Pregatirea parului pentru sezonul rece
Dimensiune font:
Soarele arzator si apa sarata de mare sau plina de clor din piscina deterioreaza rapid podoaba capilara. Astfel ca, oricat de distractiva, vara poate fi foarte distructiva pentru par, daca nu avem grija de el. De multe ori, insa, abia la sfarsitul sezonului estival observam ca parul a capatat un aspect aspru sau fragil si, daca nu sunt luate masuri care sa ii redea vitalitatea, intram cu el deteriorat in iarna, cand temperaturile scazute il deterioreaza si mai tare.
Toamna este cel mai bun moment pentru a reda parului stralucirea pierduta in spuma marii si a-l pregati sa faca fata urmatorului val de agresiune, din timpul iernii (frig, vant rece, ploaie, ninsoare).
Doc.ro a notat cateva indrumari, pentru o ingrijire eficienta:
Revigorarea parului dupa zilele calde de vara
Hidratarea
Stratul exterior al firului de par este format din celule suprapuse si are rol de protectie impotriva factorilor externi (caldura, poluare si tratamente cosmetice, precum fixativul, sau vopseaua de par). Acest strat protector se numeste cuticula si se poate deteriora pe timpul verii, dand parului un aspect fragil, uscat si neingrijit.
Pentru a intari din nou cuticula, exista un singur remediu: hidratarea. Folositi in mod regulat o masca hidratanta pentru par - din comert sau preparata acasa, din ingrediente naturale: ulei de masline, ulei de cocos, iaurt, gel de aloe etc - si nu mai faceti exces de produse de ingrijire. Sfatul specialistilor este ca, atunci cand va cumparati sampon, balsam sau masti de par, sa optati pentru produse de ingrijire din aceeasi gama, deoarece acestea sunt formulate pentru a actiona in sinergie.
Un plus de stralucire
Daca parul este tern, lipsit de stralucire, puteti apela la o vopsea de par semipermanenta, fara amoniac. Spre deosebire de colorantii permanenti, o astfel de nuanta se spala in timp (intre doua saptamani si o luna, daca folositi sampon si balsam pentru protectia culorii).
Vopselele semipermanente contin ingrediente hranitoare - uleiuri speciale, care invelesc firul de par si ii redau stralucirea. Cautati produse care contin si keratina (pe langa stralucire, aceasta ofera si mai multa rezistenta).
Taiati varfurile parului
Daca aveti parul mediu sau lung, stiti deja cat de important este sa taiati 1-2 cm din varfuri, la cateva luni. Chiar daca va place parul lung si vreti sa-i mentineti cat mai mult din lungime, asta nu inseamna ca nu trebuie sa va tundeti. Daca varfurile sunt uscate si deteriorate, parul nu este nici sanatos, nici frumos, nici nu mai creste in acelasi ritm. Dupa ce ati regenerat varfurile, puteti cumpara si un tratament care sa netezeasca bine firele si sa confere parului un aspect sanatos.
Pregatirea parului pentru frig
Grija la alimentatie
Alimentatia echilibrata nu este importanta doar pentru sanatatea corpului, ci si a parului. Oricat de multe si de miraculoase produse de ingrijire ati aplica pe par, sanatatea lui este dictata din interior. Astfel, pentru un par stralucind de sanatate, aveti nevoie de o alimentatie bogata in vitamine.
Somonul, stavridul, ciupercile, ouale, nucile si avocado sunt bogate in vitamina D si E, de care parul are mare nevoie. In plus, sunt benefice si pentru intarirea imunitatii organismului.
Scapati de matreata
Iarna, din cauza factorilor de mediu si a diferentelor mari de temperatura intre exterior si interior, pielea devina mai uscata si se descuameaza. Daca observati ca apare matreata, cumparati imediat sampon si balsam antimatreata, care sa contina acid salicilic, sulfura de seleniu, tensida de cocos, niacinamida, pirocton, olamina sau piritionat de zinc. Deasemenea, daca aveti matreata, evitati sa va uscati parul la temperaturi inalte, pentru a nu agresa scalpul si mai tare.
Puteti prepara si acasa o masca impotriva matretei, pe care sa o aplicati pe parul proaspat spalat: amestecati doua linguri de ulei de cocos nerafinat, cu doua linguri de zahar, cinci picaturi de ulei esential de menta si doua picaturi de ulei esential de arbore de ceai. Masati usor scalpul cu acest amestec, timp de cinci minute, apoi mai lasati-l sa actioneze inca cinci minute. La final, clatiti cu apa calda - niciodata fierbinte.
Preveniti uscaciunea parului
Soarele dogoritor si apa marii sunt inamici de temut ai parului. Dar nici frigul nu ii este tocmai cel mai bun prieten. Temperaturile scazute, accentuate de vantul rece, pot usca parul, pana la a-l face casant. Astfel ca iarna se impune un plus de umiditate, prin aplicarea unei masti capilare de doua ori pe saptamana.
O masca foarte utila pentru parul uscat se poate prepara in casa: dintr-o lingura de miere, una de otet de mere si un ou batut se face un amestec care se intinde pe toata lungimea firului de par (daca aveti parul mai lung, cantitatile se dubleaza), se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se clateste cu apa calda.
In afara de masca, mai aveti nevoie de un sampon regenerant si un balsam, potrivite tipului de par (uscat sau gras - nu luati niciodata produse de ingrijire inadecavate tipului de par).
Cum in sezonul rece parul cade, in mod natural, mai mult decat de obicei, puteti incerca un sampon special si un tratament cu aminexil. Deasemenea, cand uscati parul cu foehnul, vizati radacinile, nu varfurile, si optati pentru treapta de caldura moderata, niciodata pentru cea mai fierbinte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau