Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
Dimensiune font:
Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor între oameni şi urşi bruni în timp real, va fi prezentat pentru prima dată la conferinţa Tusnad EcoBear, care se va desfăşura la Băile Tuşnad.
Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, această "soluţie de pionierat" oferă o abordare aproape în timp real, utilă pentru gestionarea conflictelor om-faună sălbatică şi va fi prezentată în cadrul conferinţei în data de 23 octombrie.
"Dezvoltat de Wageningen University Research şi Sensing Clues în contextul Proiectului Nature FIRST finanţat de UE, Radarul pentru Conflicte Om-Urs utilizează date istorice despre prezenţa urşilor şi a conflictelor om-urs, date colectate de pădurari şi informaţii despre habitatul urşilor pentru a crea o hartă de risc a conflictelor. În plus, rapoartele obţinute în timp aproape real despre conflictele om-urs sunt folosite de geamănul digital pentru a prezice locaţia urşilor 'problematici' şi pentru a oferi imaginea unui perimetru de potenţial conflict. Acest sistem permite comunităţilor să ia decizii rapide şi informate pentru a preveni conflictele cu urşii bruni, îmbunătăţind coexistenţa în regiunile unde aceste animale trăiesc. În viitorul apropiat, această tehnologie va fi folosită şi pentru dezvoltarea de radare pentru alte specii, cum ar fi elefanţii, babuinii, tigrii şi lupii", se arată în comunicatul menţionat.
Detalii despre ce reprezintă gemenii digitali a oferit Anna Davison, doctorand la Wageningen University Research.
"Gemenii digitali sunt, în esenţă, modele care utilizează date în timp real şi, prin urmare, pot furniza informaţii care surprind starea actuală a sistemului pe care doriţi să-l monitorizaţi, ceea ce este extrem de util pentru factorii de decizie. Această informaţie actualizată este şi mai importantă atunci când avem de-a face cu probleme ce necesită decizii rapide, cum ar fi conflictul om-faună sălbatică, facilitând răspunsul în timp util. În contextul schimbărilor climatice şi pătrunderii omului în zone anterior sălbatice, conflictul om-faună sălbatică a devenit o problemă presantă la nivel global. Radarul nostru pentru conflicte Om-Urs este, din câte ştim noi, primul geamăn digital pentru conflictele om-faună sălbatică aflat în stadiul de implementare şi reprezintă un prim pas extrem de important pentru facilitarea accesului la această tehnologie, pentru organizaţiile care se ocupă cu managementul conflictelor", a declarat Anna Davison, citată în comunicatul de presă.
De asemenea, şi alţi cercetători din cadrul Nature FIRST vor împărtăşi rezultatele cercetărilor lor ce au contribuit la dezvoltarea şi operarea Radarului pentru Conflicte Om-Urs.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau