Pe frontul ucrainean, UE și Donald Trump merg în direcții total diferite: Sprijin pentru Kiev vs. finalizarea războiului
Dimensiune font:
Eurodeputaţii i-au solicitat joi comunităţii internaţionale să acţioneze rapid şi decisiv pentru a aborda escaladarea alarmantă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, indică un comunicat al legislativului european difuzat pe website-ul europarl.europa.eu.
Într-o rezoluţie, adoptată cu 390 voturi pentru, 135 împotrivă şi 52 abţineri, Parlamentul European a condamnat utilizarea trupelor nord-coreene de către Rusia şi testele cu rachete balistice pe teritoriul Ucrainei. Aceste acţiuni recente de escaladare reprezintă o nouă etapă a războiului şi un risc major pentru securitatea Europei în ansamblu, au menţionat membrii PE, care au solicitat statelor membre şi altor parteneri ai Ucrainei să reacţioneze corespunzător.
Parlamentul European insistă pe faptul că "nicio negociere despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina" şi solicită Uniunii Europene să depună eforturi pentru a obţine un sprijin internaţional cât mai larg pentru Ucraina şi o soluţie paşnică în acest război. Deputaţii cer implicarea UE şi a statelor membre în implementarea "Formulei de pace" propuse de Ucraina şi crearea condiţiilor necesare pentru organizarea unui al doilea summit de pace, inclusiv prin cooperarea cu ţările din sudul global.
Eurodeputaţii condamnă sprijinul militar acordat Rusiei de către Iran, Belarus şi Coreea de Nord şi le cer statelor membre UE să consolideze regimul de sancţiuni împotriva acestor ţări. PE subliniază că atât războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi participarea Coreii de Nord în acest conflict cu implicarea programelor sale nucleare şi rachete, constituie ameninţări grave la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli.
De asemenea, membrii PE cer Beijingului să înceteze orice asistenţă militară sau cu dublă utilizare oferită Rusiei, avertizând că refuzul de a face acest lucru ar putea afecta grav relaţiile bilaterale UE-China. China ar putea folosi influenţa sa semnificativă asupra Coreii de Nord şi Rusiei pentru a contribui la reducerea tensiunilor, afirmă deputaţii.
Rezoluţia PE îi solicită Consiliului extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei, în mod special pentru sectoarele economice importante precum cel metalurgic, nuclear, chimic, agricol, bancar, dar şi împotriva materiilor prime ruseşti.
Eurodeputaţii îndeamnă statele membre să consolideze sprijinul militar oferit Ucrainei prin furnizarea de avioane, rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv rachete Taurus, sisteme moderne de apărare antiaeriană, inclusiv Patriot şi SAMP/T, muniţie, precum şi sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), artilerie şi programe de instruire pentru forţele armate ale Ucrainei.
Toate statele membre ale UE şi aliaţii NATO ar trebui să se angajeze pentru sprijini Ucraina militar, atât colectiv, cât şi individual, cu cel puţin 0,25% din PIB-ul lor anual, potrivit rezoluţiei. Eurodeputaţii salută decizia preşedintelui american în exerciţiu Joe Biden de a-i permite Ucrainei să folosească sisteme avansate de rachete pentru a viza obiective militare pe teritoriul Rusiei şi solicită ca UE şi statele membre să ia măsuri similare. Subliniind interesul strategic comun în sprijinul Ucrainei, deputaţii europeni le solicită UE şi statelor membre să colaboreze cu viitoarea administraţie de la Washington pentru a consolida cooperarea transatlantică în beneficiul reciproc.
Strategia SUA în Ucraina
Donald Trump a anunţat miercuri că îl numeşte pe generalul Keith Kellogg, care a cerut Kievului să facă mai multe concesii, ca emisar pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia.
John Phelan a declarat miercuri pentru NBC News că este „foarte onorat” să fie ales de Trump şi a confirmat că nu a servit în armată, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Marţi seară, Trump lăudase „bilanţul de succes” al lui Phelan şi a spus că Phelan a „excelat în fiecare încercare”, inclusiv prin fondarea şi conducerea Rugger Management LLC, o firmă de investiţii private cu sediul în Palm Beach, Florida, acolo unde preşedintele ales îşi are reşedinţa.
Trump a mai spus că „inteligenţa şi calităţile de conducător al absolventului Harvard Business School sunt de neegalat”.
„John va fi o forţă extraordinară pentru militarii noştri din marină şi un lider ferm în promovarea viziunii mele America First”, a spus Trump. „El va pune treburile Marinei Statelor Unite mai presus de orice”, a adăugat preşedintele ales.
Ca al 79-lea secretar al Marinei, Phelan va avea în subordine peste 900.000 de persoane şi un buget anual de peste 210 miliarde de dolari.
Ultimele opt persoane care au deţinut această funcţie începând din 2009 au servit fie în Marină, în Corpul Puşcaşilor Marini, în armată sau în Garda de Coastă, conform biografiilor lor. Douăzeci din cele 26 de persoane care au fost confirmate în funcţia de secretar al Marinei în ultimii 70 de ani au fost veterani.
Carlos Del Toro, pe care Phelan îl va înlocui, a servit în Marină timp de peste 20 de ani şi a efectuat mai multe misiuni pe mare.
La 12 noiembrie, Trump a anunţat că îl va nominaliza pe Pete Hegseth, veteran de luptă şi fost prezentator Fox News, pentru a fi secretar al apărării. Hegseth a fost căpitan în Garda Naţională a Armatei şi a servit în Afganistan şi Irak, precum şi la Guantánamo Bay, Cuba.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau