Bugetul pe 2013 . Impactul majorării salariului minim
Dimensiune font:
Majorarea salariului minim de la 700 lei la 800 lei lunar se va resimți de facto numai în sectorul privat și nu va afecta cheltuielile bugetare. Este unul dintre elementele centrale pe care a fost construit bugetul pe anul 2013, efectul urmând a fi resimțit numai pe segmentul privat al economiei. Explicația este că indexarea cu 7,4% a salariilor de la stat, efectuată la finele anului trecut a dus nivelul minim al salariului brut la 812 lei.
Așadar, în principiu nu există nici un motiv pentru ca specialiștii FMI să nu agreeze consfințirea prin lege a majorării salariului minim și uniformizarea lui pentru stat și zona privată.
Dimpotrivă, ar trebui să rezulte o majorare a încasărilor bugetare, prin aplicarea cotelor de impozitare la un cuantum mai mare declarat conform legii.
Bugetul pe 2013 . Impactul majorării salariului minim
Încasările ar urma să crească atât pe partea bugetelor de asigurări sociale, sănătate și șomaj ( unde salariatul plătește 16,5% în total din valoarea salariului brut) cât și la nivelul impozitului pe venit ( 16% din ceea ce rămâne după aplicarea deducerii personale de 250 lei). De remarcat că, odată cu majorarea salariului minim brut, va crește și cota efectivă de impozitare de la 7,6% la 8,4%.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara recent că în zona salariului minim pe economie se află cam 900 de mii de angajați, dintre care 100 de mii au salarii chiar sub această valoare.
Impactul nu este unul important pe partea de venituri, plusul rezultat la impozitul pe venit fiind mai mic de 150 milioane lei anual, adică 0,025% din PIB.
În schimb, efectul pe zona bugetelor de pensii, sănătate și asigurări sociale, aflate în deficit cronic pe ultimii ani, va fi unul perceptibil, deoarece nivelul cumulat al dărilor aplicate este de circa 45% din venitul brut. Respectiv, de pe urma fiecărui loc de muncă cu salariu minim declarat și pentru care se vor achita corect taxele, statul ar urma să încaseze în plus circa 540 lei în 2013 față de 2012.
Per total ar rezulta o creștere a veniturilor statului prin acest canal de circa 500 milioane lei, adică aproape 0,1% din PIB. Nu e mult față de nevoi, dar este un pas înainte în acoperirea deficitelor care trebuie alimentate de la bugetul de stat.
Ceea ce nu a fost, însă, prezentat publicului este efectul reducerii veniturilor obținute de stat prin impozitarea profiturilor declarate.
Majorarea salariului minim va crește costurile cu munca acolo unde se utilizează plata la nivelul minim pe economie. Implicit va crește cheltuielile cu care se diminuează veniturile obținute din comercializarea produselor și serviciilor. Variantele de reacție nu pot fi decât majorarea prețurilor pentru transmiterea costurilor suplimentare cu munca spre consumatorul final sau reducerea marjei de profit, adică a taxelor achitate către stat.
Desigur, ar mai fi și intrarea în imposibilitate de derulare a afacerii în noile condiții. Cu intrarea în faliment și pierderea locurilor de muncă ce nu mai pot fi susținute la costuri majorate. Ceea ce va pune o presiune suplimentară pe protecția socială și va diminua efectul prezumat pozitiv al creșterii încasărilor de pe urma majorării bazei de impozitare constituite de salariul minim pe economie.
Partea proastă pentru buget este că majoritatea locurilor de muncă slab retribuite se regăsesc pe partea de servicii, unde ponderea costurilor cu munca este relativ ridicată iar efectul majorării salariului minim se va resimți mai intens.
Partea bună pentru buget este că o parte dintre beneficiarii actuali de protecție socială care lucrează vor depăși plafoane de alocare a banilor și vor primi sume mai mici pentru susținerea obligațiilor familale, de întreținere etc.
Oricum, paradoxal, măsura este de natură să îngrijoreze pe cei cu venituri mici. Deși vor primi mai mulți bani (nu cu creșterea de 14,3% de la 700 la 800 lei, ci cu 13,2% de la 531 lei la 601 lei, dar asta este o altă temă de discuție), ei vor fi amenințați simultan de pierderea sursei de venit și de pierderea unor beneficii oferite sub anumite niveluri de venit pe membru de familie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau