„Sigur, nu te alegi cu o infracțiune, dar rămâi fără permis”
Dimensiune font:
Berea fără alcool, considerată „inofensivă”, poate da un rezultat pozitiv la alcooltest, spun medicii. Sigur, nu are aceeași concentrație de alcool ca o bere normală, dar poate înverzi alcooltestul dacă un șofer este testat la scurt timp după ce a consumat mai multe astfel de beri.
În România, pentru ca o bere să fie considerată fără alcool, aceasta trebuie să conțină cel mult 0,5% alcool, iar în alte state, această concentrație poate diferi. Această cantitate este considerată nesemnificativă, dar poate fi detectată de un etilotest.
Astfel, dacă un șofer consumă o singură bere fără alcool, este puțin probabil să fie prins cu alcool în sânge. Cu toate acestea, dacă consumă mai multe beri fără alcool, este posibil să depășească limita de alcool legală pentru conducere.
„Nu este niciun pericol pentru copii sau pentru femeile însărcinate, dar dacă un șofer bea mai multe beri și este testat imediat, poate înverzi etilotestul. Sigur, nu poate ajunge peste limita de 0,40%, care reprezintă infracțiune, dar poate rămâne fără permis și se va alege cu o amendă”, a precizat, pentru „Adevărul”, dr. Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița.
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a primi eticheta de bere fără alcool, o bere trebuie să conţină cel mult 0,5% alcool. Este considerată o cantitate nesemnificativă de alcool, însă legislația din România are toleranță zero pentru alcool la volan.
„De retinut că berea fără alcool, cum este numită în comerț, are totuși o concentrație de 0,5% alcool și nu este recomandată copiilor sau femeilor însărcinate”, precizează berarul.ro
Concentrația de 0% alcool este foarte rară, iar berile care ajung la această performanță nu mai au nici urmă de gust de bere. Mai multe beri din comerț care revendică apelativul „fără alcool” au de fapt concentrații între 0,05 și 1,2% sau chiar 2,5%.
Beneficii ale berii fără alcool
Pe de altă parte, berea fără alcool poate mări cu până la 30% nivelul antioxidanţilor din laptele matern, relevă un studiu recent.
Berea fără alcool poate ajuta la ridicarea cu până la 30% a nivelului de antioxidanţi din laptele matern, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Valencia şi Spitalul Universitar Dr. Peset.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 80 de mame aflate în perioada alăptării, dintre care jumătate au urmat o dietă obişnuită, în timp ce restul au avut un supliment de două beri fără alcool pe zi, timp de 30 de zile.
Pe durata studiului a fost determinat nivelul antioxidanţilor din laptele matern în trei momente diferite ale alăptării, în funcţie de starea de maturitate (la începutul studiului, după 15 zile şi în final după 30 de zile).
Astfel, s-a observat o diminuare a activităţii antioxidante pe măsură ce laptele matern se maturizează, totuşi, mamele care şi-au completat dieta cu bere fără alcool au manifestat o scădere mai mică şi mai lentă. De fapt, s-a constatat că îmbogăţirea dietei cu bere fără alcool poate mări cu până la 30% nivelul antioxidanţilor din laptele matern.
De asemenea, studiul a relevat că atât mamele care au urmat dieta îmbogăţită cu bere fără alcool, cât şi bebeluşii acestora pot prezenta probleme mai mici în procesul de oxidare celulară şi o creştere a nivelului de antioxidanţi din sânge. Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau