Micii „găinari” şi şoferii băuți aglomerează instanţele ieşene

1procese

Dimensiune font:

| 02-07-2024 23:56

În prima jumătate a acestui an, judecătorii de la cele şapte instanţe ce activează pe raza judeţului s-au pronunţat în 15.363 dosare penale. Infracţiuni de tot soiul, de la cele foarte grave, până la furtişaguri mărunte. Dacă la acestea mai adăugăm cele aflate încă pe rol şi cele care încă n-au trecut de camera prelimnară, atunci este lesne de înţeles de ce completelede judecată sunt atât de aglomerate, iar procesele durează cu anii, în nu puţine cazuri fiind degeaba. Intervine prescripţia.

În 1.803 cazuri s-a decis renunţarea la urmărirea penală

Speţele în care, de regulă, se dau pedepse cu amânare, cu suspendare sau amenzi penale sunt majoritare. E vorba de infracţiuni minore, chiar dacă în codul penal, acestea au denumiri ce ne-ar duce cu gândul la cine ştie ce grozăvii (tâlhării, distrugeri, furt calificat).

În 1.803 cazuri, magistraţii ieşeni au decis renunţarea la urmărirea penală. Pentru că a intervenit prescripţia, pentru că o continuare a anchetei nu justifică timpul pierdut şi cheltuielile în raport cu interesul public ori valoarea pagubelor produse de cei trimişi în judecată.

Urmează infracţiunile la codul rutier. Puţin peste 4.000. La acest capitol, pe primul loc se situează şoferii prinşi băuţi la volan. 753 dintre ei au fost condamnaţi în prima jumătate a acestui an. Au primit cu amânare ori cu suspendare, excepţiile fiind reprezentate de cei cu un cazier deloc imaculat şi care se aflau în cadrul termenului de supraveghere pentru infracţiuni anterioare. La fel, cei 542 ieşeni ce au fost prinşi şi judecaţi pentru conducere fără permis.

Hoţii, care fură cam orice le pică în mână (am relatat, pe parcursul anului, despre destule situaţii de-a dreptul hilare), au dat şi ei mult de furcă magistraţilor. S-au dat 849 sentinţe, doar vechii recidivişti fiind trimişi la puşcărie. Marea majoritate a scăpat cu amânare ori, cel mult, suspendare.

Tâlharii. Indivizi periculoşi la prima vedere, dar cei mai mulţi dintre cei 344 condamnaţi în perioada 1 ianuarie 30 iunie a.c. nu s-au dovedit decât nişte găinari banali. Smuls telefoane mobile, lănţişoare, inele, poşete, apoi fugă ca la Jocurile Olimpice. Şi acest tip de infracţiuni sunt categorisite drept minore. La fel ca şi cele de mai sus, pedepse cu amânare ori suspendare.

Ultrajul. Mulţi se gândesc la episoade în care poliţiştii au fost înjuraţi, eventual bătuţi ori li s-au rupt uniformele şi însemnele de către scandalagii cu tupeu. Dar şi o simplă răsteală la pădurarul de la ocolul silvic, tot aici se încadrează. Nu, anul ăsta nu s-a finalizat încă niciun dosar în care vreun poliţist să o fi „luat pe coajă”. Cel mult, nişte îmbrânceli. Sentinţele, precum cele de mai sus. 124, de toate.

Tot la acest capitol, infracţiuni minore, mai intră speţele privind „violenţa în familie” (114), „distrugerea” (100), „tulburarea liniştii şi ordinii publice” (82), „ameninţarea” (75), „nerespectarea ordinelor de protecţie” (74).

Am lăsat la urmă cazurile de „lovire sau alte violenţe”, deoarece aici discuţia e ceva mai amplă. Aici se încadrează atât micile conflicte, de-a dreptul banale, care au drept urmare câteva vânătăi, o unghie ruptă, o buză spartă, cât şi bătăile soră cu moartea, în care victimele au avut nevoie de zeci de zile de spitalizare. Aici, atât Codul Penal, cât şi judecătorii ieşeni nu fac diferenţe între cele două tipuri de „lovire sau alte violenţe”, condamnările celor ce au stâlcit în bătaie concetăţeni fiind mai mult simbolice.

Au cam dispărut ţeparii

Prin anii ’90, trasul de ţepe era un adevărat sport naţional. Cei mai mulţi români încercau să-şi păcălească partenerii de afaceri, furnizorii, clienţii, chiar prietenii şi rudele. „Alba-neagra” a dobândit, atunci, notorietate mondială, şmenarii erau la orice colţ de stradă, jocurile piramidale de tip „Caritas” au făcut ca milioane de români să-şi smulgă părul din cap. Nu puţini dintre ei şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă şi au ajuns în stradă.

Biletele la ordin şi cecurile fără acoperire deveniseră ceva banal. În cazul primelor, orice bancă te lăsa să iei câte tipizate vrei.

Drept urmare, puzderie de procese, urmate de condamnări, nu foarte mari, dar utilitatea lor s-a văzut în timp. Anii au trecut, ne-am mai civilizat, infracţionalitatea de acest tip a scăzut dreastic. Astfel, în prima jumătate din acest an, magistraţii ieşeni s-au pronunţat în 483 asemenea speţe. Defalcat după obiectul dosarului, statistica arată 157 sentinţe în cazuri de înşelăciune, 317 de evaziune fiscală şi doar 9 de abuz de încredere.

Ar fi timp destul pentru infracţiunile grave, care s-ar judeca mai rapid

Situaţia descrisă mai sus nu-i una specifică judeţului nostru, în toată ţara e aşa, instanţele sunt supraaglomerate cu tot felul de nimicuri, dosarele grele aşteaptă cu anii. Cum nu pot fi scoşi din joben destui magistraţi, e limpede că nu există altă variantă decât modificarea Codului de procedură penală. Şi creşterea rolului mediatorilor.

Doar aşa ar fi timp berechet pentru ca magistraţii să se ocupe de infracţiuni grave, acestea judecându-se mult mai repede. Cazurile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav au fost mai puţine decât cele legate de alcoolul la vola. Doar 556, în total. Omorul simplu a predominat (425), apoi omorul calificat (135), fiind date doar şase sentinţe în cazurile de omor deosebit de grav.

În perioada menţionată, au fost condamnaţi 180 traficanţi de droguri, 95 infractori ce s-au ocupat de traficul de minori, au fost destructurate 101 grupuri infracţionale organizate, au ajuns la zdup 29 proxeneţi, 38 de autori ai unor loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ajungând şi ei după gratii. Bizar, niciun violator nu şi-a aflat pedeapsa.

Însumând, ies 999 de infracţiuni grave la care s-a dat verdictul. Un pic mai mult de jumătate decât dosarele în care s-a decis renunţarea la urmărirea penală...

Dar, în condiţii normale de lucru, raportul ar fi cu totul altul. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Plopana, cu sediul in sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau, telefon 0234.220.011, fax 0234.220.051, e-mail: primaria@comuna plopana.ro, cod fiscal 4591520. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu birou in suprafata de 22,79 mp, situat in cladirea fostei primarii din satul Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 62, apartinand domeniului public al Comunei Plopana, judetul Bacau, conform caietului de sarcini, H.C.L. Plopana nr. 37/19.09.2023 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, in format letric, ce se va achita la casieria institutiei sau gratuit, in format electronic, de pe site-ul: www.comuna plopana.ro, Rubrica Anunturi. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.07.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.07.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Plopana, Compartimentul Registratura, relatii cu publicul si stare civila, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.07.2024, ora 11.00, Comuna Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bacau, Bacau, Str. Cuza Voda nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234.207.604, fax 0234.207.601, e-mail: tr-bacau-info @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 04.07.2024.
Proiectul noului stadion municipal va fi actualizat!
04/07/2024 23:50

Primăria a anuntat lansarea in perioada următoare a unei licitatii pentru  actualizarea proiectului privind constructia viitorului stadion municipal situat pe sesul Bahluiului, in zona Cicoarei, in aprop ...

Un foarte tânăr hoţ debutant a fost trimis la şcoală
04/07/2024 21:39

După ce a terminat clasa a VIII-a, Ionel L. din Oproaia, comuna Ţibana, a renunţat la studii. Timp de trei ani, el a trăit de pe o zi pe alta. Lucra ocazional pentru diverşi consăteni, altora le făcea mi ...

Un cioban neliniştit rămâne în arestul preventiv, deşi a încetat procesul penal
04/07/2024 21:37

Pe Constantin C., un cioban din Scobinţi, inceputul de an l-a prins cu o schimbare radicală de comportament. Dacă pană atunci se dovedise un soţ şi un tată grijuliu şi iubitor, din ianuarie incoace, a f ...

Sfaturi din partea psihologilor - Cum poate fi motivat un elev care a suferit un eșec la un examen
04/07/2024 21:36

* „În primul rand, părintii trebuie să isi asume un eventual esec impreună cu elevii. Este un esec comun, deoarece părintii sunt cei care se implică in activitătile copiilor. Cei mici nu trebu ...

Prezenţă de 98,3% la proba profilului, la Bacalaureat
04/07/2024 21:35

 Ieri, la Iasi, la proba de Bacalaureat la alegere a profilului si a specializării, in functie de filieră, profil si specializare, au lipsti doar 88 de elevi. La Istorie şi Geografie profesorii spun c ...

Universitățile ieșene, în pragul admiterii
04/07/2024 21:33

Elevii au terminat examenul de Bacalaureat si se gandesc deja unde vor da la facultate. Universitatile din Iasi vin cu o ofertă impresionantă. Locurile la buget sunt mai multe anul acesta. Bătaia mare pe loc ...

Medicina la sate, o mare provocare
04/07/2024 16:14

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sănătătii (OMS), locuitorii din zonele rurale au, in general, un acces mai redus la servicii medicale in comparatie cu cei din mediul urban. Aceasta se datorează unei ...

Concursul literar transfrontalier „La izvoarele înțelepciunii”
04/07/2024 15:34

Vineri, 5 iulie 2024, incepand cu ora 10.00, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” se va desfăsura etapa finală a editiei a XXXIV-a a Concursului literar transf ...

Proiecție de gală la Cinema Ateneu
04/07/2024 15:03

Programul premierelor de film continuă si in luna iulie la Cinematograful Ateneu din Iasi, iar cinefilii sunt asteptati la o selectie variată de productii in perioada 5-10 iulie 2024. Filmul horror Exorcism ...

Gala de deschidere SFR 15: Proiecția filmului NASTY și concert aniversar VUNK
04/07/2024 14:24

  Cea de-a 15-a editie a festivalului Serile Filmului Romanesc va fi deschisă miercuri, 31 iulie 2024, incepand cu ora 18.30, in punctul 0 al Iasului - Piata Unirii. Pe ecranul amplasat in aer liber va f ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei