Caledar ortodox, 26 noiembrie. Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor și al familiilor
Dimensiune font:
Pe 26 noiembrie este prăznuit Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine. Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică - pe teritoriul Turciei de astăzi, într-o familie foarte bogată.
Luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe ține. Bucură te, Sfinte Steliane, mare făcător de minuni !
Sfântul Stelian, cunoscut îndeobște că ocrotitor al pruncilor, a fost sfințit și s-a făcut locaș al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale. Întru toate era curat și plin de dragoste. Pentru această, la vremea potrivită, și-a împărțit bogăția pe care o avea săracilor și s-a făcut monah. Dorind să se adâncească în rugăciune și în cunoașterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie. A intrat într-o peștera în care primea hrană de la dumnezeiescul înger. Primește puterea de vindecă poporul de diverse boli.
Din viață să aflăm că într-o zi, a venit în popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii. Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.
Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosită să misiune de a-i apară pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi.
Moaștele Sfântului Stelian se află în București
Biserica Sfântul Stelian, numită „Lucaci”, din București, este mult iubita de credincioși, aceștia găsindu-și adesea alinare la raclă cu Moaștele Sfântului Stelian. Biserica, zidită în anul 1736, de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a fost refăcută peste ceva vreme, rămânând în picioare până astăzi. Dintre vechile odoare de la biserica mitropolitului Ștefan, biserica a moștenit moaștele Sfântului Cuvios Stelian, dar și ale Sfinților Haralambie, Elefterie și Onufrie.
Cu trecerea timpului, crescând evlavia creștinilor față de Cuviosul Stelian, pe lângă hramul Sfântul Nicolae, biserica a mai căpătat încă un hram, și anume pe Sfântul Stelian. Astfel, această este singură biserica din București cu acest hram. Slujbele de fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului, și prăznuirea numelui sau, la 26 noiembrie, atrag numeroși credincioși.
Tot astăzi, se face pomenirea:
– Sfântului Cuvios Alipie Stâlpnicul;
– Sfântului Cuvios Nicon;
– Sfântului Acachie din Scară;
– Sfântului Cuvios Iacov Pustnicul;
– Sfântului Cuvios Șil, episcopul Corintului din Persida;
– Sfântului Mucenic Gheorghe Hiotul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau