Criza CNAS care ar putea determina medicii să nu mai presteze gratuit serviciile, în baza asigurării de sănătate. O problemă majoră pentru lunile viitoare
Dimensiune font:
CNAS se află în mijlocul unui scandal de proporții. Recent, Casa Națională de Asigurări a transmis faptul că a semnat contractele adiționale cu 99,5% dintre medicii din România și furnizorii de servicii medicale. Ulterior, doctorii de familie au contrazis informația, fapt care a dus la o criză de comunicare. Mai mult decât atât, a apărut o nouă problemă: din octombrie, mulți ar putea să-și ia „adio” de la consultații gratuite, dacă nu se ajunge la un consens între cele două tabere.
Medicii de familie susțin că sunt județe în care nici măcar nu au primit actele adiționale la semnat, pentru a-și prelungi colaborarea cu Casa pe încă 6 luni. Unii nu au fost de acord. De exemplu, cei din ambulatoriile de specialitate spun că nu au stabilit valoarea decontată pentru serviciile medicale de pe trimestrul 4, ci doar pentru 3. Astfel, nu știu dacă își vor primi banii pentru ultimele 3 luni, timp în care au muncit și au acceptat toți pacienții.
Puțini români înțeleg cum funcționează CNAS. În primul rând, la un contract de muncă, angajatorul plătește, pentru fiecare lucrător, câte 10% din valoarea brută a salariului către Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate. Banii se strâng într-un fond. Când mergi la medicul de familie pentru consultație sau bilet de trimitere și nu plătești, clinica, spitalul, doctorul primește banii abia la luni bune distanță, când se decontează sumele.
Acum, problema este că actul adițional făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu ar avea trecute sumele, iar medicii acuză că nu pot semna pentru că ar fi ilegal.
Probleme pentru CNAS, de la 1 octombrie
Din moment ce nu sunt trecute și sumele care le-ar fi decontate medicilor pentru serviciile lor, a venit refuzul de a semna. Totuși, unii au semnat deja, chiar dacă au fost deranjați și de dubla sancțiune pentru prescrierea eronată a unei rețete, discutată anterior și cu Colegiul Medicilor, și cu CNAS.
Doctorii din România au cerut instituției să prezinte situația reală și să remedieze, în cel mai scurt timp posibil, problema și să prezinte cifrele reale. Dacă nu, doctorii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate se vor adresa forurilor competente și ar putea chiar să nu mai asigure servicii decontate, de la 1 octombrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau