Fostul procuror șef Valentin Iordan, condamnat la trei ani cu suspendare, după ce a fost prins beat pulbere la volan
Dimensiune font:
În primă instanță, Valentin Iordan fusese condamnat cu suspendare. În apel, foștii colegi ai acestuia au cerut o pedeapsă cu executarea în regim de detenție. Puțin a lipsit ca magistrații Curții de Apel să o și pronunțe.
Autoturismul Audi A4 condus de Valentin Iordan a fost oprit de polițiști în august 2020 pe bulevardul Carol I, în dreptul bisericii Sf. Nicolae, întrucât se deplasa atât de încet, încât încurca traficul. În ziua respectivă, fostul procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunal avusese o discuție aprinsă cu iubita sa. Pentru a se liniști, Iordan plecase la cumpărături. Se oprise apoi la restaurantul „Vânătorul”, pentru a se întâlni cu un medic.
Procurorul s-a pensionat la scurt timp după ce a fost prins băut la volan
Acesta nu s-a mai prezentat, iar în așteptare Iordan băuse 400 ml de palincă și o bere. Plecase spre casă cu mașina cu care venise, conducând încet tocmai pentru că se știa băut. Analizele ulterioare aveau să stabilească o alcoolemie teoretică în momentul opririi de către polițiști de 4,19‰. La scurt timp după incident, Iordan s-a pensionat. Magistrații Judecătoriei l-au tratat cu mănuși pe fostul procuror, sentința judecătorilor aducându-i acestuia mai multe laude decât critici. Iordan a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de trei ani. De asemenea, lui Iordan i s-a interzis să mai conducă autovehicule timp de doi ani.
S-a bătut monedă pe alcoolemia deosebit de ridicată
Sentința Judecătoriei a fost contestată atât de inculpat, cât și de procurori. În apelul său, Iordan a cerut reducerea termenului de supraveghere la doi ani și a interdicției de a șofa la doar un an. El a adus ca argumente cariera sa de magistrat și aprecierile depuse la dosarul primei instanțe de către foștii săi colegi. De asemenea, a invocat remușcările provocate de fapta comisă. Conștientizarea faptului că de această dată el va fi prezent în boxa acuzaților îi produsese o profundă stare de depresie, care îl determinase chiar să se interneze la Institutul de Psihiatrie. Iordan nu a contestat cuantumul pedepsei, de un an și 8 luni de închisoare cu suspendare, apreciindu-l ca justificat în raport cu fapta comisă.
Părerea lui Iordan ca fost procuror nu a coincis cu cea a foștilor colegi de branșă. Aceștia au atacat sentința Judecătoriei, dar apreciind că pedeapsa era prea ușoară. Ei au cerut fie o pedeapsă mai mare, fie executarea ei în regim de detenție. Procurorii au subliniat alcoolemia deosebit de ridicată, care nu-l făcuse totuși pe Iordan să renunțe la deplasarea cu mașina. Faptul că era integrat social, se angajase după pensionarea din magistratură și nu avea antecedente penale nu reprezenta un fapt deosebit, ci starea de normalitate a oricărui cetățean.
Zece ani pe bicicletă
Pe parcursul procesului, procurorii au renunțat să mai ceară o pedeapsă cu executare, luând în considerare faptul că imediat după incident, fostul procuror nu fusese arestat preventiv. O pedeapsă cu executare apărea în acest context ca excesivă. Ei au insistat în schimb pe prelungirea termenului de supraveghere și a celui de interdicție. De cealaltă parte, apărătorul lui Iordan a depus la dosar, alături de cele 12 caracterizări favorabile din prima instanță, coperțile a patru cărți publicate de fostul procuror după pensionare. Iordan a depus mărturie și în fața Curții de Apel, invocând faptul că timpul trecut de la incident a reprezentat pentru el patru ani de rușine. A arătat că s-a obișnuit să meargă pe jos sau cu bicicleta, dar puteau interveni situații de urgență sau deplasări pentru cumpărături, când ar fi avut nevoie de mașină. Cei patru ani care trecuseră și în care nu avusese dreptul să conducă, cu cei doi ani de interdicție și încă un an cât urma să aibă nevoie pentru a obține din nou permisul de conducere reprezentau un total de 7 ani fără mașină, care reprezentau în sine o pedeapsă.
În analiza dosarului, magistrații Curții de Apel au fost de acord cu procurorii, că instanța inferioară acordase prea multă atenție datelor personale ale inculpatului. Magistrații Judecătoriei fuseseră părtinitori, înclinând balanța justiției prea mult în favoarea lui Iordan. Judecătorii Curții de Apel au împins talgerul în direcția contrară, prelungind termenul de interdicție până la limita legală maximă, de 5 ani. Iordan va rămâne astfel pieton timp 10 ani. Judecătorii au mărit și condamnarea lui Iordan, de la 1 an și 8 luni de închisoare la 3 ani, dar cu suspendare, termenul de supraveghere fiind stabilit la patru ani. Pe parcursul acestei perioade, orice altă încălcare a legii va echivala pentru Iordan cu schimbarea statutului din cel de procuror pensionar cu cel de deținut.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau