Laura Codruța Kovesi, în Aula UAIC
Dimensiune font:
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a conferențiat miercuri, 27 noiembrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Tema dezbaterii - „Grupurile de criminalitate organizată: o amenințare sistemică la adresa intereselor financiare ale UE”, a atras foarte mulți studenți, singurii acceptați în sală.
„Vreau să subliniez importanța temei pe care doamna procuror-șef o va aborda astăzi, din mai multe perspective. Ne aflăm la granița Uniunii Europene, într-un context în care criminalitatea organizată își poate găsi surse de oportunități, de aceea este important să știm cât mai multe despre acest fenomen, cu atât mai mult cu cât banii europeni sunt foarte importanți pentru noi ca stat”, a precizat rectorului UAIC, prof. univ. dr. Liviu-George Maha.
Procurorul-șef al Parchetului European și-a început conferința cu mulțumiri și cu câteva precizări despre fenomenul corupției: „Astăzi am venit să vă împărtășesc din experiența mea de procuror dar și de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene. Corupția a fost și continuă să fie tolerată pretutindeni, nu există nicio țară curată. Ori de câte ori există o formă gravă de criminalitate organizată, există corupție”.
Laura Codruța Kovesi a continuat prin a descrie pe scurt câteva aspecte privind activitățile Parchetului European și tipurile de infracțiuni pe care le anchetează: „Când am început operațiunile, în iunie 2021, am pornit de la premisa că ne-am putea confrunta din când în când cu grupările infracționale organizate. În realitate, ne-am lovit foarte rapid de infractori periculoși, care nu se dau în lături de la violența extremă. Crima organizată este cea mai acută amenințare la adresa statului de drept din Europa și devine mai puternică prin fraudarea bugetului Uniunii Europene și a bugetelor naționale. Anul trecut, am avut peste 1900 de investigații, cu un prejudiciu total estimat la peste 19 miliarde de euro, aproape 60% din acesta fiind legat de frauda cu TVA. Din păcate, frauda cu TVA este tolerată la nivelul instituțiilor financiare naționale, iar acest lucru este intolerabil. Este important să înțelegem cum frauda financiară și corupția ne influențează viața, pentru că pot deveni foarte ușor o problemă de viață și de moarte”.
Expunerea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, completată de un moment de socializare între participanți și procurorul-șef al Parchetului European. „În câteva zile sărbătorim ziua de 1 decembrie, vă invit să aruncați o privire plină de iubire asupra țării noastre. Avem multe motive să fim mândri de drumul pe care l-am urmat ca europeni și ar trebui să avem mai multă încredere în noi. Calea nu este ușoară, însă este important să fim optimiști, pentru totul depinde de noi, de fiecare dintre noi”, i-a îndemnat Laura Codruța Kovesi pe studenții ieșeni. Carmen DEACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau