„Bombele burete”, noua armă secretă a Israelului pentru a lupta cu teroriștii Hamas în tunelurile din Gaza

00000  cartoon-bomb-25637701

Dimensiune font:

| 26-10-2023 18:12

Israelul va folosi noi „bombe burete” în lupta sa împotriva rețelei de tuneluri ale teroriștilor Hamas de sub Gaza, relatează The Telegraph. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au testat bombele chimice, care nu conțin explozibili, dar sunt folosite pentru a bloca breșele sau intrările în tuneluri din care pot ieși luptători.


 


IDF nu a comentat utilizarea așa-numitelor „bombe burete”, care creează o explozie bruscă de spumă care se extinde rapid și apoi se întărește.

Soldații săi au fost văzuți desfășurând aceste dispozitive în timpul exercițiilor din 2021. Armata a creat o simulare a unui sistem de tuneluri la baza militară Tze’Elim, în apropiere de granița cu Gaza.

Este probabil ca trupele să se confrunte cu o bătălie sângeroasă prin tunelurile cunoscute sub numele de „metroul din Gaza” atunci când își vor lansa invazia terestră mult așteptată. Se crede că rețeaua are o lungime de sute de kilometri și este plină de capcane.

Este locul în care Hamas a luat mulți dintre cei 200 de ostatici și unde liderii săi speră să supraviețuiască războiului care se apropie.


 


Soldați israelieni orbiți în urma manipulării greșite a unei „bombe burete”

„Bomba burete” ar împiedica soldații să cadă într-o ambuscadă pe măsură ce avansează în rețea, închizând breșe prin care Hamas ar putea ataca.

Depozitate într-un recipient de plastic, dispozitivele specializate au o partiție metalică care separă două lichide. Odată ce această barieră este extrasă, compușii se amestecă în timp ce soldatul poziționează „bomba” sau o aruncă la depărtare.

Echipe specializate din cadrul corpului de geniști al IDF au fost grupate în unități de recunoaștere a tunelurilor și echipate cu senzori tereștri și aerieni, radare de penetrare a solului și sisteme speciale de foraj pentru a localiza tunelurile.

De asemenea, acestea au fost dotate cu echipamente speciale pentru a vedea atunci când se află sub pământ.

Ochelarii de vedere pe timp de noapte din dotarea standard au nevoie de un element de lumină ambientală pentru a funcționa în mod eficient, dar cu toată lumina naturală blocată atunci când se deplasează în subteran, trupele se vor baza pe tehnologia termică pentru a vedea în întunericul total.

Au fost dezvoltate, de asemenea, aparate de radio noi, optimizate pentru a funcționa în condițiile extreme din subteran.

Cu toate acestea, există potențiale complicații în cazul arsenalului subteran. „Bomba burete” – din punct de vedere tehnic, o emulsie lichidă – este periculoasă pentru a lucra cu ea, iar unii soldați israelieni și-au pierdut vederea din cauza manipulării greșite a amestecului.

De asemenea, Israelul ar putea folosi roboți și drone pentru a ajuta la navigarea prin tuneluri – dar până acum au existat dificultăți în operarea acestora în subteran.

Unii dintre roboți vor fi controlați prin cabluri care se vor înfășura din partea din spate a dispozitivului. Alții se vor baza pe unde radio standard, dar vor avea nevoie de o serie de noduri radio care vor fi lăsate pe traseu, deoarece semnalele se degradează rapid în subteran.


 


Micro-dronele de recunoaștere, care pot fi ținute în palmă, pot fi, de asemenea, utilizate, dar vor fi afectate în mod similar pe măsură ce semnalul radio slăbește.

Compania de tehnologie Roboteam, cu sediul în Israel, a dezvoltat IRIS, o dronă mică, care poate fi aruncată și care poate fi condusă pe roți mari prin telecomandă.

Cunoscută de forțele speciale sub numele de „throwbot”, aceasta retransmite imagini către un controler, operând dispozitivul dintr-o poziție de siguranță.

Unele dispozitive pot avea atașate arme, astfel încât, dacă sunt văzuți combatanți inamici, controlorul poate detona explozibili.

Alături de IRIS, compania a dezvoltat MTGR, un „micro robot tactic terestru” care poate urca scări și este proiectat pentru a fi operat de soldați în clădiri și peșteri.

John Spencer, un fost maior american care conduce studiile privind războiul urban la Institutul de Război Modern de la West Point, spune că luptele subterane sunt ” asemănătoare mai mult cu luptele subacvatice decât cu luptele în clădiri”.

„Nimic din ceea ce este folosit la suprafață nu funcționează în același mod sau cu aceeași eficiență în subteran.

Este nevoie de echipament specializat pentru a vedea, a respira, a naviga, a cartografia spațiul, a comunica și a desfășura mijloace letale”, a afirmat el.

Țintirea tunelurilor riscă viețile civililor

Hamas a integrat războiul subteran în strategia sa militară generală.

Tunelurile, unele începute cu zeci de ani în urmă, nu mai sunt doar locuri de refugiu sau de ascundere, ci sunt părți integrante ale unui plan mai amplu de pregătire a terenului pentru a prinde în ambuscadă forțele israeliene aflate deasupra.

Multe dintre ele se întind pe sub structuri civile, cu puncte de intrare și ieșire în locuințe și alte clădiri non-militare, ceea ce face extrem de dificil pentru Israel să le atace fără a atrage o condamnare internațională.

Un tunel „standard” are o înălțime de aproximativ 2 m și o lățime de 1 m, ceea ce le permite să fie construite rapid. Ele sunt uneori întărite cu beton și metal, dar nu sunt deosebit de sofisticate.

Cu toate acestea, altele sunt dotate cu energie electrică, apă și ventilație și sunt folosite pentru centre de comandă și spații de odihnă, pentru depozitarea armelor, pentru infiltrarea în Israel și pentru rute către locurile secrete de lansare a rachetelor.

În unele părți se crede că există chiar și un mic sistem feroviar pentru transportul de arme și echipamente de construcție.

Ultima tentativă majoră de distrugere a sistemului a avut loc în timpul operațiunii „Protective Edge” din 2014, dar de atunci rețeaua a fost reconstruită.

Comandanții militari din cadrul IDF trebuie să decidă dacă vor să facă structurile inutile, turnând beton, de exemplu, așa cum au făcut cu tunelurile săpate de Hezbollah în nordul țării.

În același timp, s-ar putea să fie nevoie să păstreze structurile intacte, eliminând luptătorii Hamas în timp ce se deplasează prin sistem în căutarea ostaticilor estimați. Răspunsurile militare „convenționale” la tuneluri, de a folosi explozibili pentru a le distruge sau de a le inunda pentru a le face inutile, probabil că nu sunt practice în situația actuală. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Echipa premierului slovac dă primele date despre Fico: 'Următoarele câteva ore sunt decisive'
15/05/2024 17:41

Echipa premieruluin slovac Robert Fico a dat primele date depre seful executivului. Fico a fost transportat la un spital mai apropiat - semn că starea acestuia e gravă - si, după cum spune echipa acestuia, u ...

Situație dramatică la Hakov: Primarul aduce în discuție evacuarea marelui oraș însă spune că nu există încă planuri
15/05/2024 16:53

In prezent, nu există planuri de evacuare a Harkovului, a declarat primarul orasului, Ihor Terekhov, pe 15 mai, pe fondul unui nou atac rusesc in regiune Pană acum, aproape 8.000 de civili au fost evacuati d ...

Oamenii lui Kovesi pregătesc 'nucleara': percheziții la București într-un dosar privind achizițiile de măști și dezinfectanți din pandemia COVID-19
15/05/2024 14:02

Parchetul European condus de Laura Codruta Kovesi anunţă că a efectuat, marţi, cinci percheziţii in Bucureşti, in cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care implică fonduri UE pentr ...

Copil de 11 ani imobilizat și bătut cu biciul de doi săteni din județul Galați. Agresorii au fost reținuți
15/05/2024 13:49

Un copil de 11 ani a fost bătut cu biciul de doi săteni din judetul Galati. Cei doi agresori, de 32 si 61 de ani, au fost retinuti de Politie. Băiatul are numeroase leziuni la nivelul corpului si capului. P ...

  MApN caută să angajeze peste 2.600 de militari
15/05/2024 12:26

2.627 de posturi vacante sunt puse la dispozitie de Ministerul Apărării Naţionale (MapN) in cadrul celei de-a doua etape a campaniei de recrutare si selecţie a posturilor de soldati si gradati profesionisti ...

Cum recunoști roșiile injectate din piețe și din magazine
15/05/2024 12:00

 Rosiile injectate cu diverse chimicale sunt prezente atat pe tarabele pietelor, cat si in supermarketuri. Desi au un aspect aparent similar cu cel al legumelor naturale, prezintă cateva semne distincte. ...

Avioane de luptă chineze dau târcoale Taiwanului: '26 au traversat linia mediană a strâmtorii'
15/05/2024 08:15

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane chineze in jurul insulei, a anunţat miercuri Ministerul Apărării, cu mai puţin de o săptămană inainte de instalarea in funcţie a noului preşedinte Lai Ching-t ...

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară
15/05/2024 07:39

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 si le va asigura mentenanta la o uzină din tară, fără să fie nevoită să le trimită in străinătate. Acest anunt a fost transmis de ministrul interimar ...

Peste 22.400 de ucraineni caută de muncă în România
15/05/2024 07:37

Un număr de 22.443 cetăteni ucraineni, refugiati in Romania, s-au inregistrat in evidentele agentiilor teritoriale ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Muncă (ANOFM), in căutare de serviciu, in ...

Pe străzile Galațiului, „autobuzul cu hidrogen”, mijlocul de transport al viitorului, fără emisii CO2
15/05/2024 07:36

Pe unul dintre cele mai importante trasee de transport public din Galati circulă timp de două zile un autobuz alimentat cu hidrogen, in cadrul unei campanii de testare a acestui mijloc de transport fără emi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei