Concediile românilor în vara lui 2021. Ce spun regulile de călătorie, pe fondul pandemiei COVID
Reguli de călătorie în Bulgaria
- Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.
- Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
- Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.
Reguli de călătorie în Grecia
- Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
- Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
- Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.
Reguli de călătorie în Turcia
La 31 mai 2021, autoritățile turce au anunțat noi măsuri pentru turiști, valabile și pentru românii care merg în vacanță în Turcia:
- Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
- Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.
- Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
- Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.
- Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății.
- Persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutației B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu un nou test tip PCR.
Reguli de călătorie în Italia
Informațiile privind regulile de călătorie în Italia pot fi consultate aici
Reguli de călătorie în Spania
Informațiile privind regulile de călătorie în Spania pot fi consultate aici
Reguli de călătorie în Croația
- Un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării.
- Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile;
- Un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză);
- Un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și vindecată, efectuat în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat;
- Dacă o persoană s-a vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și are o adeverință prin care să dovedească vindecarea și dacă în aceeași perioada a primit o singură doză de vaccin, este exceptată de la prezentarea unui test tip PCR negativ sau test rapid antigen sau de la măsura intrării în carantină până la data la care se împlinesc 6 luni de la data efectuării vaccinului.
- Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.
Certificatul verde COVID, de la 1 iulie
După 1 iulie, în toate statele Uniunii Europene va intra în vigoare "pașaportul verde". Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.
Regulamentul se va aplica de la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.
România este în grafic în acest moment cu procedurile pentru ca certificatul verde european să fie disponibil începând cu 1 iulie, a anunțat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. Autoritățile vor lansa o platformă online securizată, dezvoltată de STS, de unde va putea fi descărcat certificatul.
Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:
- persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
- persoane care au trecut prin boală - prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
- absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ
Adauga comentariul tau