8 lucruri interesante despre Pablo Escobar, regele cocainei
Dimensiune font:
La aproape 30 de ani de la moartea sa, Pablo Escobar rămâne la fel de cunoscut ca în zilele sale de glorie, când era șeful cartelului Medellin. Persistența sa în cultura populară se datorează, în primul rând, nenumăratelor cărți, filme și cântece care fac referire la el.
Un personaj fără frică, nemilos, excentric și extrem de bogat, supranumit regele cocainei, Pablo Escobar continuă să fascineze lumea prin viața pe care a dus-o. A ajuns să controleze o țară întreagă datorită banilor câștigați din traficul de droguri și a sfârșit într-un schimb de focuri ca-n filme.
În acest articol îți prezentăm opt detalii fascinante despre Pablo Escobar, probabil cel mai cunoscut interlop din toate timpurile.
A început cu... traficul de diplome false
Fiul unui fermier și al unei profesoare, Pablo Escobar și-a început cariera infracțională pe când era încă adolescent. Prima sa infracțiune a fost vânzarea de diplome false.
Apoi, și-a extins întreprinderea, falsificând situații școlare, înainte să facă contrabandă cu echipamente stereo și să fure pietre funerare pentru a le vinde mai departe.
După aceea, Pablo Escobar s-a orientat spre furtul de mașini. De altfel, din cauza acestei infracțiuni a fost arestat pentru prima oară, în 1974.
La scurt timp, a devenit traficant de droguri și, până la mijlocul anilor ’70, pusese umărul la fondarea organizației infracționale care a devenit mai târziu cartelul Medellin.
Mulți, foarte mulți bani
La apogeul puterii sale, cartelul Medellin domina comerțul cu cocaină, realizând venituri de aproximativ 420 de milioane de dolari pe săptămână.
Liderul cartelului a devenit una dintre cele mai bogate persoane din lume. Cu o avere estimată de la 6 la 25 de miliarde de dolari (în funcție de sursele consultate), Pablo Escobar avea o grămadă de bani de cheltuit. Și îi cheltuia, nu glumă…
Stilul său de viață includea zboruri cu avioane private și petreceri extravagante date în case luxoase. La sfârșitul anilor ’80, s-a oferit să plătească datoria Columbiei, care se ridica la 10 miliarde de dolari.
Singura condiție: să fie scutit de prevederile oricărui tratat de extrădare. În plus, se spune că, atunci când familia sa se afla pe fugă, în anii 1992-1993, Pablo Escobar a pus pe foc două milioane de dolari, pentru a-i ține de cald fiicei sale.
În ciuda eforturilor sale, nici chiar Escobar nu putea să cheltuiască atâția bani și o mare parte din ei au fost puși la păstrare în depozite și pe câmpuri.
Potrivit fratelui său (care tocmai s-a lansat în domeniul telecomunicațiilor, firma sa realizând un smartphone pliabil), cam 2% erau pierduți în fiecare an, mâncați de șobolani sau deteriorați de apă și mucegai.
În unele cazuri, banii au fost pur și simplu pierduți, pentru că au uitat locurile unora dintre miile de ascunzători.
Hacienda Napoles
Pablo Escobar deținea mai multe palate, însă cea mai notabilă proprietate a sa era o moșie de 20 kilometri pătrați, cunoscută ca Hacienda Napoles.
Vila era situată între capitală, Bogota, și orașul Medellin. Evaluată la 63 de milioane de dolari, proprietatea includea un teren de fotbal, statui de dinozauri, lacuri artificiale, o arenă pentru coride.
Tot aici se aflau rămășițele carbonizate ale unei colecții de mașini clasice care a fost distrusă de un cartel rival, un aerodrom, un teren de tenis și o grădină zoologică.
Pe poarta de intrare fusese montat avionul pe care îl folosise în primul său transport de droguri către SUA. Mai târziu, proprietatea a fost jefuită de localnici și în ziua de azi este o atracție turistică faimoasă.
Regele cocainei devine regele junglei
Grădina zoologică privată a lui Escobar număra 200 de animale, inclusiv elefanți, struți, zebre, cămile și girafe. Multe dintre creaturi fuseseră introduse ilegal în țară, cu avioanele de contrabandă ale lui Escobar.
După moartea lui Pablo Escobar, în 1993, aproape toate animalele au fost transferate la diverse grădini zoologice. Însă, patru hipopotami au rămas pe loc.
Aceștia s-au reprodus, iar în 2016 în zonă se găseau 40 de specimene. Aceste animale, care pot fi periculoase, au adus pagube fermelor și au băgat frica în localnici.
Autoritățile au început să castreze masculii, pentru a ține sub control populația de hipopotami.
Pablo Escobar, un fel de Robin Hood modern
Încercând probabil să câștige sprijinul columbienilor obișnuiți, Pablo Escobar a devenit cunoscut pentru gesturile sale filantropice, care i-au atras porecla „Robin Hood”.
A construit spitale, stadioane și locuințe pentru săraci. A sponsorizat până și echipele locale de fotbal. Popularitatea sa în rândul columbienilor a dat roade atunci când a fost ales în parlament, în 1982.
Însă, doi ani mai târziu, Pablo Escobar a fost obligat să-și dea demisia, în urma unei campanii care a scos la iveală activitățile lui infracționale.
Ministrul justiției, care a condus investigația, a fost asasinat.
Banii sau viața
Modalitatea lui Escobar de a rezolva problemele era „plata o plomo”, adică „bani” (mita) sau „plumb” (glonțul). Deși prefera prima variantă, traficantul nu se ferea să o aplice pe cea de-a doua, fiind cunoscut drept un om neîndurător.
Se estimează că, de-a lungul vieții, Pablo Escobar a ucis aproximativ 4.000 de oameni. Între aceștia se numărau ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali.
În 1989, cartelul a fost socotit vinovat pentru detonarea unei bombe într-un avion care transporta un presupus informator. În urma atentatului au murit aproximativ 100 de oameni.
Și-a construit propria închisoare
În 1991, Escobar s-a oferit să se predea autorităților – dacă i se permitea să își construiască propria închisoare. În mod surprinzător (sau poate că nu), oficialii columbieni au fost de acord.
Rezultatul a fost luxoasa închisoare La Catedral (Catedrala). Complexul includea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal.
Penitenciarul era dotat cu telefoane, computere și faxuri. Însă, după ce Escobar a torturat și a ucis doi membri ai cartelului în timp ce era închis, autoritățile au decis să îl mute într-o închisoare mai puțin ospitalieră.
Dar, înainte de a fi transferat, Pablo Escobar a evadat, în iulie 1992. Și astfel ajungem la…
Moartea „regelui”
După evadare, guvernul columbian a pornit o vânătoare la scară largă. Autoritățile care încercau să-l prindă pe Escobar erau ajutate de oficiali din SUA și de traficanți rivali de droguri.
Pe 2 decembrie 1993, Escobar a sărbătorit împlinirea a 44 de ani, bucurând-se, conform relatărilor, de tort, vin și marijuana. A doua zi, ascunzătoarea sa din Medellin a fost descoperită.
În timp ce forțele columbiene luau cu asalt clădirea, Pablo Escobar și o gardă de corp au reușit să ajungă pe acoperiș. A urmat o cursă și un schimb de focuri de armă, în care Escobar a fost împușcat mortal.
Mai jos, un scurt documentar realizat pe baza informațiilor prezentate în acest articol.
Totuși, unii au speculat că Escobar s-ar fi sinucis Inclusiv fiul lui Escobar susține acest scenariu. Potrivit acestuia, tatăl său și-ar fi luat viața pentru a evita răpirea întregii familii.
De altfel, regele cocainei, care se afla în fața unei posibile extrădări în SUA, spusese cândva că „ar prefera să aibă un mormânt în Columbia decât o celulă în SUA”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau