ArcelorMittal provoacă un seism în siderurgia belgiană
Dimensiune font:
Lideri politici şi miniştri îl acuză pe Mittal de trădare, acesta nerespectând angajamentele luate iniţial
Deputatul belgian Alain Mathot: "Nu-mi este ruşine să spun direct că ne aflăm în faţa unei secături, a unui escroc"
ArcelorMittal a anunţat joia trecută închiderea definitivă a 6 instalaţii de transformare şi finisare a oţelului ("fază la rece") în regiunea Liege, punând în pericol locurile de muncă ale 1.300 de angajaţi. "Un adevărat seism" în siderurgia belgiană, comentează nu doar presa locală, ci şi cea din Franţa şi alte state europene. Întreg personalul este încă în şoc, constatând că această decizie afectează două treimi din cei 2.200 de salariaţi ai "fazei la rece", fără a mai aminti riscul dispariţiei altor mii de locuri de muncă indirecte din regiunea Liege.
Reacţia metalurgiştilor nu a întârziat. În faţa sediului conducerii au fost aprinse anvelope, palete din lemn, iar sindicatele au lansat apelul la grevă generală la ultimele instalaţii rămase încă în funcţiune. Salariaţi de la furnalele din Liege s-au deplasat la Bruxelles pentru a protesta faţă de intenţiile lui Mittal de a lichida siderurgia belgiană, aşa cum s-a întâmplat şi cu industria cărbunelui.
În ultima vreme, au relatat presei liderii sindicali, au circulat informaţii provenite din surse de încredere, potrivit cărora Lakshmi Mittal ar intenţiona să lichideze în totalitate industria siderurgică din zona Liege, în favoarea altor uzine europene considerate de el mult mai eficiente, mai rezistente la presiunile provocate de reducerea considerabilă a cererii de oţel, provocată de grava criză economică din ultimii ani.
Unul din liderii sindicali, Daniel Camerini, a declarat presei că, după restructurarea preconizată de Mittal, la Liege nu vor mai rămâne decât circa 800 de angajaţi din cei 40.000 existenţi înainte de şocul petrolier din anii '70, moment de vârf al siderurgiei belgiene.
Lakshmi Mittal promisese investiţii de 138 mil. euro
Invocând perspectiva închiderii uzinei de automobile Ford de la Genk (în Flandra), unde sunt în pericol de a fi suprimate 10.000 de locuri de muncă directe şi indirecte, dar care va duce şi la o reducere drastică a cererii de metal pentru automobile, Mittal şi-a "reconsiderat" promisiunile făcute în luna noiembrie, de a investi 138 milioane de euro la instalaţiile "fazei la rece", pentru a putea închide instalaţii din "faza la cald", o investiţie pe care la vremea respectivă el o numise "strategică".
Dimpotrivă, patronul indian intenţionează să oprească definitiv, în următoarea perioadă, şi alte instalaţii de la Liege. Sindicatele metalurgiştilor cer insistent guvernului federal, dar şi celui valon, să procedeze la naţionalizarea instalaţiilor proprietate a ArcelorMittal, pentru a se putea relansa la Liege o siderurgie integrată ("la cald" şi"la rece").
Guvernul belgian - în căutarea unui "salvator"
În faţa "cataclismului social" provocat de închiderea unei părţi a sitului siderurgic de la Liege, guvernul belgian şi-a anunţat vineri intenţia de a căuta un investitor serios, cu capacitate financiară, care să menţină în funcţiune instalaţiile respective. "Nu acceptăm închiderea şi decizia lui Mittal şi suntem alături de salariaţi în căutarea unui plan industrial vizând salvarea locurilor de munca".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau