Avocatul Poporului, solicitat în cazul copiilor legaţi de pat în Secţia de Pediatrie
Dimensiune font:
Organizaţia Salvaţi Copiii România denunţă caracterul abuziv al practicilor utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, solicită Avocatului Poporului să investigheze acest caz şi procedurile folosite în alte instituţii similare de tratament din toată ţara şi cere Ministerului Sănătăţii să adopte şi să implementeze Strategia din domeniul sănătăţii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul şi pentru a preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.
"Considerăm că practicile utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt un abuz şi încalcă dreptul copilul la protecţie şi îngrijire. Cerem Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să facă o investigaţiei atât a situaţiei de la Buzău, cât şi a procedurilor folosite în alte instituţii similare. Este foarte important să avem imediat un raport comprehensiv al unei instituţii neutre, autorizate să apere drepturile copilului în relaţia cu instituţiile statului, cum este Avocatul Poporului. Dacă România ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost în atribuţiile sale. De asemenea, considerăm că este nevoie de reforma sistemului de sănătate mentală pentru copii. România are o abordare învechită în acest domeniu, care nu respectă drepturile copilului. Cerem Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii şi Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să adopte şi să implementeze strategia de sănătate mentală care a fost elaborată în aceşti ani împreună cu specialiştii", a declarat miercuri Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei, potrivit unui comunicat de presă, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, legislaţia internaţională şi românească prevede condiţii specifice pentru utilizarea contenţionării (definită ca o restricţionare a libertăţii de mişcare a unei persoane prin folosirea unor mijloace adecvate pentru a preveni mişcarea liberă a braţelor şi gambelor) care poate fi utilizată numai atunci când este absolut necesară, sub monitorizare strictă şi numai la recomandarea scrisă a medicului psihiatru. În dispoziţie trebuie precizată ora la care măsura de contenţionare a fost luată, iar contenţionarea nu poate avea o durată mai mare de 4 ore.
"În opinia Salvaţi Copiii România, acest caz reconfirmă nivelul redus al asistenţei acordate prin sistemul public copiilor care au probleme de sănătate mentală şi reprezintă o dovadă în plus că România are nevoie de reformarea profundă a acestui serviciu. Proiectul de Strategie pentru sănătatea mentală a copiilor, elaborat cu specialiştii din domeniu, oferă soluţiile şi măsurile necesare pentru dezvoltarea unor servicii de specialitate care să respecte drepturile copilului. De asemenea, ea pune accentul pe prevenţie, pe sprijinirea familiilor cu asistenţă de specialitate şi pe formarea profesională a personalului medical. Întârzierea adoptării acestei strategii amână reformarea sistemului din România, afectând drepturile copiilor", informează organizaţia.
Mai mulţi copii cu nevoi speciale, care provin din centre de plasament, au fost descoperiţi luni de un post de televiziune local legaţi de mâini în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean. Medicii au motivat acest gest spunând că personalul medical nu este suficient şi din această cauză copiii internaţi aici nu pot beneficia de supraveghere continuă, aşa cum este prevăzut în lege, iar pentru a se asigura că micuţii nu se vor răni asistentele au decis să îi lege de paturi.
sursa: realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau