Viena, orașul în care este cel mai bine de trăit
Dimensiune font:
Viena a revenit pe primul loc în clasamentul celor mai bune oraşe pentru locuit din lume, la fel ca şi în 2018 şi 2019, potrivit unui clasament publicat joi şi citat de Le Figaro.
Capitala austriacă se situează pentru a treia oară în fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare şi analiză afiliată săptămânalului britanic The Economist. Oraşului Auckland din Noua Zeelandă, care anul trecut a ocupat primul loc, coboară în acest an 33 de poziţii din cauza carantinelor impuse de coronavirus.
Experţii au recompensat stabilitatea Vienei, facilităţile educaţionale şi medicale şi calitatea infrastructurii sale, cu un punctaj maxim de 100 din 100. Factorii culturali şi de mediu sunt aproape ideali.
Top 10 este următorul: Viena (Austria), Copenhaga (Danemarca), Zurich (Elveţia), Calgary (Canada), Vancouver (Canada), Geneva (Elveţia), Frankfurt (Germania), Toronto (Canada), Amsterdam (Olanda), Osaka (Japonia) şi Melbourne (Australia).
Europa domină în mare măsură topul 10 cu şase oraşe. Capitala Belgiei, Bruxelles, se află pe locul 24, imediat după Montreal (23). Londra s-a clasat pe locul 33, în timp ce Barcelona, cu reputaţia de a fi foarte animată, a terminat pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (43). Milano s-a clasat pe locul 49, New York pe 51 şi Beijing pe 71.
Pentru a fi inclus în acest clasament, oraşul trebuie să fie considerat o „destinaţie de afaceri”, adică un centru economic şi financiar, sau să fie solicitat de clienţi. Beirut, grav afectat de o explozie portuară în 2020 şi capitala Libanului, instabil din punct de vedere politic, nu a fost inclus. Autorii indică faptul că Kievul a trebuit să fie exclus din raport în contextul invaziei ruseşti în Ucraina. În acelaşi timp, Moscova (locul 80) a coborât cincisprezece locuri. „Oraşele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creşterii riscurilor geopolitice” şi a „crizei costului vieţii, inclusiv a creşterii preţurilor la energie şi alimente”, a explicat şefa raportului de la EIU, Upasana Dutt.
Noi indicatori, cum ar fi restricţiile sanitare, au fost introduşi în indicele 2021 pentru a evalua efectele pandemiei. Calitatea medie a vieţii şi-a revenit în 2022, dar rămâne sub nivelul de dinainte de Covid. Damascul rămâne cel mai puţin prietenos oraş din lume.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau