Abuzul despre care nu se vorbeste: Cum te aperi de micile nedreptati ale bancii
Dimensiune font:
De la comportamentul inadecvat al functionarului de la ghiseu la erorile tehnice care pot pricinui pagube, nedreptatile comise de banci impotriva clientilor pot merge dincolo de clauzele fragrant abuzive din contracte.
Conform ANPC, clientii au facut de la inceputul anului peste 6.000 de reclamatii cu privire la banci si IFN-uri. Printre acestea, pe langa nemultumirile care fac frecvent obiectul actiunilor in instanta (precum nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive etc.), clientii au sesizat si probleme ce sunt percepute la nivel general ca fiind mai putin "grave".
Reprezinta in fond tot un abuz, chiar daca in forma atenuata. Plangerile adresate bancii sau medierea sunt solutiile recomandate de specialisti.
Ce au reclamat clientii:
- functionarea defectuoasa a ATM-urilor
Potrivit avocatilor Decalex, in acest caz, chiar daca facem o plangere la banca, aceasta e acoperita, intrucat ATM - urile nu sunt ale bancilor, ele fiind inchiriate de banci de la diverse firme prestatoare de astfel de servicii. Prin urmare, o plangere la banca are ca raspuns in proportie de 99% dintre cazuri scuza potrivit careia a notificat compania care i-a inchiriat ATM-ul si urmeaza ca aceasta sa remedieze situatia in cel mai scurt timp posibil. Practic, bancile se spala pe maini si ies din aceasta ecuatie.
- neacceptarea de monede la plata la ghiseu
Opera a functionarilor de front-desk care trebuie sa incaseze aceste sume, incidentul poate fi solutionat cu o plangere scrisa la sucursala unde au fost respinse monedele, intrucat in politica bancii nu se prevede ca este interzisa o astfel de plata, au spus avocatii.
- eliberararea cardului cu intarziere
Potrivit avocatilor Decalex, este probabil unul dintre cel mai des intalnite inconveniente in relatia cu banca. Dar consumatorul de rand este legat de maini si de picioare in aceasta situatie, intrucat, pentru a ti se emite un card trebuie sa semenzi un contract de "colaborare" cu banca. Or, prin acest contract aderi la regulile lor de functionare. Intre aceste reguli se gaseste si cea conform careia, din motive legitime, emiterea cardului se poate face cu o intarziere de x zile. In general este vorba de 10 zile.
- eroarea de sistem
Avocatii Decalex ne-au detaliat urmatorul caz privind dificultatile intampinate de un client in urma unei plati realizate cu un card expirat.
Astfel, clientul a facut o plata interbancara cumparand un telefon mobil. Plata i-a fost acceptata, desi cardul expirase. In ziua respectiva, telefonul a fost livrat. Dupa un an de zile, clientul a fost somat de firma de la care cumparase telefonul sa plateasca contravaloarea acestuia plus penalitati.
Primul pas a fost sa mearga la banca, fara niciun rezultat. Ulterior, clientul a facut plangere la ANPC, insa institutia nu a primit raspuns intr-un termen rezonabil. In cele din urma, a apelat la o mediere cu banca si firma de la care cumparase telefonul. La medierea facuta de biroul Decalex s-a stabilit ca este vina bancii, fiind o eroare de sistem, si ca aceasta va trebui sa plateasca banii pe telefon.
ziare.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau