Autoritatile vor din aprilie un program pilot pentru impozit forfetar in turism si restaurante
Dimensiune font:
Autoritatile vor din aprilie un program pilot pentru impozit forfetar in turism si restaurante
"In comisia in care se discuta impozitul forfetar s-a discutat ca se doreste aplicarea unui program pilot pentru un an pentru anumite categorii de servicii. Aceste categorii sunt hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele. Cel mai probabil acest program pilot se va introduce de la sfarsitul lunii martie, pana in decembrie", a declarat intr-o conferinta de presa Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
El a aratat ca aceasta masura vine la presiunea mediului de afaceri, care cere autoritatilor masuri prin care sa dispara concurenta neloiala.
"Este nevoie sa se introduca un impozit de aducere la acelasi numitor comun a companiilor care desfasoara aceeasi activitate. Este foarte clar ca nu toti platesc taxele. Desi marile lanturi de hoteluri se afla in topul celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri, dar niciunul in cel al celor mai mari contribuabili la buget", a spus Florea.
Reprezentantul CNIPMMR a aratat ca analizele companiilor din turism dar si ale autoritatilor au aratat ca un hotel de 3-4 stele ar trebui sa plateasca in urma introducerii acestui impozit 130 de euro/an/camera sau 60-65 euro/an/pat. Pentru o pensiune la mare, impozitul ar ajunge la 60-70 de euro/an/camera sau 30-35 euro/an/pat.
"Daca s-ar introduce acest proiect pilot, in loc sa se incaseze 39 milioane de euro la buget din impozitarea acestor activitati se vor colecta 58 milioane de euro. Este o crestere foarte mare", a adaugat Florea.
CNIPMMR a propus autoritatilor ca pe langa amplasament, sezonalitate sau vad comercial, la stabilirea impozitului forfetar sa se tina cont si de numarul de angajati si sa se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.
De asemenea, intreprinzatorii doresc sa se faca o analiza de impact a masurii pe trei perioade temporare, respectiv un an, 2-3 ani si 4-5 ani.
Pentru a analiza oportunitatea aplicarii impozitului forfetar, Consiuliul a realizat o consultare la nivelul intreprinzatorilor, din care reiese ca 85% dintre acestia considera ca impozitul nu este o masura binevenita, si daca totusi s-ar introduce intreprinzatorii cred ca trebuie sa vizeze diminuarea evaziunii fiscale.
Mai mult 2/3 dintre firme apreciaza ca masura nu se potriveste pentru economia in asamblu si de aceea ar trebui aplicat doar la anumite categorii, domeniile cu prioritate fiind pensiunile, indicate de 83% dintre respondentii la sondajul realizat de CNIPMMR. Hotelurile, restaurantele, barurile sunt alte domenii indicate de respondenti, la fel si spalatoriile auto si saloanele de infrumusetare.
"Spre surprinderea nostra peste 45% dintre cei intervievati doresc ca impozitul sa fie obligatoriu", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Referitor la criteriile care ar trebui avute in vedere la stabilirea cuantumului impozitului forfetar, cele mai frecvente elemente (50%) sunt activitatile pe care le desfasoara efectiv intreprinzatorii indiferent de obiectul principal de activitate, indicele de sezonalitate, vadul comercial si amplasarea, acestea fiind urmate de numarul de salariati (33%), obiectul principal si secundar de activitate (17%), sau doar obiectul principal de activitate (17%).
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.
Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.
Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau