Căpușarea companiilor de stat din energie de către PNL pune în pericol PNRR: Comisia Europeană vrea îndepărtarea politrucilor liberali din funcțiile-cheie

3

Dimensiune font:

| 19-07-2024 07:24

Cum dinamitează șmenurile lui Virgil Popescu marile companii de stat din energie care au făcut selecția managementului netransparent și cu conflicte de interese, acum Comisia Europeană cere reluarea întregii proceduri

Companiile de stat sunt acum vizate de Comisia Europeană care cere depolitizarea acestora, condiție impusă de Bruxelles pentru plata tranșei a treia din PNRR. În ciuda demisiei conducerii agenției responsabile pentru monitorizarea performanței companiilor de stat (AMPEPIP), depolitizarea acestora de către liberalii pare misiune imposibilă. Domeniul energiei, aflat la PNL, este cel care se dovedește a fi cel mai căpușat, cu oameni puși în funcții de fostul ministru, Virgil Popescu.

Clientela de partid din Consiliile de Administrație este noua țintă a Comisiei Europene, care a cerut depolitizarea companiilor de stat, condiție pentru aprobarea celei de a treia cereri de plată din PNRR. Însă acesta este și momentul în care numirile politice și alte acorduri făcute pe sub masă din perioada în care Virgil Popescu era ministru al energiei ies la iveală pe bandă rulantă.

Majoritatea procedurilor de numire/selecție a Consiliului de Supraveghere și a directoratelor la marile companii de stat s-au făcut în mandatul lui Virgil Popescu, iar premier era Nicolae Ciucă. Cele mai mari probleme sunt la companiile strategice Romgaz - cea care trebuie să bage miliarde în proiectul Neptun Deep, Hidroelectrica - care are un rol cheie și asigură export de energie în Ucraina și Republica Moldova, și Nuclearelectrica - care este singurul producător ce poate asigură flux constant de energie în bandă, vital în situații de secetă și lipsă a vântului, când nu ai energie hidro și eoliana.

Oamenii 1 și 2 din siajul lui Virgil Popescu, vizați direct de Comisia Eurpeană

Luarea în vizor de către Comisia Europeană a oamenilor din anturajul aproapiat al lui Virgil Popescu sunt cele mai clare exemple că sistemul este intru totul căpușat. Numirile politice, fără înțelegere a acestui domeniu esențial, explică tot mai clar repetatele crize din energie, începând de la liberalizarea pieței și până acum, când ne confruntăm cu lipsa spațiilor de stocare pentru energie verde.

Secretarul de stat de la Energie, Dan Drăgan, este plasat acum într-o funcție cheie la Romgaz, iar fostul șef de cabinet de la minister al lui Virgil Popescu, Liviu Mihalache, la Hidroelectrica. Aceștia se află acolo în urma unor proceduri de selecție pe care Comisia Europeana le consideră netransparente și pline de conflicte de interese, cu membri ai comisiilor de selecție aflați în relații de natură politică cu cei care au fost selectați.

O situație similară este legată de alt om de bază al lui Virgil Popescu, George Niculescu, care a fost propulsat în boardurile Hidroelectrica și Nuclearelectrica înainte de a deveni șeful ANRE.

Oamenii liberalilor despre care Comisia Europeană spune ca au “probleme” la selecția în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Începând cu 2013, Mihai Liviu Mihalache a trecut prin mai multe CA-uri: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Hidro Tarnița, CET Govora SA, Șantierul Naval Mangalia, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, Rompetrol Rafinare SA.

Însă apropierea de Virgil Popescu și de liberali i-a adus multe funcții bine plătite în trecut. Între 2011-2013, Mihalache a lucrat ca expert parlamentar la Autoritatea Electorală Permanentă. În același timp, în 2012 a devenit consilier personal la cabinetul ministrului Economiei. În 2013 a fost mutat și a devenit director de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Economiei, ca apoi, până în 2015, adjunct șef la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei. Ulterior acestei date, a fost numit director în Ministerul Energiei.

Cristian Nicolae Stoina este economist de profesie, iar din 2005 a fost director la Direcția Generală a Finanțelor Publice București. Între 2008-2011 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, susținut de PNL, iar din 2018, la propunerea Ministerului Energiei, intră în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

Un alt personaj vizat de Comisia Europeană este Carmen Radu. Aceasta a fost director la Horticola SA în perioada 1992-1995, iar din 1996 până în 2005 a ocupat diferite posturi de conducere în Ministerul de Finanțe. Între 2005 și 2009 a fost președinte al băncii de stat EximBank. 2013 este un moment de propulsare a sa pe orbita companiilor de stat, și încep numirile succesive în diverse CA-uri: 2013-2016 membru CA ROMATSA, 2015-2018 președinte CA ROMATSA, 2013-2017 membru CA Nuclearelectrica. Tot din 2013 începe să lucreze și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe post de consilier și apoi de director economic, până în 2015, când revine și la Fondul Român de Contragarantare, unde a ocupat funcția de președinte directoral până în 2017. Apoi ASF a desemnat-o pe Carmen Radu președinte CA al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), funcție de care mai beneficiase și în trecut, chiar pe vremea falimentului ASTRA Asigurări.

Un ultime exemplu este Gheorghe Silvian Șorici, consilier județean PNL la Sibiu, organizație condusă de Raluca Turcan. Tot Turcan este și cea care l-a propulsat pe Șorici direct în Consiliul de Administrație al Romgaz.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei
16/11/2024 00:32

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care detine prin rotatie sefia Consiliului European a cerut, vineri, public, Uniunii Europene să-şi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idi ...

Ucrainenii, mai preocupaţi să obţină garanţii de securitate, decât de recuperarea teritoriilor pierdute
16/11/2024 00:31

După realegerea lui Donald Trump, Ucraina şi-a schimbat prioritatea de la recupererea teritoriilor la obţinerea unor garantii de securitate in eventualitatea unui armistitiu, relatează The New York Times. ...

Parcul arheologic Pompeii a introdus o limită de 20.000 de vizitatori pe zi
15/11/2024 18:46

 Celebrul parc arheologic Pompeii, situat in sudul Italiei, a introdus vineri o limită de 20.000 de vizitatori pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă ...

Fisură în relația dintre Varșovia și Kiev: Ucrainenii par să aibă memoria scurtă
15/11/2024 17:15

Ministrul polonez al apărării, vicepremierul Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că ucrainenii "au uitat de ajutorul oferit de Polonia" si l-a criticat pe presedintele Volodimir Zelenski. "Nu se poate s ...

Fostul guvernator al regiunii Kursk recunoaşte că trupe ruse au jefuit casele oamenilor din zona de graniţă
15/11/2024 13:10

Fostul guvernator al regiunii ruse de frontieră Kursk, Roman Starovoit, a recunoscut joi că soldaţi ruşi trimişi de Moscova să apere regiunea in faţa incursiunii ucrainene au jefuit case abandonate ale l ...

Cum au ajuns la lopată David Popovici, Amalia Enache și Mihai Morar
15/11/2024 12:35

Pare o imagine socantă să-i vezi pe campionul olimpic David Popovici, pe prezentatoarea de stiri Amalia Enache ori pe omul de radio Mihai Morar cu lopata in mană. Si totusi, acestia si-au lăsat preocupăril ...

Incendiu într-un azil de bătrâni din Zaragoza. 10 oameni au murit
15/11/2024 12:16

Cel puţin zece persoane au murit vineri intr-un incendiu intr-un azil de bătrani la Villafranca de Ebro, o localitate in nord-estul Spaniei, anunţă salvatori locali, relatează Reuters. ”Cel puţin z ...

Ucraina cere 'pacea prin forță' într-un mesaj către oamenii lui Trump
15/11/2024 11:47

Ministrul de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, i-a transmis lui Marco Rubio, nominalizat la functia de secretar de stat al SUA, că speră că noua administratie americană va urma o politică de „pace prin ...

METEO Vremea se încălzeşte de duminică, iar în prima parte a săptămânii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale
15/11/2024 11:36

 Vremea se incălzeşte incepand de duminică, iar in prima parte a săptămanii viitoare temperaturile vor fi mai ridicate decat cele normale, atat in ţară, cat şi in Capitală, anunţă meteorologii. ...

Trump despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuie să înceteze!”
15/11/2024 11:27

  Preşedintele ales Donald Trump a declarat joi că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusia-Ucraina, relatează CNN.     „Vom lucra din greu cu Rusia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei