Acordul asupra bugetului multianual al UE se va realiza 'acum sau niciodată'
Dimensiune font:
Liderii UE se întâlnesc joi pentru un summit de două zile care ar urma să ducă la obţinerea unui acord privind bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, iar diplomaţii susţin că un compromis se va realiza 'acum ori niciodată', relatează EurActiv.
Diplomaţii UE susţin că nu ar trebui să fie prea dificil pentru liderii UE să ajungă la un acord, plecând de la ceea ce s-a convenit în cadrul summitului din 22-23 noiembrie.
'Dacă nu se va ajunge acum la un acord, atunci probabil viitorul parlament se va ocupa de asta. Calendarul politic al statelor membre din următoarele luni nu va face deloc mai uşoară obţinerea unui acord, şi nici agenda politică a Parlamentului European (PE)', a spus o sursă din cadrul UE.
În absenţa unui acord, consecinţele negative vor fi 'uriaşe' şi efectele vor fi resimţite până departe, a precizat sursa citată, întrucât cele circa 80 de reglementări sectoriale care acompaniază bugetul pe care Consiliul îl aprobă în procedură de codecizie cu Parlamentul European (PE) vor fi amânate.
După cum a precizat un alt diplomat, totul este o chestiune de a realiza tăieri suplimentare la nivelul a 30 de miliarde de euro, ceea ce nu reprezintă o sumă mare, în condiţiile în care bugetul total al blocului comunitar este de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru întreaga perioadă de şapte ani.
Candidatele cele mai la îndemână pentru tăieri ar fi capitolele 1) a 'Competitivitate pentru creştere şi joburi', precum şi 3) (Cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie), 4) (Europa globală) şi 5) (Administraţie). Zonele în care nu sunt prevăzute reduceri şi vor beneficia chiar de mici reduceri sunt capitolele 1)b (Coeziune) şi 2) (Conservarea şi managementul resurselor naturale), care a include Politica Agricolă Comună (PAC), a spus un diplomat UE.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ar urma să le înmâneze liderilor statelor UE ultima sa propunere de buget la ora locală 15.00. Conform Euractiv, acest draft ar urma să fie unul complet, conţinând toate cifrele viitorului buget al UE pentru perioada 2014-2020.
În timp ce liderii UE se vor întâlni cu preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, ambasadorii şi experţii vor dispune se pare de un termen mai mic de o oră pentru a evalua ultima propunere a lui Van Rompuy şi să-i informeze pe şefii de stat şi de guvern.
Cu toate acestea, un alt diplomat afirmă că nu vor exista surprize şi că în termeni generali toate statele UE ştiu la ce să se aştepte.
Conform planurilor Consiliului, următoarea zi a summitului ar urma să fie dedicată altor chestiuni, precum agenda UE privind relaţiile comerciale, discutarea evoluţiilor de după Primăvara arabă şi a situaţiei din Mali.
Nu lipsesc însă vocile care susţin că nu se poate afirma cu siguranţă dacă summitul se va încheia vineri sau va continua în timpul weekendului.
Întrebate dacă este de aşteptat ca mai multe ţări să facă presiuni asupra lui Van Rompuy pentru 'atenţii' de tipul celor de care au beneficiat Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Malta şi Cipru la ultimul summit, diferite surse au declarat pentru EurActiv că sezonul cadourilor încă nu s-a terminat.
De asemenea, diplomaţii UE au subliniat importanţa faptului de a lăsa loc de negociere cu PE. Conform Tratatului de la Lisabona, eurodeputaţii vor avea oportunitatea de a aproba sau respinge bugetul UE adoptat de şefii de stat şi de guvern. Aşadar, consideră sursa citată, atunci când decid noi tăieri asupra bugetului UE, liderii statelor membre trebuie să ţină cont de faptul că după aceea vor trebui să ajungă la 'un acord politic' cu PE, care în mod normal ar vota textul bazat pe concluziile Consiliului European în câteva luni.
Dacă însă PE va decide să voteze bugetul UE 'săptămâna viitoare', acesta ar fi un vot politic, şi nu unul conform procedurii normale, au subliniat mai mulţi diplomaţi.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau