Elevii din şcolile private le suflă în ceafă celor de la liceele de prestigiu
Dimensiune font:
Şapte elevi din Iaşi au reuşit să obţină medii de 10 la Evaluarea Naţională. Trei dintre aceștia provin de la instituţii şcolare particulare. După contestaţii, îns, numărul mediilor de 10 ar putea să crească. Sunt 10 medii de la 9.95 la 9.97 şi 15 medii de la 9.90 la 9.92. Printre decari sunt câte doi elevi de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Colegiul Naţional Iaşi şi Şcoala Gimnazială Euroed, şi unul de la Colegiul Richard „Wurmbrand”.
Directorii acestor instituţii de învăţământ, fie ele de stat sau privat, spun la unison că rezultatele nu surprind deoarece în spatele lor este o muncă depusă doar nu doar pe parcursul unui singur an, ci pe parcursul întregului gimnaziu. „Este o generaţie foarte puternică”, ne-a spus Mihaela Gotcu, directoarea Colegiului „Emil Racoviţă”.
Despre generaţia care a absolvit anul acesta clasa a VIII-a, prof Carmen Antoniţă directoarea Şcolii Gimnaziale Euroed spune că sunt „elevi competitivi cu ei înșiși și însetați de cunoaștere, demonstrând performanțe remarcabile în multiple domenii”.
Un lucru e clar, pentru niciunul dintre cei 7 elevi de 10 obţinerea mediei nu a fost uşoară. În spatele unui astfel de rezultat stau foarte multe ore de muncă.
La Evaluarea Naţională din acest an, Bianca a obţinut 10 atât la Limba şi literatura română cât şi la Matematică. Pe viitor vrea să studieze informatica. Nu este decisă încă pentru care liceu să opteze. „Obţinerea mediei 10 nu a venit uşor. A fost rezultatul multor ore de studiu şi de pregătire. Deşi am muncit intens, de la începutul clasei a VIII-a. Am muncit şi de-a lungul celor patru ani de gimnaziu. Nota 10 mi-a adus o bucurie imensă, la fel şi satisfacţii de nedescris. Bineînţeles, sunt mândră de mine şi de munca depusă”, ne-a spus Bianca Luchian, absolventă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”.
Maria vrea să studieze Ştiinţele Naturii, însă pentru a ajunge la liceu a trecut cu brio peste unul dintre cele mai importante examene din viaţă. „Mă aşteptam să fac bine, dar nu mă aşteptam să iau 10 la ambelele materii. Nu credeam că o să reuşesc. Mă descurc bine şi la Matematică şi Română, însă e greu de trecut peste emoţii. La examene trebuie să ai şi încredere în tine, pentru că la examene, până la urmă, chiar dacă nu sunt emoţiile rezultatul trebuie să fie bun”, a spus Maria Teodora Zosin, absolventă a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”.
Despre emoţii şi implicare ne-a vorbit şi Iasmina Georgiana Ciocan. Şi ea va alege să studieze la profil Real. „Am muncit foarte, foarte mult, aşa că mă aşteptam să obţin media 10. Totuşi a fost o surpriză, dar mă aşteptam. E nevoie de foarte multă dedicare şi disciplină. Au fost zile în care lucram şi câte opt ore, dar şi câte patru. Cele mai multe emoţii le-am avut la Matematică. La subiectul III, exerciţiul 4, nu mi-a venit instant ideea şi m-am panicat un pic dar am găsit o metodă foarte interesantă de a-l rezolva, şi sunt mândră de mine”, a spus Iasmina-Georgiana Ciocan, absolventă a Colegiului Naţional.
Ştefan este pasionat de şah şi vrea să studieze Mate-Info la aceeaşi instituţie de învăţământ la care a învăţat până acum, Colegiul Naţional. „Această medie, la care nu mă aşteptam, dar care este o adevărată surpriză pentru mine, şi e o bucurie pentru părinţii mei, arată că munca pe care o depunem poate fi mereu răsplătită. Ideea e că orice performanţă se poate obţine prin muncă. La Matematică aveam 10 la simulări, aşa că pot spune că a fost un test uşor, dar pentru mine provocările au fost la Română”, spune Ştefan Constantin Harnagea.
Ioana e campioană europeană la karate tradioţional. În urmă cu 7 ani, sora mai mare a luat examenul de capacitate cu nota maximă. Acum a fost rândul Ioanei să aducă noi emoţii în familie. În continuare doreşte să studieze la Mate-Info, însă nu este decisă în privinţa liceului. Ştie cu certitudine că vrea să devină medic. „Examenul în sine nu este unul greu, mai ales dacă te pregăteşti. Am început să mă pregătesc psihic încă din clasa a V-a pentru examenul din clasa a VIII-a, dar examenul în sine nu este greu. Exerciţiile mi s-au părut destul de uşoare, de accesibile. Atât doar că trebuie să îţi gestionezi bine emoţiile şi să te concentrezi în cele două ore de examen şi să fii cu psihicul acolo”, Ioana Buşaga, absolventă a Şcolii Gimnaziale Euroed.
„Mă așteptam la o performanță bună, nu eram chiar sigură că o să iau 10, dar nici nu îmi doream neapărat să fie nota maximă. Speram doar să fie un rezultat care să-mi ofere siguranța că voi intra la ce liceu îmi doresc. Nu știu dacă există o rețetă concretă a succesului. Consider că succesul este diferit pentru fiecare în parte și că la fiecare dintre noi funcționează alte metode pentru a da randament. Am avut puține emoții în privința ambelor discipline. În continuare, vreau să urmez profilul matematică – informatică”, a spus Antonia Leon, absolventă a Școlii Gimnaziale Euroed.
Antonia Leon a obţinut şi ea media 10 la Evaluarea Naţională. Ea practică canto și a obținut premiul I pe țară în cadrul Concursului Național de limba chineză „Confucius Cup” 2024, dar și premii obținute la diverse concursuri și olimpiade școlare. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau