Litoralul românesc, făcut praf în 23 de puncte de un bucătar celebru: "Încă sunt ghiolbani care se iau de chelnerițe de 19 ani

00000 Scandal header 1

Dimensiune font:

| 07-08-2021 18:27

 Un celebru bucătar chef român, care activează de doi ani de zile pe litoralul românesc, și-a expus pe pagina sa de Facebook nemulțumirile pe care le are în privința litoralului românesc.

Chef Adrian Hădean a descris mai multe situații cu care s-a confruntat de când lucrează pe
litoral.

„Posibil să mai iau un premiu de nepopularitate și
vara asta, da’ tot zic, că parcă nu mai are sens pentru mine să mă abțin când am ceva de spus. Sunt în al doilea an de activitate pe litoralul românesc, timp în care am observat câteva lucruri. Nu le înșir aici pe toate, că n-am nici timp, nici nu-i locul, da’ măcar încep:

  • A2 e o autostradă, dar pentru mulți e doar un alt loc în care trebuie să arăți cât ești de cretin.
  • Litoralul românesc e o construcție multistrat, la fel de alandala ca tot restul României. Ne place tarabageala. Aia e.
  • Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru, al românilor, fie că ne place, fie că nu.
  • Nu vin suedezele să facă treaba mare-n apă pe lângă mal la Mamaia, tot pe kktul godpodarului român trebuie să ne bazăm.
  • Produsele și serviciile oferite pe litoral sunt exact cele acceptate de oaspeți. De multe ori sunt chiar impuse de aceștia.
  • Proprietarii de afaceri sunt rareori proprietarii spațiilor în care operează afacerile.
  • Chiriile enorme+sezonul scurt determină în primul rând prețurile mari.
  • 52 de zile/an poți munci pe bani, pe litoral. Dacă scoți de aici zilele de duminică, luni și marți, în care gradul de ocupare scade masiv, îți mai rămân vreo 30 în care trebuie să produci salarii, chirie pentru un an întreg (mai sunt locații de închiriat pe o vară, da’ ca să aveți o idee, pentru o terasă cu 80 de locuri și 20mp de bucătărie, prețul de anul trecut, în plină pandemie și cu șanse mici de a munci mai mult de 2 zilei în săptămână era de 35.000 euro/sezon, adică 673 de euro/zi, adică 9 euro/loc/zi, lucru care înseamnă că fiecare scaun trebuie să producă aproximativ 30 de euro zilnic dacă vrei să poți plăti chiria, salariul mediu pe economie, marfa, taxele și, eventual, să obții și profit pentru firma cu care operezi provatizarea).
  • O farfurie cu un morman de calamari congelați, fripți și blindați cu maioneză se vinde bine la 80 de lei. Un meniu de degustare din 8-9 feluri e considerat scump la 150 de lei.
  • O singură gheretă poate să vândă 9000 de covrigi într-o zi.
  • E mai bine să aduc legume cu duba, din Obor, o dată-n săptămână, decât să bat zilnic și silnic piețele din Constanța sperând să găsesc roșii românești și vinete culese la vreme.
  • Mai sunt încă mulți oameni care vor să vină la restaurant cu vinul lor de acasă și nu înțeleg conceptul de “taxă de dop”.
  • De prea multe ori, o masă cu 4 persoane generează 800-1000 de grame de mâncare risipită la micul dejun, pentru că încă mai trebuie să punem pe aceeași farfurie pepene, salată de vinete, 3 brioșe, un iaurt, 2 linguri de granola, o banană, miere, unt, salam, un ou ochi și o omletă.
  • Metro e cea mai populară sursă de pește proaspăt, ceea ce-i lejer regretabil, având în vedere Marea Neagră. Știi ce zic.
  • Bulgaria vinde masiv scoici și pește pe litoralul românesc. Dacă admitem că “ești ceea ce mănânci”, românul e un om bulgăresc, măcar o vreme după vacanța la Eforie.
  • Un ospătar cu experiență (nu neapărat bun, da’ cu experiență) nu întreabă la angajare cât e salariul ci care a fost ciubucul mediu anul trecut.
  • De multe ori, stafful crede că frigiderele restaurantului, cu tot ce e în ele, sunt un bun comun.
  • Sunt și bucătari care n-au o problemă să o frece-n telefon 8 ore/zi în timpul programului, 4 zile pe săptămână, dar scot codul muncii din buzunarul șorțului dacă trebuie să muncească real 9-10 ore vineri și sâmbătă.
  • Mulți necalificați vin să se angajeze sezonier și cred că bucătăria e o oră jumate miercuri seara, ca la televizor. Ei pleacă primii.
  • Omul care spală vasele e cea mai mare comoară a unui restaurant. Pe bune.
  • Încă mai sunt ghiolbani care se iau tare de chelnerițe de 19 ani ca să le arate nevestelor cât sunt de bărbați.
  • De multe ori, românul e omul care întârzie 40 de minute la o rezervare, dar se supără când așteaptă 15 minute să-i vină antreurile.
  • Tot ăia cu gura mai mare au câștig de cauză și pe litoral, indiferent de ce intră-n ea.
  • Naiba știe cum e mai bine.

”, a scris Adi Hădean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cum se aplică „metoda scandinavă” pentru a dormi mai bine dacă împarți patul cu cineva. Explicațiile unui expert în somn fac înconjurul planetei.
09/11/2024 12:44

 Un sondaj realizat pe 2.000 de americani care locuiesc cu un partener a arătat că 36% apreciază atunci cand ei sau partenerul lor nu sunt acasă, deoarece nu trebuie să impartă patul. Wilson si alti ...

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
29/10/2024 16:36

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pămant unde marea se desparte in două Brazilia găzduieste cateva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea ...

Festivități de amploare la Amsterdam, la cea de- 750-a anivesare a orașului
28/10/2024 11:59

Amsterdam a dat startul duminică unui an de festivităţi şi evenimente care marchează cea de-a 750-a aniversare a oraşului printr-o slujbă religioasă urmată de o petrecere zgomotoasă. În bazilica ...

Brașovul, inclus pe lista celor mai bune 25 de louri de vizitat din lume
25/10/2024 12:24

În lista anuală cu cele mai bune 25 de locuri din lume de vizitat in 2025 realizată de National Geographic este inclus si Brasovul, orasul medieval pe care publicatia il descrie ca fiind „poarta d ...

Radar pentru conflictele dintre oameni și urși
18/10/2024 14:15

Radarul Conflictelor Om-Urs, un prototip inovator de geamăn digital (Digital Twin), proiectat cu scopul monitorizării şi predicţiei conflictelor intre oameni şi urşi bruni in timp real, va fi prezentat pe ...

Castelul Mikes  din Covasna va găzdui Parada Cârnaților
13/10/2024 16:32

Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, in prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Carnaţilor. Conform tradiţiei, in cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
13/10/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Unde se află Tunelul celor 365 de stinți, unul dintre cele mai interesante calendare bisericești din Europa
13/10/2024 14:00

Două idei transpuse fericit in practică au făcut ca in staţiunea Straja, din Valea Jiului, să fie realizat unul dintre cele mai interesante calendare bisericeşti din Europa, pe un tunel in lungime de 54 d ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
13/10/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi
13/10/2024 12:27

  În adancurile istoriei, undeva in stepele Asiei Centrale si in regiunile muntoase ale Mongoliei, a inceput o relatie sacră intre om si soim. Un parteneriat ce depăseste granitele timpului si spa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei