erau aruncați în vulcani.

Povestea este mai potrivită ca basm pentru copii decât ca religie. Și totuși, ea a prins surprinzător de bine. Probabil că, după o perioadă lungă de îndoctrinare și spălare pe creier, rațiunea membrilor e considerabil diminuată, ei devenind susceptibili să creadă orice poveste.

O afacere super-profitabilă

Scientologie - Sediu

Fortăreața unde niciun intrus nu reușește să intre. Foto: curbed.com

Biserica Scientologică este gândită și organizată ca o afacere. Pentru a deveni membru, trebuie să plătești o taxă exorbitantă: 1.500 de dolari. Fostă adeptă a scientologiei, Leah Remini a dezvăluit că membrii nou inițiați plătesc între 1 dolar și 1.200 de dolari pe oră pentru un curs.

Odată absolvit acest curs, ei trec la „următorul nivel” de inițiere. Prima etapă de inițiere se numește „Clear” (Curat, Liber). Pe lângă asta, fiecare nou membru trebuie să semneze un contract, prin care promite să slujească scientologia timp de… un miliard de ani.

Dorința de a acapara noi membri este atât de mare, încât cultul își încurajează adepții să-și mintă familia și prietenii și să se rupă de societate. Astfel, ei devin mai ușor de controlat și mai docili.

Celebritățile cad în plasă

Scientologie - Tom Cruise

Tom Cruise este cel mai celebru adept al scientologiei. S-a alăturat cultului în 1990. Foto: thedailybeast.com

În timp ce majoritatea cultelor au tendința de a recruta persoane marginalizate (grupuri sărace, vulnerabile), scientologia face exact opusul. Biserica Scientologică li se adresează celor bogați și celebri. În 1965, Hubbard a precizat că această strategie este esențială pentru popularizarea scientologiei.

În plus, probabil că doar cei bogați ar plăti taxa inițială de 1.500 de dolari pentru a face parte din scientologie. Unii dintre cei mai celebri membri ai cultului sunt actorii Tom Cruise, John Travolta și Kirstie Allie sau Priscilla Presley, fosta soție a lui Elvis Presley.

„Închisoarea” scientologică

Scientologie - Sylvia Taylor

Sylvia Taylor
Foto: vice.com

Asupra cultului planează de mult suspiciuni. În ultimii ani, FBI demarat o anchetă asupra bisericii scientologice, suspectată că de trafic de persoane și exploatare Totul a început când s-a descoperit că unii membri erau forțați să lucreze aproape gratuit la sediul cultului, denumit Sea Org.

În documentarul Going Clear – Scientology & the Prison of Belief  (Eliberarea – Scientologia și închisoarea credinței), o fostă adeptă pe nume Sylvia Taylor a dezvăluit condițiile inumane la care biserica își supune membrii. Taylor fusese omul de legătură între cult și John Travolta și a povestit că, la un moment dat, a fost trimisă într-o tabără denumită „Rehabilitation Project Force”.

Centrul funcționa ca un lagăr de concentrare: oamenii erau forțați să lucreze fără bani, primeau mâncare puțină și dormeau în condiții mizere.

Scientologie: Odată ce devii membru, ești ca un prizonier

Scientologie - Leah Remini

Actrița Leah Remini a rupt tăcerea cu privire la scientologie. Foto: salon.com

Conducătorii Bisericii Scientologice spun că adepții pot părăsi religia în orice moment. În ultimii ani, însă, au apărut tot mai multe mărturii care contrazic acest lucru. După spusele celor care au reușit să scape, a părăsi cultul este un lucru extrem de greu.

În primul rând, îndoctrinarea este atât de puternică, încât puțini mai sunt în stare să înțeleagă că sunt abuzați. Dacă, totuși, își dau seama de asta și doresc să plece, cultul încearcă să-i descurajeze pe toate căile.

Lea Remini a afirmat că cei care au ales să plece din centre precum Sea Org au primit la final o factură imensă, pentru cazare, masă și altele, deși inițial li s-a spus că totul e gratuit.

Așadar, e greu să părăsești cultul cu conturile pline, iar cei care se întorc la viața normală sunt faliți și neajutorați. Mai mult, dezertorii sunt adesea supuși unor campanii de denigrare, pentru a le distruge credibilitatea și pentru a-i face să tacă.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei