Cum se tunde iarba - 16 lucruri de care sa tii cont

image_2022-05-16_123819875

Dimensiune font:

| 16-05-2022 12:36

Te-ai mutat la vila sau la curte? Sa tunzi iarba e ceva nou pentru tine? Putina pregatire ajuta mult! Iata ce trebuie sa stii. 

Odata cu venirea primaverii, unii dintre noi vom tunde iarba. Adica vom sterge praful de pe masina de tuns iarba si de pe celelalte unelte de gradinarit, pentru a ne pregati de sezon. Dar cand ar trebui sa tundem iarba prima data intr-un an, si de ce trebuie sa tinem cont cand vorbim despre intretinerea gazonului? 

Gazonul joaca un rol important in aspectul curtii, unde putem tine petreceri, ne putem relaxa si copiii se pot juca. Gazonul si plantele decorative constituie cea mai mare parte dintr-o curte. Este important sa tundem iarba pentru prima data intr-un an corect, pentru a ne bucura de ea toata vara. Iata cateva sfaturi practice pentru tunderea iervii la inceput de an. 

Primul tuns al ierbii in 2022 a fost in duminica din 20 martie. A fost ziua “First cut Sunday”, botezata asa de catre clubul de gradinarit Flymo din UK. 

Lucruri de care sa tii cont cand tunzi iarba 

Nu tunde toata iarba

Alege o parte pe care vrei sa o vezi neteda si lasa restul neingrijit, sau macar un colt undeva. Este mai bine pentru insecte si va sustine inflorirea tuturor plantelor din gradina pe perioada verii. Poti chiar planta cateva seminte de floarea soarelui, vei obtine un efect vizual foarte placut. Iarba inalta va fi hrana pentru fluturi, libelule si alte insecte dragalase sau necesare. 

Ia in considerare o carare

Pentru a ajuta fauna, ai nevoie ca toata parcela sa fie tunsa, sau o cale - carare - poteca ce trece printre flori, este suficienta? Tine cont de faptul ca un ecosistem de gradina sanatos poate tine sub control daunatorii in mod natural. 

Fa curatenie inainte sa tunzi iarba

Dupa luni de lipsa a caldurii soarelui, gradina ta va arata neingrijita. Este important ca inainte sa tunzi iarba pentru prima data anul acesta, sa cureti orice resturi din iarba pe care vrei sa o tunzi - crengi uscate, frunze sau alte gunoaie ce s-ar putea ajuta. 

Verifica gradina de obiecte ascunse

E posibil sa gasesti crengi groase sau pietre in iarba  inalta. Daca ajungi cu masina de tuns iarba la acestea, ii poti distruge lama. Este important sa ai lama masinii de tuns iarba ascutita, cu o lama tocita poti distruge iarba. 

Verifica daca sunt cuiburi de animale

Verifica suprafata pe care vrei sa o cosesti, sa nu cumva sa fie animale care si-au facut cuiburi pe timpul iernii. Harciogii isi fac deseori culcus in mormane de iarba si frunze. Daca gasesti un astfel de cuib, poate vrei sa tunzi iarba in alta parte a curtii. 

Nu astepta prea mult

Desi exista diferente climaterice intre regiunile din tara noastra, studiile indica faptul ca primele 2 saptamani din aprilie sunt cea mai potrivita perioada pentru prima cosire. 

Foloseste regula treimii

Cand tunzi iarba prima data, ar trebui sa tii cont de regula treimii: niciodata nu tunde mai mult de o treime din lama. Daca tai mai mult risti sa stresezi prea mult iarba.

Lungimea ierbii trebuie redusa gradual, pe un numar de saptamani. Daca o tai prea scurt, risti sa ramai cu goluri de iarba sau iarba se poate imbolnavi sau infesta. 

Ce faci daca iarba a scapat de sub control?

Chiar daca iarba nu a fost ingrijita cateva luni, tot e nevoie sa respecti regula treimii, chiar daca dureaza cateva saptamani sa ajunga la lungimea dorita. Doar ajusteaza inaltimea de taiere a masinii de tuns iarba. Dar nu uita sa pastrezi o zona cu iarba netunsa, cum am descris mai sus.

Contureaza-ti gradina

Atunci cand tai iarba prima data, nu uita de margini. Marginile crescute prea mult sunt inestetice si zadarnicesc orele petrecute cu tunsul ierbii si aranjarea gradinii. 

Nu uda iarba imediat dupa tuns

Este bine sa eviti sa-ti creezi un obicel din udatul ierbii imediat dupa ce ai tuns-o. Nu exista un moment specific in care sa uzi iarba prima data, trebuie doar atunci cand are nevoie de umiditate. Sunt, totusi, niste reguli pe care le poti urma:

  • Udatul ierbii seara sau noaptea poate duce la probleme fungice, pentru ca iarba nu are timp sa se usuce
  • La pranz este de obicei cel mai cald, ceea ce poate duce la evaporarea apei instantanee, iar picaturile de apa se pot comporta ca niste lupe, arzand firele de iarba
  • Cel mai bun moment pentru udatul ierbii este dimineata, cand aerul este inca rece si apa poate ajunge la radacina ierbii inainte sa se usuce. 

Cat trebuie sa lasi iarba nou sadita inainte sa o tunzi

Iarba noua ce a crescut din samanta este mai slaba decat restul ierbii si poate fi usor deteriorata daca este taiata incorect. Mai bine astepti pana iarba creste peste 8cm pana sa o tunzi prima data. 

Fa-ti un obicei

Dupa primul tuns al ierbii din sezon, e nevoie sa o tunzi odata sau chiar de 2 ori pe saptamana, pentru a-i pastra lungimea dorita. O incurajezi astfe sa creasca, chiar daca vremea este foarte calda. 

Alege-ti bine uneltele

Este important sa intelegi ca nu toate gradinile sau peluzele sunt la fel, chiar daca sunt alaturate. Ia in considerare starea si dimensiunea peluzei si necesarul de gradinarit atunci cand alegi uneltele. Alege un trimmer electric daca vrei sa fii ecologic. 

Foloseste iarba tunsa pentru a face fan

Daca transformi iarba tunsa in fan, este foarte buna pentru pasarile care mananca seminte. Poti lasa iarba proaspat tunsa pe peluza pentru cateva zile (daca nu ploua), si va deveni fan. Mai mult, isi va lasa semintele si iarba se va reimprospata pentru anul urmator, si va servi si ca hrana pentru pasari si animale mici. Fanul, odata uscat, poate fi adunat si tocat. 

Poti toca resturile de iarba

Poti folosi iarba tunsa pe post de ingrasamant. Daca elimini toate resturile din urma tunsului, reduci fertilitatea solului. Daca nici nu folosesti ingrasamant, gazonul se va rari si vor creste plante salbatice, in special trifoi. 

Nu uita de intretinerea masini de tuns iarba

Dupa luni de stat in magazie, masina de tuns iarba poate fi putin ruginita. Nu uita sa verifici lamele, sa nu fie ciobite sau tocite, intrucat vor zdrobi iarba. Curata si resturile de iarba intarita sau alte depuneri din timpul tunsului. Cu cat ai mai multa grija de masina de tuns iarba, cu atat va tine mai mult.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Tom Cruise a împlinit 60 de ani. Are peste 45 de filme în palmares
03/07/2022 12:30

Actorul american Tom Cruise, născut pe 3 iulie 1962, cu peste 45 de filme in palmares, a primit anul acesta Palme D'or onorific la Festivalul de Film de la Cannes, cu cateva luni inainte de a implini 60 de a ...

Curiozități despre Al Doilea Război Mondial. Care au fost cei mai periculoși militari?
02/07/2022 13:48

  Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sangeros conflict din istoria umanitătii. Datele oficiale arată că intre 50 si 85 de milioane de oameni si-au pierdut viata in acea perioadă. Cel de- ...

Lovitura secolului: Comoară a naziștilor de 1 miliard de dolari ascunsă în Elveția
01/07/2022 08:34

O adevărată comoară a nazistilor de 1 miliard de dolari se află in Elvetia, după ce un argentinian pe nume Pedro Filipuzzi a descoperit documente care dezvăluie un mister tinut ascuns timp de 78 de ani. A ...

Unde își lasă românii obiectele personale când fac baie în Grecia:
29/06/2022 12:31

 În asteptarea vacantei in Grecia, romanii inceracă să anticipeze toate problemele care ar putea să apară, incepand cu drumul, cozile de la vamă, lcourile in care să alimenteze masina sau pr ...

Impozitul pe sâni, cea mai ciudată măsură fiscală impusă vreodată. Îţi vine să crezi că a existat aşa ceva?
28/06/2022 09:22

Taxa pe sani, sau „mulakkaram”, a fost o practică indiană menită să mentină intact sistemul de caste, vechi de secole. Dacă o femeie dintr-o castă inferioară dorea să isi acopere sanii, tre ...

Cât se dă la nuntă în 2022. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești naș, rudă sau invitat
28/06/2022 09:20

 Cat se dă la nuntă in 2022? Este primul gand ce ne răsare in minte, in momentul in care primim invitatia la cel mai frumos eveniment din viata unui cuplu. Înainte de a-ti verifica soldul contului ...

Plantele minune care alungă țânțarii. Trucuri valoroase pentru seri de vară liniștite
27/06/2022 09:17

 Odată cu venirea verii si urcarea gradelor in termometre au apărut si tantarii. Întepăturile acestor insecte pot fi supărătoare, dar si periculoase. În lunile de vară isi fac aparitia ...

Wimbledon și povestea unui turneu special: 7 lucruri inedite despre competiția londoneză născută acum 145 de ani
27/06/2022 09:12

 Editia 2022 a Wimbledonului incepe pe 27 iunie si se incheie pe 10 iulie. Se vor acorda premii-record la acest Grand Slam prestigios care tine cu dintii de respectarea traditiilor. Roger Federer si Mar ...

Cutremur în rețelele de cablu. De la 1 iulie, Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile. Anunț de ultim moment
26/06/2022 16:15

Presa din Ungaria a anuntat că de la 1 iulie 2022 in tara vecină nu se vor mai putea urmări la TV programele Digi Sport 1, 2 si 3. Asta pentru că firma care a achizitionat la inceputul acestui an drepturile ...

Curiozități despre corpul feminin
26/06/2022 16:05

 Există bărbati cărora le place să creadă că stiu totul despre femei, dar adevărul este că femeile sunt foarte complexe, mai ales cand vine vorba de structura lor fizică. Cu toate că nasterea est ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei