Comuna care a rămas fără locuitori. Pe vremea lui Ceaușescu era considerată “El Dorado” al României, acum e o “localitate fantomă”
Dimensiune font:
Comuna considerată “El Dorado” al României a rămas fără locuitori în ultimii ani. În trecut, era un loc de unde minerii din toată țara adunau cărbune, dar acum a ajuns o ruină.
Comuna rămasă fără locuitori, considerată “El Dorado” al României pe vremea lui Ceaușescu
Cu mult timp în urmă, o comună din Gorj era plină de oameni din toată țara. Aceștia veneau pentru a aduna cărbune, însă minele s-au închis. între timp, iar oamenii au plecat. În prezent, comuna Mătăsari, care era considerată “El Dorado” al României înainte de Revoluție, a rămas doar o ruină. După dispariția mineritului, au rămas doar ruinele fostelor blocuri muncitorești, care au fost vandalizate.
Multe blocuri sunt acum sunt pline de gunoaie, în timp ce altele au fost transformate în grajduri pentru animale. Nu a mai rămas nimic din comuna în care mulți mineri obișnuiau să vină pentru a aduna cărbunele.
Au fost ridicate 60 de blocuri în centrul comunei Mătăsari, care erau pentru mineri, însă aproape jumătate dintre ele au fost părăsite după 1989. În timp ce unele dintre ele erau locuite, altele nu au apucat să fie finalizate.
“Nu găseai locuință aici. Cum s-au închis minele, nu mai aveam locuri de muncă, au plecat toți. (…) Uitați, s-a ales (n.r. praful). Chiar ne doare sufletul. Ce-a fost aici. Frumos… a fost frumos”, a declarat Gheorghe Dobrin, fost miner, pentru Observator News.
Copiii celor care mai locuiesc în Mătăsari au plecat în alte zone din România sau chiar în afara țării, pentru că aici nu și-ar găsi un loc de muncă.
Comuna Mătăsari, plină de blocuri abandonate
Sunt zeci de blocuri abandonate în Mătăsari, însă autoritățile nu au făcut nimic în privința acestora. Condițiile din blocurile locuite nu sunt nici ele foarte bune.
“Este o imagine a nepăsării administrației locale de 20 de ani. Nu numai aceste blocuri părăsite. Și în fondul locativ care este locuit sunt condiții precare.
Subsolurile sunt pline, canalizarea se scurge la subsol, apa curentă a fost introdusă în 2019, foarte târziu. Înainte se făcea focul, cu sobe și oamenii, ușor, ușor, au părăsit localitatea”, a explicat Ionuț Buzărin, consilier local, în 2022.
În total, mai sunt 60 de blocuri în Mătăsari, dintre care doar jumătate mai sunt locuite. Cele abandonate fie se pot repara, fie se dărâmă, acestea fiind singurele soluții la dispoziție.
Nu au fost făcute investiții cu fonduri europene în Mătăsari. Autoritățile cu alocat 1,5 milioane de lei pentru a demola trei blocuri, dar nimeni nu a fost prezent la licitație.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau