„Tururile teatrale ghidate, susținute de povestitori urbani cultivați, pasionați, entuziaști, au fost adaptate unor noi tendințe în lumea turismului”

462602671_27162221023422417_256325754542571015_n
462682935_27162232883421231_7994531734937322678_n
462694623_27162235470087639_7097168431589540831_n
1tur x- teatru1-is
1turx- teatru2-is

Dimensiune font:

| 10-10-2024 06:04

 Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr nu doar că a adus noi spectacole, ci a reînviat și spiritul teatral al orașului. Timp de o săptămână ne-a ajutat să trăim atmosfera Iașului de altădată, când teatrul era parte integrantă a vieții cotidiene. Agenda evenimentului a inclus în premieră, și tururi ce au oferit o experiență unică, îmbinând magia teatrului cu istoria culturală a orașului. Gândite sub forma unor plimbări insolită, aceste tururi au condus publicul pe drumurile trăsurilor ce odinioară purtau ieșenii la spectacole. O simplă plimbare a devenit o călătorie în timp, unde trecutul teatral al Iașului a prins viață pe străzile orașului. Aceste plimbări invită publicul să exploreze o istorie teatrală plină de farmec, înainte ca gongul să bată și cortina să se ridice la Teatrul Luceafărul. Fiecare pas pe drumurile Iașului devine un pas în istoria sa culturală, după cum a mărturisit și Sorina Dănăilă, povestitor urban, într-un interviu plin de substanță.

- Cum credeți că tururile teatral-turistice din cadrul festivalului contribuie la promovarea patrimoniului cultural și istoric al Iași?  Ce elemente specifice ale orașului ați dorit să evidențiați prin intermediul acestor tururi?

- Iașul nostru este, încă din 1816, îndrăgostit de teatru. Arta dramatică a fost una dintre cele mai pregnante în concertul muzelor și a rămas astfel până în zilele noastre, dovadă acest festival - FTIPTI - care luminează zilele de octombrie de, iată, 17 ani deja. Ca atare, a promova acest patrimoniu imaterial care atestă că teatrul național în limba română și românesc s-a născut la Iași, că primul teatru în idiș din lume s-a alcătuit la Iași, că școala de declamațiune a dat nume imense ale scenei românești de la Millo și până la Miluță Gheorghiu, a promova, deci, acest tezaur al orașului este un gest de reverență și de iubire.

- Care este impactul tururilor teatral-turistice asupra modului în care publicul percepe atât teatrul, cât și spațiile istorice ale orașului? Cum îmbină festivalul arta teatrală cu explorarea urbană?

- Combinația aceasta între narațiune și improvizație teatrală se pliază perfect pe versatilitatea propusă de festivalul curatoriat de teatrologul Oltița Cîntic (diretorul interimar al Teatrului Luceafărul, gazda festivalului – n.r.), a cărei viziune este extrem de complexă. De aceea, explorarea acelor locuri din Iași legate profund de arta dramatică este cu atât mai interesantă și percutantă atunci când personajele care dau viață teatrului țâșnesc în mijlocul poveștii, dând consistență și marcând plimbarea prin insolitul apariției lor surprinzătoare.

- Cum au fost alese locațiile pentru aceste tururi și în ce măsură contextul istoric și cultural al fiecărui loc influențează interpretările actorilor și structura pieselor prezentate?

- Turul a fost gândit și construit în urma unor cercetări atente, menite să dea amatorului de plimbare sensul evoluției teatrului la Iași, dar și să aducă în prim-plan figuri marcante, deși deseori uitate de actori ori susținători ai teatrului, precum și bogăția de forme ale artei teatrale care vin în întâmpinarea publicului în stradă, piețe, locuri atipice, în general. Fiecare etapă a turului, deci, ca și fiecare intervenție actoricească încearcă să dea seama de această bogăție.

- Ce provocări au apărut în organizarea acestor tururi teatral-turistice, având în vedere adaptarea spectacolelor la spațiile neconvenționale din oraș? Cum s-au gestionat elementele logistice și scenografice în acest context?

- Tururile ghidate, susținute de povestitori urbani cultivați, pasionați, entuziaști, trebuie să se adapteze unor noi tendințe în lumea turismului - tururi de nișă, cu puțini participanți, care să fie invitați să intervină interactiv în povestea care se scrie la fiecare pas, tururi pline de surprize, deci surprinzătoare, care să țină concentrată atenția cât mai mult timp cu putință. Acesta poate deveni un concept și un bun cu adevărat cultural. Pe care-l putem adapta, modela în cele mai diverse moduri, pentru a servi nenumăratele contexte culturale care definesc astăzi Iașul.

- În ce mod credeți că aceste tururi pot contribui la dezvoltarea turismului cultural în Iași și cum vedeți evoluția acestui concept în viitoarele ediții ale festivalului?

- În cele trei tururi organizate cu prilejul și la invitația extrem de onorantă a Festivalului de Teatru Internațional pentru Publicul Tânăr, am creat un șirag de 14 povești, care încep cu primul teatru, cel din Copou, și se încheie la Teatrul Luceafărul. Un tur de două ore și jumătate, care i-a ținut pe participanți cu sufletul la gură, nerăbdători să descopere povești, în așteptarea surprizelor puse la cale, cu prospețimea tinereții, de cinci studenți la Facultatea de Teatru. Cât despre noi - Cătălina Macarie, Anca Ghiurco și Sorina Dănăilă - nu putem spune decât că iubim nespus orașul acesta, al cărui cufăr plin de comori îl explorăm, dăruind giuvaerurile tuturor celor care sunt curioși și doritori de aventură.

Maura ANGHEL

Nu puteam rata aceasta ocazie minunată de a ne aduce și noi contribuția la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Le mulțumim tinerilor voluntari studenți la Actorie care au reușit să aducă un plus de culoare turului nostru. Sperăm că plimbarea noastră de la Universitate, pe strada Lăpușneanu, pe lângă Grand Hotel Traian și Hanul Binder, plus alte obiective, și încheiată la Teatrul Luceafărul, gândită ca o călătorie presărată cu povești teatrale, multe din ele insolite și inspiraționale, să fi încântat publicul” - Cătălina Macarie, ghid de turism

 

„Două cuvinte care îl descriu: provocator și inovator. Atât provocarea, cât și inovația derivă din rolul pe care-l voi juca. Proiectul, care pleacă de la sugestia Sorinei Dănăilă, omul-locomotivă și emblemă a CityID, propune o variantă de ghidaj inedită, în care povestitorii urbani (inclusiv eu) vor improviza, se vor adapta, strecura cu intuiție și carismă, în micile scenete/intervenții actoricești care vor completa povestea. Traseul va urma calea teatrului la Iași, însă nu în sens cronologic, ci prin puncte-reper, care, adunate/legate, vor contura întregul. Va fi un fel de călătorie în timp, între locul primului teatru național din Copou și Teatrul Luceafărul – gazda festivalului. O plimbare în care participanții se vor întâlni, vor interacționa cu oamenii teatrului de altădată - Caragiale, Sarah Bernardt, Matei Millo, Constantin Tănase, Avrum Goldfaden” - Anca Mihaela Ghiurco, povestitor urban

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei