Atacurile cu roiuri de drone în Ucraina prefigurează „războiul viitorului” / Ce ne spune noua strategie a Rusiei?
Dimensiune font:
Dronele au fost utilizate pe scară largă de ambele părți ale conflictului din Ucraina, dar luni dimineață s-au înregistrat primele atacuri rusești care au desfășurat roiuri de aeronave.
Potrivit ucrainenilor, forțele rușilor au lansat până acum sute de rachete de croazieră și drone kamikaze iraniene, însă multe din ele au fost interceptate. Unele au fost chiar interceptate în mod spectaculos chiar și de către soldații ucraineni pe câmp, cu lansatoare de rachete sol-aer de pe umăr.
Chiar și-așa, multe alte rachete rusești și drone kamikaze și-au atins ținta și au reușit să afecteze peste 40% din centralele electrice din Ucraina.
Dronele kamikaze
Dronele sunt numite „kamikaze” pentru că atacă o dată și nu se mai întorc. Oficialii ucraineni spun că cele folosite în principal în spațiul lor aerian sunt Shahed-136 de fabricație iraniană.
Se pare că aproximativ 2.400 au fost achiziționate de Rusia în august, iar prima lor utilizare raportată în Ucraina a avut loc în urmă cu o lună.
În urma dezvăluirilor, compania iraniană care produce dronele Shahed a fost sancționată de UE și Marea Britanie.
O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa
Departe de a fi tehnologie de vârf
Cea mai mică dronă iraniană de acest tip costă doar 20.000 de dolari, în timp ce o dronă tradițională costă de obicei de cel puțin 10 ori mai mult.
De asemenea, acestea transportă între 35 și 40 kg de explozibili, cantități semnificativ mai mici decât majoritatea dronelor.
Dar valoarea lor constă în numărul lor. Ele apar în roiuri mari și zboară suficient de jos pentru a se sustrage sistemelor de apărare radar.
"Sunt relativ mici și sunt de unică folosință. Zboară spre ceva și apoi explodează", a declarat Katherine Lawlor, cercetător la Institutul pentru Studiul Războiului, pentru Al Jazeera.
"Este important de remarcat că acestea nu sunt genul de drone pe care le vedeți în alte conflicte, cum ar fi dorenele Predator americane, care sunt mult mai scumpe și mai sofisticate", a spus ea.
"Aceste drone sunt efectiv rachete - ele zăbovesc pe loc în căutarea țintei lor, spune Lawlor.
Prețul lor scăzut înseamnă că dronele pot fi desfășurate în număr mare și ele plutesc înainte de a lovi, astfel încât au un efect psihologic asupra civililor, în timp ce aceștia privesc și așteaptă ca ele să lovească.
Soldații ruși învată să folosească o dronă adaptată să care o grenadă
Roiurile de drone arată o schimbare în strategia Rusiei
Oficialii ucraineni au estimat că au doborât zeci de drone în ultima săptămână și aproape 100 de când au fost folosite pentru prima dată.
Dar chiar dacă sunt doborâte, ele explodează în aer și pot pulveriza resturi potențial mortale. Cele care își ating ținta detonează la impact.
Apariția roiurilor de drone în Ucraina face parte dintr-o schimbare în natura ofensivei rusești, despre care unii speculează că indică faptul că Moscova ar putea rămâne fără rachete cu rază lungă de acțiune.
Rusia și-a intensificat recent bombardamentele aeriene asupra zonelor urbane dens populate, precum capitala Kiev.
Analiștii spun că acest lucru pare a fi o ripostă la recentele atacuri ucrainene, cum ar fi bombardarea podului Kerci din Crimeea, precum și o încercare de a demoraliza populația și luptătorii ucraineni.
Dar această strategie semnalează, de asemenea, o tendință mai largă la nivel mondial.
"Aceste drone permit Rusiei să îi vizeze pe ucraineni departe de linia frontului, departe de spațiul principal de luptă", spune Ulrike Franke, cercetător principal de politici la Consiliul European pentru Relații Externe, care conduce Inițiativa privind tehnologia europeană, pentru Al Jazeera.
"Dar nu este doar o tactică pentru a ținti populațiile civile și infrastructura. Este vorba, de asemenea, despre epuizarea apărării aeriene ucrainene", a spus ea.
"Fiecare dronă doborâtă este un alt foc de armă din sistemele de apărare ucrainene - fie că este vorba de oameni sau de arme - care nu poate fi folosit împotriva a altceva".
Dronă Bayraktar TB2 produsă de Baykar
Dronele ieftine și apariția unor noi țări producătore pe piață
La fel ca multe tendințe ale războiului modern, aceste tehnici par să fi fost testate în timpul războiului de zece ani din Siria, unde atât Rusia, cât și Iranul ar fi folosit drone kamikaze.
Țări precum Turcia, se afirmă tot mai mult pe piețele militare tradiționale.
Forțele ucrainene au folosit cu mare succes dronele Bayraktars fabricate în Turcia împreună cu dronele Switchblade furnizate de SUA.
Compania Baykar a ajuns la o capacitate de producție de 20 de drone Bayraktar TB 2 pe lună, a spus directorul companiei, potrivit contului de Twitter AceJace, specializat pe industria de apărare din Turcia.
Haluk Bayraktar a spus că firma sa a semnat până acum contracte de export pentru drone Bayraktar TB2 cu 22 de țări și cu patru țări pentru dronele Akinci.
Linia de producție a companiei Baykar este rezervată pentru următorii 3 ani, a mai spus el.
Având în vedere că multe țări nu pot achiziționa dronele cu un cost ridicat preferate de Statele Unite și de alte puteri occidentale, este probabil ca aceste tipuri de drone mai mici și mai ieftine să fie utilizate pe scară mai largă.
- Citește și: La ce capacitate de producție a ajuns fabrica de drone Bayraktar și cu câte țări a semnat contracte
„Armele minune” pe care Rusia spune că le dezvoltă: Laserul care ar distruge drone
În ultimii ani Rusia a anunțat că dezvoltă mai multe „arme minune” care nu ar putea fi contracarate de sistemele occidentale, ca parte a planurilor președintelui Vladimir Putin de a moderniza forțele armate ale țării.
Sistem laser „Persevet” (Foto: Wikimedia Commons)
Rusia susține că dezvoltă un nou „ucigaș de portavioane”: o rachetă balistică „Zmeevik” cu echipament de luptă hipersonic, potrivit agenției TASS, care citează două surse din industria de armament.
Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos la acea vreme, anunța că Rusia pregătește noi teste cu racheta sa balistică „Sarmat”, cunoscută și sub numele de „Satan 2”.
Cel mai recent, Moscova a anunțat în luna mai că a creat un laser care poate distruge dronele inamice „în câteva secunde”, potrivit Interfax.
„Pe lângă armele obișnuite și cunoscute despre care v-am spus, astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice, o armă electromagnetică de bandă largă”, a declart Iuti Borisov, fost ministru al Apărării între 2012 și 2018, adăugând că noul sistem le va înlocui pe cele existente în următorul deceniu.
Analiștii militari s-au declarat însă sceptici față de anunțul Rusiei și laserul nu a fost văzut deocamdată pe câmpurile de luptă din Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau