Probă de desen tehnic pentru cei care doresc să devină arhitecţi
Dimensiune font:
* la admiterea în anul universitar 2025-2026 de la TUIASI candidaţii depun singur dosar şi se pot înscrie la trei facultăţi * înscrierea la cele 11 facultăţi se face pe baza unor criterii bazate, în principal, pe notele de la examenul de bacalaureat * la Facultatea de Automatică şi Calculatoare va organiza concurs de admitere, de tip test grilă, iar Facultatea de Arhitectură va avea o probă de desen tehnic pentru cei care doresc să devină arhitecţi
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) va organiza concursul de admitere pentru anul universitar 2025 - 2026 în intervalul 30 iunie - 5 iulie 2025.
Politehnica ieşeană este decisă să păstreze sistemul de admitere din 2017, când orice absolvent de bacalaureat care vrea să devină inginer sau arhitect se poate înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la oricâte specializări doreşte de la trei dintre facultăţile TUIASI.
Cei care doresc să îşi depună dosarul la toate facultăţile mai plătesc o singură taxă suplimentară şi urmează acelaşi proces. Admiterea va fi şi anul viitor online, pe platforma creată de universitate, www.admitere.tuiasi.ro, unde vor fi încărcate toate dosarele celor care candidează.
Repartiţia, în funcţie de opţiunile acestora, se va face automat şi în timp real.
După mai multe etape de rezultate intermediare şi perioade de confirmări, pe 26 iulie se va finaliza integral procesul de admitere la licenţă. „Pentru admiterea la studiile de licenţă, care sunt cumva mai complexe din punct de vedere al activităţilor de verificare, alocare, realocare etc. comparativ cu admiterea la celelalte cicluri de studii universitare, am aplicat de anul trecut un calendar mai extins din perspectiva candidatului (depunere dosar, examen unde este cazul) şi mai restrâns din perspectiva comisiilor de admitere (verificare, anunţare rezultate iniţiale, redistribuiri, anunţare rezultate finale). În acest mod, procesul de admitere din vară va fi complet încheiat în ultima săptămână a lunii iulie, ceea ce este benefic pentru toţi cei implicaţi, de la candidaţi la cadre didactice. Admiterile la master şi la doctorat se vor derula după calendare similare cu cele cu care ne-am obişnuit deja, doar adaptat la noile date de finalizare a studiilor de licenţă şi, respectiv, master. Însă, variaţiile calendaristice nu vor fi deloc semnificative”, a spus Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Înscrierea la cele 11 facultăţi se face pe baza unor criterii bazate, în principal, pe notele de la examenul de bacalaureat: fie media generală, fie combinată cu media la un anumit obiect (matematică, informatică sau fizică).
La Facultatea de Automatică şi Calculatoare va organiza concurs de admitere, de tip test grilă, iar la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” va avea loc o probă de desen tehnic pentru cei care doresc să devină arhitecţi. „Sistemul de admitere nu a fost modificat substanţial faţă de 2024, vom avea comisii de admitere care vor sta la dispoziţia tuturor candidaţilor pentru a-i ajuta să completeze formularele de înscriere şi să transmită toate documentele necesare”, a spus prorectorul Marinel Temneanu.
În sesiunea de toamnă, dosarele vor fi depuse între 1 şi 10 septembrie 2025, rezultatele finale vor fi publicate pe 18 septembrie, iar ultimele confirmări vor putea fi depuse până pe 20 septembrie.
Pentru masterat, înscrierile sunt între 7 şi 18 iulie, iar probele tip concurs vor fi organizate în intervalul 19 - 21 iulie, fiind stabilite de către fiecare facultate în parte individual. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 25 iulie, iar sesiunea de toamnă este programată pentru intervalul 8 - 17 septembrie 2025.
La doctorat, anul acesta vor fi disponibile 170 de posturi.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau