Turism ecologic în Delta Dunării, la Chilia Veche
Dimensiune font:
În ultimii ani, în satul Chilia Veche din Delta Dunării s-au deschis aproape zece pensiuni, localitatea fiind preferată de turişti pentru liniştea pe care o oferă.
Localnicii se plâng însă din cauza furnizării cu program a apei potabile, a drumului foarte prost spre Tulcea şi a lipsei oportunităţilor de dezvoltare, în timp ce autoritatea locală doreşte să reînfiinţeze sate fără localnici şi să conecteze comuna la reţeaua de gaze naturale din Ucraina.
Una din cele aproape zece pensiuni din Chilia Veche este construită fără pic de plastic şi are certificat emis de Asociaţia de Ecoturism din România. Aparţine familiei Lujanschi şi s-a deschis oaspeţilor în anul 2016.
"Casele noastre sunt din pământ, acoperişul este din stuf, iar toate materialele de construcţie folosite sunt naturale. Nu există plastic. Totul este din pământ, stuf şi lemn. A fost greu să realizăm pensiunea, din cauză că transportul pe apă al materialelor este mai scump. Dacă pe vremea bunicilor mei, acoperişul din stuf era cel mai ieftin, acum este cel mai scump. În plus, nu mai există meşteri care să facă asemenea acoperişuri", a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Lujanschi, administratorul pensiunii.
Proprietarii de pensiuni din Deltă se plâng din cauza lipsei posibilităţii de predare a tuturor categoriilor de deşeuri operatorului de salubrizare care are contract cu Primăria comunei.
"În Delta Dunării, nu se poate da foc deşeurilor şi de aici apar problemele. Noi le stocăm şi pur şi simplu putrezesc. Nu avem posibilitatea transformării în compost. Contractul încheiat de Primărie este foarte prost. Dăm materialul reciclabil, dar în contract nu este specificat şi gunoiul vegetal, ceea ce e o problemă şi pentru noi, şi pentru comunitate. Toamna, tăiem stuful şi vă daţi seama cât de mult vegetal avem şi nu avem ce face cu el. E un management defectuos. Răspunsul administraţiei locale a fost că acest contract este făcut pe şapte ani şi trebuie să-l menţinem", a mai spus Liliana Lujanschi.
Pe malul piscinei din pensiune este stuf, iar Florina Ghiţă, din Bucureşti, spune că a ales Chilia Veche ca destinaţie de vacanţă datorită prietenilor care au recomandat-o.
"Locaţia este un butic de familie şi poţi afla mai multe despre istoria locului de la proprietari. Şi piscina este un avantaj, dar şi activităţile pe care le poţi face împreună cu cei de aici sunt un atu. Noi am venit cu maşina şi nu ne-a plăcut drumul. Am mers patru ore cu zece kilometri pe oră. A fost dificil. Aici, am fost pe canalele şi lacurile din apropiere, am văzut nuferi, dar nu ne-am atins de ei. Ca femeie, aş fi băgat mâna şi aş fi cules ceva de acolo, dar este exclus să distrugem natura", a afirmat Florina Ghiţă.
Pensiunea prietenoasă cu mediul se laudă că a fost selectată ca gazdă la mijlocul lunii viitoare a unui eveniment gastronomic iniţiat de Amuse Bouche.
"În prima seară, vom găti tradiţional. A doua zi, vom face o excursie în Deltă, vom mânca un borş de peşte în natură, iar seara chefii reinterpretează mâncarea noastră tradiţională în fine dining. Vom avea şi degustări de vin în care vom pune prezenta produse dobrogene", a afirmat Liliana Lujanschi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau