„Poveștile sunt o punte de legătură între lumi diverse, un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă”

interviu1
interviu2
interviu3

Dimensiune font:

| 10-10-2024 20:13

* dialog cu scriitoarea Adina Rosetti, fondatoarea Asociației „De basm”

Poveștile joacă un rol esențial în creșterea frumoasă a copiilor deoarece le stimulează imaginația, le dezvoltă empatia și le oferă o înțelegere profundă a lumii din jur. Ele devin instrumente de explorare, ajutându-i pe copii să descopere diverse perspective și să-și construiască propriul sistem de valori. Prin intermediul poveștilor, copiii învață lecții despre curaj, prietenie, responsabilitate și importanța de a fi autentic. Un exemplu recent de cum poveștile pot transforma viețile copiilor este proiectul derulat la Iași de către Asociația „De Basm”. Această inițiativă a adus în fața celor mici povești performative, inspirându-i și încurajându-i să se implice în universul creativ al literaturii. Prin participarea la astfel de activități, copiii își dezvoltă nu doar abilitățile de exprimare, ci și capacitatea de a visa și de a crea lumi noi. Proiectul a demonstrat cum povestitul, dincolo de a fi o simplă distracție, reprezintă o piatră de temelie în formarea armonioasă a copiilor, oferindu-le un cadru în care să se simtă liberi să exploreze, să întrebe și să își imagineze viitorul cu încredere. Cele cinci scriitoare din cadrul asociației s-au întâlnit cu copii în școli, librării, dar și la Teatrul Luceafărul, într-un prolog la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Despre toate aceste lucru am stat de vorbă cu scriitoarea Adina Rosetti, fondatoarea asociației.

- Cum a fost întâlnirea cu copiii la Iași? Ce impact credeți că au avut poveștile voastre asupra lor?

- Ca orice întâlnire cu copiii, a fost o bucurie. Și încă o dovadă că ceea ce facem noi, la Asociația „De Basm”, adică mediarea întâlnirilor dintre scriitori și copii, dintre literatură și teatru, facem bine! Am avut, împreună cu colegele mele, atât lecturi publice pentru copii și părinții (la mine a fost la Librăria Cărturești), cât și ateliere de creativitate în școli, dar poate cireașa de pe tortul Basmaventurii a fost momentul în care, în foaierul și pe scena Teatrului Luceafărul, mi-am văzut personajele prinzând viață și am văzut reacția copiilor la cald, în timpul lecturilor performative făcute de actorii teatrului. Am stat cu sufletul la gură de emoție și am înregistrat fiecare zâmbet și fiecare întrebare venite din partea copiilor. Nu cred că putem măsura exact „impactul” unei povești scrise asupra unui cititor, lectura este ceva extrem de personal și intim, iar efectele se văd în timp, după cum se așază și-și găsesc loc în sufletul fiecăruia. Însă la teatru totul este mult mai direct și cred că a fost un moment grozav pentru noi toți – scriitori, profesioniști din teatru și public – să vedem cum povestea scrisă se transformă în altceva și devine spectacol.

Povestea are puterea să șteargă granițele și să ne reunească pe toți într-un spațiu ludic, în care orice e posibil”

- Ce înseamnă povestea pentru voi? Cum credeți că poveștile contribuie la dezvoltarea creativității și imaginației copiilor?

- Pentru mine, ca scriitoare, dar și ca cititoare, povestea înseamnă în primul rând bucurie, înseamnă o reîntoarcere la acel timp magic care a fost propria copilărie. Dar mai înseamnă și o conectare la copiii de astăzi, o încercare a pătrunde și de a înțelege lumea lor, o apropiere și deschiderea unui dialog. Ștergerea – măcar temporară – a granițelor care uneori despart mult prea abrupt cele două lumi, a noastră, a adulților, și a lor, a copiilor. Povestea are puterea să șteargă granițele astea și să ne reunească pe toți într-un spațiu ludic, în care orice e posibil. Orice formă de artă e importantă pentru a hrăni creativitatea, nu doar literatura. Dar poate literatura în special are această putere secretă de a apăsa mai mult pedala imaginație și a empatiei, pentru că ești nevoit să faci tu, cititorul, efortul de a-ți reprezenta cumva vizual cele citite, de a umple singur spațiile dintre cuvinte și dintre rânduri, accesându-ți propria sensibilitate și propriile experiențe de viață.

- Cum v-a influențat participarea cu proiectul “Basmaventura” la FITPTI? A fost diferit față de alte experiențe de povestire pe care le-ați avut?

- Sunt peste șase ani de când Asociația „De Basm” pune la cale caravane de lectură și proiecte culturale ample care au în centru poveștile pentru copii și întâlnirile dintre scriitori și copii, iar „Basmaventura” este o continuare firească a acestui demers. Noi am mai avut un proiect similar anul trecut, la Timișoara, cu sprijinul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” – a fost o premieră atunci, pentru unele dintre noi, să ne vedem poveștile din cărți transformate în lecturi performative pe scenă, iar reacția atât de caldă și sinceră din partea copiilor, ne-a dat aripi să perseverăm, să încercăm mai departe să aducem povești românești contemporane pe scenele teatrelor pentru copii. De îndată ce i-am prezentat ideea noastră doamnei Oltița Cântec, am găsit o deschidere și-o generozitate care au făcut posibilă, câteva luni mai târziu, venirea noatră la Iași cu „Basmaventura”, ca prolog al festivalului organizat de Teatrul Luceafărul din Iași. Îi mulțumim încă o dată, plus multe mulțumiri echipei de actori și regizori care au pus extrem de mult suflet și talent în poveștile noastre!

Un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă”

- Ce emoții v-au adus copiii din Iași și modul lor de a interacționa cu poveștile voastre? V-a inspirat acest eveniment în vreun fel?

- Am fost atât de emoționată de echipa de mici jurnaliști de la Liceul „Prof Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, de felul în care s-au pregătit ei să-mi ia un interviu chiar „ca la carte”! Am întâlnit mai mulți mici scriitori la clasa a cincea, unul deja cu povești publicate, „dar le-am scris când eram mai mic și acum nu mă prea recunosc în ele”, alții - creatori de benzi desenate. La atelierul de întrebări fantastice dela Cărturești am întâlnit copii simpatici și curioși care mi-au explicat diferențele subtile dintre zmei și căpcăuni, dintre balauri și dragoni, dintre spiriduși și elfi, au inventat culori pentru prințese ca să mai scape de eternul roz (maroz, de exemplu, sau albastroz) și m-au copleșit cu întrebări de toate felurile.

- Care credeți că este rolul poveștilor în viața cotidiană a copiilor din ziua de azi și cum le pot ele modela viitorul?

- Cred că poveștile sunt o punte de legătură între lumi diverse, un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă. Mie cărțile mi-au modelat lumea interioară și sper că încă au puterea de a o face. Iar nevoia de poveste nu cred că va dispărea vreodată, chiar dacă suntem în plină schimbare a felului și suportului prin care poveștile își găsesc drumul spre noi.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. A primit premiul „Tânărul Jurnalist al Anului 2007” (secţiunea Cultură), acordat de Freedom House, pentru articolele publicate în Dilema Veche, la care a colaborat de peste 16 ani. A lucrat ca reporter și redactor pentru mai multe publicații (Time Out, Elle Romania, Unica și altele), scriind despre colțurile ascunse ale orașului, despre evenimente culturale și experiențe personale. A publicat mai multe cărți pentru copii, multe dintre ele premiate pentru ilustrațiile fantastice ale artistelor cu care a colaborat.

Atunci când nu scriu, îmi petrec timpul tot printre copii, unde regăsesc întotdeauna curiozitatea, bucuria și pofta de joacă. Predau cursuri de storytelling și scriere creativă sau mă implic în proiectele De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, pe care am fondat-o alături de alte trei autoare și prietene: Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grunberg.

Ne-am gândit că e un moment prielnic pentru a ne uni vocile de povestitoare pentru copii – literatura contemporană pentru copii începe să fie, în sfârșit, vizibilă și în România, iar scopul nostru e să o facem și mai vizibilă, să o aducem mai aproape de copii (mai ales de cei din zonele defavorizate). Ne dorim să dezvoltăm un dialog între toți cei care au un cuvânt de spus în ceea ce privește crearea unei cărți frumoase pentru copii și crearea obiceiurilor de lectură (ilustratori, editori, educatori, profesori, părinți etc), să intrăm în contact cu organizații similare din alte țări, să avem proiecte editoriale (visăm la o revistă cu recenzii de cărți pentru copii), și câte și mai câte! În rest, îmi plac marea, cărțile, vacanțele, zilele de poimâine, vorbitul aiurea-n tramvai și mersul prin librării, mai ales alături cei doi copii ai mei, Clara și Anton” - Adina Rosetti

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, cod postal 707485, telefon 0232/238.333, fax 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal 4540291. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Iazu Nou, Str. Tineretului, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 1 -suprafata de 2.020 mp, numar cadastral 61658, Cartea Funciara 61658; Lotul 2 -suprafata de 1.797 mp, numar cadastral 61655, Cartea Funciara 61655; Lotul 3 -suprafata de 1.364 mp, numar cadastral 61659, Cartea Funciara 61659; Lotul 4 -suprafata de 1.496 mp, numar cadastral 61714, Cartea Funciara 61714; 1 lot de teren, amplasat in intravilanul satului Mitoc, Str. Arhimandrit Nectarie, F.N., ce apartine domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 5 -suprafata de 1.236 mp, numar cadastral 61754, Cartea Funciara 61754; 2 loturi de teren, amplasate in intravilanul satului Mitoc, Str. Scolii, F.N., ce apartin domeniului privat al Comunei Sipote, identificate astfel: Lotul 6 -suprafata de 1.342 mp, numar cadastral 61765, Cartea Funciara 61765; Lotul 7 -suprafata de 1.072 mp, numar cadastral 61747, Cartea Funciara 61747; conform caietului de sarcini, H.C.L. Sipote nr. 93/30.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu, sau se poate consulta pe site-ul: www.primaria sipote.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu, din cadrul Comunei Sipote, comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita in numerar la Casieria institutiei sau cu ordin de plata in contul Comunei Sipote, RO95TREZ24A70 5000200130X, deschis la Trezoreria Municipiului Iasi, cod fiscal 4540291. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 16.10.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Alexandru Lapusneanu nr. 1, judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 12.00, Camin Cultural Sipote, cu sediul in comuna Sipote, Str. Luca Arbore nr. 151, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Harlau, cu sediul in oras Harlau, Str. Gheorghe Doja nr. 1, judetul Iasi, telefon 0232/722.344, fax 0232/722.622, e-mail: jud-hirlau- reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata de 222 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, Str.Decebal, F.N., T 30, P 97, Punct Tarina, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin C.F. nr. 73740 Negresti, nr.cadastral 73740, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 84/23.09.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren in suprafata de 100 mp, situat in intravilanul orasului Negresti, F.N., ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara nr. 73583 Negresti, nr. cadastral 73583, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 72/30.08.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019, privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii, in vederea desfasurarii de activitati comerciale. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.10.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.10.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 24.10.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, Sala Mare, parter, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.10.2024.
  Auchan, 18 ani de succes!
10/10/2024 19:59

Auchan Romania aniversează 18 ani de prezentă pe piata locală si isi invită clientii să sărbătorească impreună printr-o serie impresionantă de oferte si surprize. De la inceputul lunii, hipermarketul ...

Haiduc, mafiot şi tâlhar, la doar 17 ani
10/10/2024 18:34

Sebastian R. (17 ani) a debutat in forţă pe tăramul infracţional, in primăvara acestui an şi, drept urmare, a ajuns deja in arestul preventiv. Lucru destul de rar in cazul unui minor. Dar frecvenţa (trei ...

Devastarea unei terase, extrem de costisitoare: amenzi de 30.000 lei
10/10/2024 18:33

* cei trei autori au defilat apoi inarmaţi cu săbii ninja şi spray-uri lacrimogene * unul dintre ei şi-a scos organul genital din pantaloni, lăudandu-se in public cu ce l-a inzestrat natura După trei ani ...

O nouă ispravă a puştiului  teribilist: raliu nocturn, încheiat în şanţ
10/10/2024 18:32

N-au trecut nici două săptămani de cand am scris, incă o dată, despre cel mai tanăr recordmen din judeţ in materie de infracţiuni. La numai 16 ani ai săi, Denis Adrian Doru, puştiul teribilist, are in ...

Suicidul a devenit a patra cauză de deces în rândul tinerilor!
10/10/2024 18:30

* „15% dintre adolescenti se confruntă cu o afectiune mintală. Astfel, s-a ajuns ca sinuciderea să fie a patra cauză de deces in randul celor cu varsta cuprinsă intre 15 si 29 de ani. Nu putem spune ...

Expoziție de ciuperci comestibile şi toxice, în Grădina Botanică
10/10/2024 18:29

Specialişti de la Grădina Botanică şi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, in colaborare cu Subcomisia ...

Populația educată, un factor care face din Iași un oraș sigur
10/10/2024 18:28

* „Suntem oraşul cu cea mai mare concentrare de intelectuali. Din intreaga populaţie, impărţită pe categorii, sunt peste 60.000 de studenţi, peste 50.000 de pensionari, dintre care jumătate sunt in ...

Zeci de mii de pelerini vin, zilnic, la Mitropolie!
10/10/2024 18:25

Peste 60.000 de pelerini s-au inchinat deja la moastele Sfintei Parascheva. Langă ele au fost aduse si Moastele Sfantului Pantelimon de la muntele Athos. Se spune ca acestea au puteri vindecătoare, de-a lungu ...

Mită la Regionala CFR Iași
10/10/2024 18:24

Doi angajaţi ai Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Iaşi au fost reţinuţi de procurori, unul pentru dare şi celălalt pentru luare de mită. Faptele au fost comise in luna septembrie, ...

Alocaţiile de stat pentru copii se vor majora, de la 1 ianuarie
10/10/2024 15:06

Alocaţiile de stat pentru copii se vor majora, de la 1 ianuarie 2025, cu 10,4%, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Conform unui comuni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei