Harta satelor inteligente din România. Moldova nu are niciunul
Dimensiune font:
În șapte județe ale țării, majoritatea în Transilvania, există cel puțin un sat smart village. La Ciugud, Alba, de mai bine de un an nu mai există casierie în instituțiile statului, iar plățile se realizează online sau automate electronice de plată. În plus, fiecare cetățean are un card cu care poate accesa toate informațiile sale financiare și se lucrează la sisteme informatice care să perimită unui locuitor să meargă la Primărie doar în caz de naștere, căsătorie sau deces.
Rețele wifi publice cu acces gratuit, magazine online cu alimente locale, spații comune de lucru chiar în sat, centrale ce folosesc resurse regenerabile, clinici medicale și cinematografe mobile. Așa arată în Europa satele inteligente (smart village), concept ce se referă la adoptarea de soluții inteligente atât în sectorul public, cât și în cel privat.
În România, sunt peste 140 de comune care au în curs de implementare mai mult de 220 de inițiative smart village, printre care școli cu sisteme de învățământ la distanță, primării digitalizate, transport public și colectare a deșeurilor, potrivit informațiilor Asociației Române pentru Smart City (ARSC).
Există deja și nouă localități în care au fost implementate deja mai multe proiecte smart village, dintre care trei în județul Mureș și câte una în Alba, Sălaj, Galați, Timiș, Sibiu ș Ilfov.
Este vorba despre:
Ciugud, Alba (opt proiecte smart village);
Aluniș, Mureș (șapte proiecte smart village);
Boghiș, Sălaj (cinci proiecte smart village);
Saschiz, Mureș (cinci proiecte smart village);
Bălășești, Galați (patru proiecte smart village);
Corunca, Mureș (patru proiecte smart village);
Mânăștiur, Timiș (patru proiecte smart village);
Șelimbăr, Sibiu (patru proiecte smart village);
Snagov, Ilfov (patru proiecte smart village).
Cel mai inteligent sat din România este Ciugud din Alba, care a devenit, din 2020, și un studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept. În plus, angajații Primăriei din localitate sunt singurii care au dezvoltat programe de mentoring prin care învață și indrumă și alte comunități să implementeze soluții smart. Așa să-a ajuns ca o comunitate de săracă din Hoghilag județul Sibiu, să-și transforme scoala cu toaletă în curte într-o școală smart.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau