Ching Shih, prostituata care a condus cea mai mare flotă de pirați din lume

01    0141700

Dimensiune font:

| 15-09-2020 10:57

 Ching Shih a preluat comanda unei flote uriașe, de peste 1.500 de nave, după ce soțul ei, șeful piraților, a murit în împrejurări neclare.

Aflată la conducerea acestei armate enorme și transformată într-un temut lider pirat, Ching Shih a jefuit și a distrus, dar a și stabilit reguli stricte de conduită pentru toți membrii echipajului ei.

Născută cândva în 1775, în provincia chineză Canton, Ching Shih și-a trăit primii ani de furt și înșelăciune sub numele de Shih Yang, până când a devenit prostituată într-un bordel plutitor.

Istoricii chinezi susțin că Ching Shih era mai înaltă decât femeile din vremea sa și că frumusețea ei a făcut-o să se distingă de restul. Era atât de frumoasă, încât căpitanul pirat Zheng Yi, care răpise mai multe prostituate din bordelurile plutitoare, a ales-o drept soție. 

Odată ajunsă la bordul navei temutului pirat, Ching Shih l-a provocat pe Zeng Yi, punându-i o condiție de neconceput pentru o femeie și cu atât mai puțin pentru o prostituată: era de acord să se căsătorească doar dacă avea să împartă cu ea prada și controlul asupra echipajului.

Confruntați cu neputința armatelor imperiale, în anii care au urmat, pirații s-au dedat jafului în așezările de coastă, până în punctul în care guvernul le-a recomandat locuitorilor să-și ardă posesiunile și să se refugieze spre interiorul țării.

„Pirații: O istorie ilustrată a corsarilor din secolul XVI până în prezent” (Londra, 1836). Foto: Wikimedia

A fost o decizie pe care împăratul chinez avea să o regrete, deoarece Zheng Yi și Ching Shih și-au schimbat pur și simplu tactica: de la atacarea satelor sărace de pescari au trecut la atacarea navelor, provocând daune serioase pe toate rutele de transport internaționale.

 

Datorită mai multor alianțe, în următorii șase ani, flota de pirați a trecut de la aproximativ două sute de nave la o adevărată armată de 1.500-1.800 de nave.

Cuplul a conceput un plan perfect, care consta în unirea tuturor piraților din zonă într-un fel de consorțiu, eliminând astfel concurența și maximizând profitul, după cum menționează Cindy Vallar în „Istoria pirateriei maritime”.

Această armată a fost de neegalat, dar în 1807, liderul piraților, Zheng Yi, a murit. Avea 39 de ani. Potrivit lui Jorge Luis Borges, în „Istoria universală a infamiei”, piratul a fost otrăvit.

Alte surse susțin că și-a pierdut viața într-un naufragiu cauzat de un val tsunami în timp ce naviga de-a lungul coastei Vietnamului sau chiar că a fost omorât de soția sa, ca să-i ia locul.

„Respectați legea sau muriți!” 

Ching Shih era conștientă de faptul că, în ciuda faptului că fusese soția unuia dintre cei mai faimoși și mai temuți pirați din apele Chinei, statutul ei de femeie o făcea mai vulnerabilă.

Pentru a rezolva această problemă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se căsătorească cu fiul adoptiv al soțului ei, Chang Pao.

O pictură chinezească din secolul XVIII înfățișând o bătălie navală dintre pirații japonezi și China. Foto: Wikimedia

Pentru a nu-și antagoniza echipajul, l-a numit șef al trupelor, reușind astfel să țină oamenii la distanță, deoarece pirații îl considerau pe Chang Pao drept moștenitorul „legitim” al „imperiului”. 

Între timp, Ching Shih a continuat să se ocupe de tot ceea ce ținea de acordurile comerciale și de alianțe. În societățile piraților de peste tot, aceste tipuri de acorduri erau comune.

Ceea ce ar putea părea o relație incestuoasă nu era altceva decât o alianță pentru protejarea veniturilor: fuziunea corporatistă perfectă.

Afacerea s-a transformat într-un monstru ale cărui gheare se întindeau din Coreea până la coasta Malaeziei și nicio navă nu se mișca în regiune fără ca armata Doamnei Ching, așa cum era cunoscută, să știe sau să o controleze.

La apogeul puterii sale, Ching Shih avea în subordine peste 70.000 de oameni – bărbați și femei – și aproximativ 2.000 de nave, care erau împărțite în flote distribuite pe culori: roșu, verde, galben, violet și negru, care avea un șarpe drept steag. 

Toată această armată era guvernată de legi foarte stricte, ce trebuiau respectate cu strictețe. În caz contrar, vinovații riscau pedepse dure, majoritatea ducând la moarte.

Conform legilor instituite de Ching Shih, nimeni nu putea viola femeile din așezările atacate; violatorului i se tăia capul.

Bordeluri plutitoare cantoneze (Guangzhou) sau „bărci cu flori”, circa 1870. Foto: Twitter / Whores of Yore

Dacă vreun pirat cobora pe țărm fără permisiune, îi erau străpunse urechile în prezența întregului echipaj. În cazul recidivei, era ucis. 

Era interzis să iei vreun bun din prada obținută prin jaf. Totul era contabilizat, iar prada adusă de un pirat era împărțită în zece părți: două pentru el și opt pentru echipaj, în depozitul comun. Nerespectarea acestei reguli se pedepsea cu moartea.

Doar femeile frumoase erau scoase la licitație; dacă un pirat cumpăra o astfel de femeie, trebuia să o trateze ca soție după aceea, cu respect absolut și fără violență.

Nici infidelitățile nu erau permise și, în ambele cazuri, infractorului i se tăia capul. Dacă femeia răpită consimțea să întrețină relații sexuale cu piratul, era legată de două ghiulele și aruncată peste bord.

Cei care nu respectau ordinele sau îi deranjau pe țăranii plătitori de tribut erau condamnați la moarte. Pedepsele se aplicau imediat și nu exista drept de apel.

Înțelegerea cu împăratul Chinei

 

Este de înțeles că împăratul Jiaqing era furios că o femeie punea probleme unui întreg imperiu. Prin urmare, și-a trimis flota, comandată de amiralul imperial Kuo Lang, să atace și să distrugă navele piraților.

Dar, departe de a se ascunde, navele lui Ching Shih au ieșit în întâmpinarea amiralului. După război, marina imperială a pierdut 63 de nave, cu tot cu echipajele respective, care fie au fost nimicite, fie s-au alăturat steagului roșu, sub amenințarea cu moartea.

Împăratul chinez Jiaqing (1796 – 1820). Foto: Wikimedia

Disperat, guvernul imperial a cerut ajutor armatelor engleză și portugheză, pentru a i se alătura în lupta împotriva piraților. 

În următorii doi ani, bătălie după bătălie, armata Doamnei Ching a continuat să umilească această coaliție creată pentru distrugerea sa.

Neavând altă cale de ieșire din această situație problematică, imperiul a fost forțat în cele din urmă să-i ofere lui Ching Shih o amnistie pentru a pune stop pirateriei.

La început, Ching Shih a respins oferta, până când, într-o zi din 1810, s-a înfățișat la sediul guvernului din Canton pentru a discuta condițiile grațierii.

Pentru cineva care stabilise în codul de conduită că dezertorilor trebuie să li se taie capul, nu exista decât o singură modalitate de a se retrage cu demnitate: să vorbească în numele tuturor piraților. 

Ching Shih nu s-a prezentat în fața împăratului în nume propriu, pentru a semna propria iertare, ci pentru întreaga sa armată. În acest fel, Ching Shih, femeia-pirat care nu a fost niciodată învinsă, s-a salvat pe ea însăși și pe aproape toți cei care au luptat alături de ea.

Dintre zecile de mii de pirați, mai puțin de 400 au fost pedepsiți de justiția imperială chineză: 60 au fost surghiuniți timp de doi ani, 151 au fost exilați pe viață, iar 126 au fost executați.

Ceilalți au predat armele și vasele, dar au păstrat prada. Cei care au dorit să intre în armată au fost liberi să o facă, inclusiv iubitul lui Ching Shih, Chang Pao, care a primit gradul de sublocotenent și comanda unei flote de 20 de nave.

În cele din urmă, Ching Shih s-a stabilit cu Chang Pao în Canton, unde a înființat un bordel și o casă de pariuri. Acolo, la vârsta de 69 de ani, a murit bogată, probabil învăluită într-un nor narcotic de opiu, amintindu-și de anii de aventuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Cel mai lung cuvânt din lume este o provocare lingvistică fascinantă
26/12/2024 15:11

Cel mai lung cuvant din lume este o provocare lingvistică fascinantă, o demonstratie a complexitătii si creativitătii limbajului uman. De la termeni stiintifici compusi pană la cuvinte inventate pentru d ...

Peste 1.500 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare de înaltă securitate din Mozambic
26/12/2024 12:14

Peste 1.500 de deţinuţi au evadat miercuri după-amiază dintr-o inchisoare din Maputo, profitand de agitaţia din a treia zi de tulburări in Mozambic, izbucnite după confirmarea victoriei Frelimo in aleger ...

Meteorologii au actualizat codurile de vreme rea. Vântul va sufla cu putere în aceste zone din țară
26/12/2024 11:49

Joi, 26 decembrie, conditiile meteo continuă să fie dominate de un vant intens, mai ales in sudul si estul tării. Acesta va agita atmosfera, in special in Dobrogea si pe litoral, unde rafalele pot atinge vit ...

Crăciun 2025, tradiții și credințe – De la ce vine numele sărbătorii și cum petreceau românii acum 160 de ani
25/12/2024 12:26

 Crăciunul nu este doar o sărbătoare crestină, ci are rădăcini in marile sărbători romane si iudaice, in festivalurile vechilor greci, dar si in lungile ospete ale celtilor si ale populatiilor din ...

Ai pisică sau cățel? Atenție cu bradul! Ce trebuie să știi
24/12/2024 09:11

Crăciunul este o perioadă magică pentru toată familia, iar decorarea bradului reprezintă unul dintre cele mai iubite momente ale sezonului. Totusi, pentru cei care impart casa cu caini sau pisici, bradul ...

Lucruri neștiute despre bradul de Crăciun
23/12/2024 00:27

Desi astăzi impodobirea bradului este percepută ca o activitate ce aduce bucurie familiei, originile acestui obicei datează de dinaintea erei crestine. Potrivit istoricilor, oamenii din vechime foloseau ramu ...

Când se merge cu Steaua. Ce alte obiceiuri mai au românii de sărbători
23/12/2024 00:26

In luna decembrie, atmosfera de sărbătoare imbracă fiecare colt al Romaniei intr-o haină de poveste, iar traditiile străvechi devin punti intre generatii. Printre acestea, mersul cu Steaua ocupă un loc sp ...

Care sunt profesiile cu cel mai mare număr de infideli. Dezvăluirile unui avocat specializat în divorțuri
21/12/2024 18:12

 Un avocat specializat in divorturi a dezvăluit cinci profesii care includ cel mai mare număr de infideli, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Kate Simonds, care lucrează ca avocat la Simonds Law Gro ...

Volkswagen  va elimina 35.000 de locuri de muncă în Germania
21/12/2024 18:04

Volkswagen a anunţat vineri schimbări radicale la operaţiunile sale germane, inclusiv eliminarea in timp a mai mult de 35.000 de locuri de muncă şi reduceri drastice ale capacităţii de producţie, intr-u ...

Oraşul Milano interzice fumatul în spaţii exterioare de la 1 ianuarie 2025
20/12/2024 18:51

    Domul din Milano Oraşul Milano interzice fumatul in spaţii exterioare de la 1 ianuarie 2025   Primăria oraşului Milano (nord) va interzice de la 1 ianuarie 2025 fumatul de tutun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei