„Poveștile sunt o punte de legătură între lumi diverse, un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă”

interviu1
interviu2
interviu3

Dimensiune font:

| 10-10-2024 20:13

* dialog cu scriitoarea Adina Rosetti, fondatoarea Asociației „De basm”

Poveștile joacă un rol esențial în creșterea frumoasă a copiilor deoarece le stimulează imaginația, le dezvoltă empatia și le oferă o înțelegere profundă a lumii din jur. Ele devin instrumente de explorare, ajutându-i pe copii să descopere diverse perspective și să-și construiască propriul sistem de valori. Prin intermediul poveștilor, copiii învață lecții despre curaj, prietenie, responsabilitate și importanța de a fi autentic. Un exemplu recent de cum poveștile pot transforma viețile copiilor este proiectul derulat la Iași de către Asociația „De Basm”. Această inițiativă a adus în fața celor mici povești performative, inspirându-i și încurajându-i să se implice în universul creativ al literaturii. Prin participarea la astfel de activități, copiii își dezvoltă nu doar abilitățile de exprimare, ci și capacitatea de a visa și de a crea lumi noi. Proiectul a demonstrat cum povestitul, dincolo de a fi o simplă distracție, reprezintă o piatră de temelie în formarea armonioasă a copiilor, oferindu-le un cadru în care să se simtă liberi să exploreze, să întrebe și să își imagineze viitorul cu încredere. Cele cinci scriitoare din cadrul asociației s-au întâlnit cu copii în școli, librării, dar și la Teatrul Luceafărul, într-un prolog la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Despre toate aceste lucru am stat de vorbă cu scriitoarea Adina Rosetti, fondatoarea asociației.

- Cum a fost întâlnirea cu copiii la Iași? Ce impact credeți că au avut poveștile voastre asupra lor?

- Ca orice întâlnire cu copiii, a fost o bucurie. Și încă o dovadă că ceea ce facem noi, la Asociația „De Basm”, adică mediarea întâlnirilor dintre scriitori și copii, dintre literatură și teatru, facem bine! Am avut, împreună cu colegele mele, atât lecturi publice pentru copii și părinții (la mine a fost la Librăria Cărturești), cât și ateliere de creativitate în școli, dar poate cireașa de pe tortul Basmaventurii a fost momentul în care, în foaierul și pe scena Teatrului Luceafărul, mi-am văzut personajele prinzând viață și am văzut reacția copiilor la cald, în timpul lecturilor performative făcute de actorii teatrului. Am stat cu sufletul la gură de emoție și am înregistrat fiecare zâmbet și fiecare întrebare venite din partea copiilor. Nu cred că putem măsura exact „impactul” unei povești scrise asupra unui cititor, lectura este ceva extrem de personal și intim, iar efectele se văd în timp, după cum se așază și-și găsesc loc în sufletul fiecăruia. Însă la teatru totul este mult mai direct și cred că a fost un moment grozav pentru noi toți – scriitori, profesioniști din teatru și public – să vedem cum povestea scrisă se transformă în altceva și devine spectacol.

Povestea are puterea să șteargă granițele și să ne reunească pe toți într-un spațiu ludic, în care orice e posibil”

- Ce înseamnă povestea pentru voi? Cum credeți că poveștile contribuie la dezvoltarea creativității și imaginației copiilor?

- Pentru mine, ca scriitoare, dar și ca cititoare, povestea înseamnă în primul rând bucurie, înseamnă o reîntoarcere la acel timp magic care a fost propria copilărie. Dar mai înseamnă și o conectare la copiii de astăzi, o încercare a pătrunde și de a înțelege lumea lor, o apropiere și deschiderea unui dialog. Ștergerea – măcar temporară – a granițelor care uneori despart mult prea abrupt cele două lumi, a noastră, a adulților, și a lor, a copiilor. Povestea are puterea să șteargă granițele astea și să ne reunească pe toți într-un spațiu ludic, în care orice e posibil. Orice formă de artă e importantă pentru a hrăni creativitatea, nu doar literatura. Dar poate literatura în special are această putere secretă de a apăsa mai mult pedala imaginație și a empatiei, pentru că ești nevoit să faci tu, cititorul, efortul de a-ți reprezenta cumva vizual cele citite, de a umple singur spațiile dintre cuvinte și dintre rânduri, accesându-ți propria sensibilitate și propriile experiențe de viață.

- Cum v-a influențat participarea cu proiectul “Basmaventura” la FITPTI? A fost diferit față de alte experiențe de povestire pe care le-ați avut?

- Sunt peste șase ani de când Asociația „De Basm” pune la cale caravane de lectură și proiecte culturale ample care au în centru poveștile pentru copii și întâlnirile dintre scriitori și copii, iar „Basmaventura” este o continuare firească a acestui demers. Noi am mai avut un proiect similar anul trecut, la Timișoara, cu sprijinul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” – a fost o premieră atunci, pentru unele dintre noi, să ne vedem poveștile din cărți transformate în lecturi performative pe scenă, iar reacția atât de caldă și sinceră din partea copiilor, ne-a dat aripi să perseverăm, să încercăm mai departe să aducem povești românești contemporane pe scenele teatrelor pentru copii. De îndată ce i-am prezentat ideea noastră doamnei Oltița Cântec, am găsit o deschidere și-o generozitate care au făcut posibilă, câteva luni mai târziu, venirea noatră la Iași cu „Basmaventura”, ca prolog al festivalului organizat de Teatrul Luceafărul din Iași. Îi mulțumim încă o dată, plus multe mulțumiri echipei de actori și regizori care au pus extrem de mult suflet și talent în poveștile noastre!

Un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă”

- Ce emoții v-au adus copiii din Iași și modul lor de a interacționa cu poveștile voastre? V-a inspirat acest eveniment în vreun fel?

- Am fost atât de emoționată de echipa de mici jurnaliști de la Liceul „Prof Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, de felul în care s-au pregătit ei să-mi ia un interviu chiar „ca la carte”! Am întâlnit mai mulți mici scriitori la clasa a cincea, unul deja cu povești publicate, „dar le-am scris când eram mai mic și acum nu mă prea recunosc în ele”, alții - creatori de benzi desenate. La atelierul de întrebări fantastice dela Cărturești am întâlnit copii simpatici și curioși care mi-au explicat diferențele subtile dintre zmei și căpcăuni, dintre balauri și dragoni, dintre spiriduși și elfi, au inventat culori pentru prințese ca să mai scape de eternul roz (maroz, de exemplu, sau albastroz) și m-au copleșit cu întrebări de toate felurile.

- Care credeți că este rolul poveștilor în viața cotidiană a copiilor din ziua de azi și cum le pot ele modela viitorul?

- Cred că poveștile sunt o punte de legătură între lumi diverse, un instrument de autocunoaștere, dar și o fereastră de evadare, atunci când lumea din jurul tău devine prea strâmtă. Mie cărțile mi-au modelat lumea interioară și sper că încă au puterea de a o face. Iar nevoia de poveste nu cred că va dispărea vreodată, chiar dacă suntem în plină schimbare a felului și suportului prin care poveștile își găsesc drumul spre noi.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. A primit premiul „Tânărul Jurnalist al Anului 2007” (secţiunea Cultură), acordat de Freedom House, pentru articolele publicate în Dilema Veche, la care a colaborat de peste 16 ani. A lucrat ca reporter și redactor pentru mai multe publicații (Time Out, Elle Romania, Unica și altele), scriind despre colțurile ascunse ale orașului, despre evenimente culturale și experiențe personale. A publicat mai multe cărți pentru copii, multe dintre ele premiate pentru ilustrațiile fantastice ale artistelor cu care a colaborat.

Atunci când nu scriu, îmi petrec timpul tot printre copii, unde regăsesc întotdeauna curiozitatea, bucuria și pofta de joacă. Predau cursuri de storytelling și scriere creativă sau mă implic în proiectele De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, pe care am fondat-o alături de alte trei autoare și prietene: Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grunberg.

Ne-am gândit că e un moment prielnic pentru a ne uni vocile de povestitoare pentru copii – literatura contemporană pentru copii începe să fie, în sfârșit, vizibilă și în România, iar scopul nostru e să o facem și mai vizibilă, să o aducem mai aproape de copii (mai ales de cei din zonele defavorizate). Ne dorim să dezvoltăm un dialog între toți cei care au un cuvânt de spus în ceea ce privește crearea unei cărți frumoase pentru copii și crearea obiceiurilor de lectură (ilustratori, editori, educatori, profesori, părinți etc), să intrăm în contact cu organizații similare din alte țări, să avem proiecte editoriale (visăm la o revistă cu recenzii de cărți pentru copii), și câte și mai câte! În rest, îmi plac marea, cărțile, vacanțele, zilele de poimâine, vorbitul aiurea-n tramvai și mersul prin librării, mai ales alături cei doi copii ai mei, Clara și Anton” - Adina Rosetti

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:50

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Judeţul Iaşi încheie 2024 cu o uşoară creştere a numărului de şomeri
02/01/2025 23:59

  Concret, in acest moment, in evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi sunt inregistraţi 10.074 şomeri (din care 4.609 femei) În ceea ce priveşte mediul de rezide ...

„Demolatorii” ieşeni condamnaţi în 2024
02/01/2025 23:59

 363 dosare ajunse pe mesele magistraţilor, doar 16 condamnări! Statistica anului 2024 arată că judecătorii ieşeni tratează infracţiunile de distrugere cam la fel ca şi pe cele de furt din superm ...

Mara-Ştefania, primul copil născut la Iași, în acest an!
02/01/2025 23:12

* fetiţa ar fi trebuit să se nască de Crăciun, dar barza a intarziat puţin * „Nu cred că poate fi un dar mai mare ca acesta”, a spus Irina Luchian, mama fetitei * În noaptea de Revelion, ...

Semne rele anul are! Ordonanţa „trenuleţ” pune pe picior de război sindicaliștii ieșeni
02/01/2025 21:42

* salariaţii din invăţămantul preuniversitar şi sănătate sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului ordonanţei „trenuleţ” * sindicaliştii din invăţămantul preuniversitar solicită Gu ...

Scade numărul pensionarilor „săraci”, crește numărul pensionarilor „speciali”
02/01/2025 21:37

 * in ultima lună a anului trecut, numărul pensionarilor aflati in plată, la Iasi, a ascăzut la 158.529 * acelasi trend, de scădere, se inregistrează si la nivel national, in contrast, insă, cu num ...

Aproape o sută de persoane şi-au petrecut noaptea dintre ani la Urgențe
02/01/2025 20:38

* printre pacientii care au incheiat anul 2024 cum nu se poate mai rău se numără multi impătimiti ai alcoolului, victime ale agresiunilor fizice, persoane care au suferit alergii sau indigestii după ce au ...

2024, un an de excepție pentru Opera Națională Română din Iași
02/01/2025 16:19

În 2024, Opera Natională Romană din Iasi (ONRI) a avut o activitate mai mult decat bogată. A prezentat un total de 90 de reprezentatii, fiecare fiind o veritabilă demonstratie a pasiunii si profesiona ...

Omul Anului 2024, Bogdan Tănasă. Ieșeanul care construiește destine și transformă vieți
02/01/2025 15:34

În ultima noapte a anului 2024, Televiziunea Romană a premiat, pentru al doilea an consecutiv, oamenii care construiesc lumi noi. Trofeul de Om al Anului a ajuns la ieseanul Bogdan Tănasă, fondatorul p ...

De la haos la echilibru. Arta gestionării timpului pentru adolescenți
02/01/2025 15:03

Managementul timpului reprezintă o provocare universală, dar pentru adolescenti, acest concept capătă o dimensiune aparte, fiind esential pentru dezvoltarea personală si academică. Pe parcursul acestor an ...

Scene șocante în România. Un șofer a făcut drifturi cu un sicriu legat de mașină. Totul, după o provocare pe TikTok
02/01/2025 13:14

Un tanăr de 24 de ani a fost surprins in timp ce efectua drifturi intr-un sens giratoriu, in localitatea Popricani din judetul Iasi, cu un sicriu legat de masina sa. Scena socantă a fost filmată de alti s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei