Antoni Gaudi, celebrat la Muzeul Orsay
Dimensiune font:
Muzeul Orsay din Paris îl aduce în lumina reflectoarelor, începând de marţi, pe arhitectul catalan Antoni Gaudi, celebru în întreaga lume pentru catedrala sa Sagrada Familia, indisociabilă de Barcelona, prezentând totodată metodele de lucru ale acestui artist atipic şi puţin cunoscut, relatează duminică AFP.
Neputând muta clădirile realizate de Antoni Gaudi (1852-1926), caracterizate de linii, stâlpi şi mozaicuri, adesea foarte colorate, Muzeul Orsay, care s-a asociat cu Muzeul Naţional de Artă din Catalonia, a preluat provocarea de a pune în scenă „călătoria artistică” a arhitectului.
Inclasificabil, deşi plasat istoric în curentul modernismului catalan şi în cel al Art Nouveau, mai vast, Antoni Gaudi Cornet rămâne deplin asociat cu istoria Cataloniei, pe care nu a părăsit-o aproape niciodată, potrivit curatorilor expoziţiei.
Peste 200 de obiecte şi piese de mobilier, planuri, desene, fotografii, vitralii şi machete sunt expuse.
Expoziţia se deschide într-un vestibul format din lambriuri sculptate din stejar de la Casa Mila, o clădire privată din Barcelona, reconstituită pentru această ocazie.
Un film prezintă vizitatorilor atelier cel mai cunoscut al artistului, situat lângă Sagrada Familia, dar şi metodele sale de lucru, precum dispozitivul său cu oglinzi, conceput pentru a crea personajele uneia dintre primele faţade ale catedralei, sau un model stereostatic (sau polifunicular), care i-au permis, printr-un joc de gravitaţie inversată, să realizeze machete 3D ale viitoarelor sale realizări.
Mai multe mulaje, salvate din atelierul său care a ars în timpul Războiului Civil Spaniol sunt, de asemenea, expuse alături de „biblioteca” sa, mărturie a arhitecţilor care l-au inspirat, printre care Eugene Viollet-le-Duc, care a restaurat Notre-Dame din Paris şi a contribuit la realizarea turlei catedralei.
Un alt segment al expoziţiei este consacrat pregătirii artistului, cu origini modeste, şi extinderii Barcelonei, începând din 1859. De asemenea, este evocată prietenia arhitectului cu Eusebi Guëll, industriaş cu care va forma un duo artistic.
Descoperim un artist care „încarnează paradoxure”, a declarat Elise Dubreuil, care se numără printre curatorii expoziţiei – „foarte iubit şi popular în Barcelona în timpul vieţii, apoi uitat, rafinat şi auster, mândru şi umil”.
Gaudi, care a încetat din viaţă în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, a fost dat uitării timp de mai mulţi ani, înainte de a fi readus la lumină de suprarealişti, inclusiv de Salvador Dali, compatriotul său. Expoziţia este deschisă până la data de 17 iulie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau