Operațiunea 'Neptun', cea mai spectaculoasă din istoria României: Locul ultra secret unde a fost ascuns tot aurul României.
Dimensiune font:
Operațiunea cu numele de cod "Neptun" a fost una dintre cele mai spectaculoase din toată istoria României. În anul 1944, Banca Națională a României căuta soluții pentru a ascunde aurul din tezaurul național, fiind vorba de nu mai puțin de 192 de tone de aur. BNR a găsit o soluție ingenioasă și sub paravanul reconstruirii Mănăstirii Tismana au transportat tot aurul, care a fost depozitat într-o peșteră din apropierea mănăstirii. Zona era păzită de sute de soldați înarmați și nimeni nu a avut voie în acel perimetru.
„Având acea experiență nefericită din Primul Război Mondial și deoarece Banca Națională a României își refăcuse tezaurul de aur între cele două Războaie Mondiale, la începutul lui 1944 se găseau în țară 192 de tone, de data aceasta și 40 în străinătate. Cumva, conducătorii noștri, conducerea BNR, Guvernul României au gândit trimiterea acestui tezaur tot în străinătate. Numai că în urma negocierilor purtate cu Elveția în primul rând, apoi cu Turcia, acestea au refuzat.
Elveția nu a riscat nici transportul și nici depozitarea pe teritoriul elvețian din cauza conflictului de pe continent. Turcia, pe de altă parte, fiind neutră la acea dată, a invocat legea organică a Băncii Turciei, care chipurile nu permitea această operațiune." a spus Alexandru Roibu, referent BNR, la Antena 3 CNN.
Cum s-a desfășurat Operațiunea "Neptun"
În anul 1942, un corp al Mănăstirii Tismana a ars și Banca Națională a găsit acoperirea perfectă. Oficial, BNR ajuta la refacerea mănăstirii, dar neoficial au fost transportate 192 de tone de aur.
„În primul rând Mănăstirea Tismana apare în documentele consiliului de administrație pentru prima dată la 30.05.1944 și mențiunea era atât de vagă. Se avea în vedere această operațiune strict secretă care a purtat numele de cod Neptun.
În anul 1942 aripa dreaptă a mănăstirii a fost mistuită de un incendiu. Starețul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naționale în care-l roagă să ajute la refacerea acestui corp de clădire. Această scrisoare din 1942 devine 2 ani mai târziu acoperirea, paravanul în spatele căruia începe să se desfășoare toată această operațiune de la Mănăstirea Tismana", a explicat Alexandru Roibu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau