Cel puţin 25 de morţi în atentate produse în Irak
Dimensiune font:
O serie de atentate care au vizat forţe de ordine şi civili au provocat moartea a cel puţin 25 de persoane şi rănirea altor 70, luni, în Irak, în ajunul împlinirii unui an de la plecarea soldaţilor americani, au anunţat surse medicale şi din cadrul poliţiei, potrivit AFP.
Duminică, o primă serie de atacuri s-a soldat cu 19 morţi şi zeci de răniţi, mai ales în două moschei şiite şi la sediul unui partid politic kurd din nordul ţării.
Irakul a rămas adâncit în criză de la plecarea ultimilor soldaţi americani la 18 decembrie 2011, după un război de aproape nouă ani care a costat viaţa a zeci de mii de irakieni şi a mii de americani şi care a costat sute de miliarde de dolari, potrivit sursei citate.
Chiar dacă violenţele nu mai ating nivelurile înspăimântătoare din anii 2006 şi 2007, grupurile de insurgenţi continuă să reprezinte o adevărată ameninţare, iar atentatele continuă să fie aproape cotidiene, cu bilanţuri lunare care depăşesc o sută de morţi.
În apropiere de Mosul (nord), un atentat cu maşină-capcană a ucis şapte persoane, la Khaznah, un sat al comunităţii shabak.
La Mosul, oameni înarmaţi au deschis focul asupra unui post de control militar, ucigând un soldat.
În oraşul Tuz Khurmatu (nord), două atentate cu maşină-capcană care au vizat o moschee şiită au lăsat în urmă cinci morţi. Comunitatea şiită, majoritară în Irak, este deseori ţinta unor atacuri lansate de insurgenţi suniţi.
Pe o şosea aflată la vest de Tikrit (la 160 km nord de Bagdad), trei bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unui post de control, ucigând un poliţist. Urmăriţi de o patrulă a poliţiei, agresorii şi-au părăsit maşina-capcană şi, în explozia acesteia, şi-au pierdut viaţa alţi patru poliţişti.
Tot la nord de Bagdad, o bombă a explodat pe drum la trecerea unei patrule militare prin satul Al-Buslaibi, ucigând trei soldaţi, iar o maşină-capcană a ucis un irakian şi a rănit cel puţin zece pelerini şiiţi iranieni în apropiere de Dujail.
Alte trei bombe au lăsat în urmă un mort pe un drum din apropiere de Baquba.
În provincia Anbar (vest), oraşul Rutba a fost ţinta a zece atacuri cu mortier, care s-au soldat cu doi morţi.
Potrivit statisticilor oficiale, forţele de securitate irakiene au reuşit să împiedice explozia violenţelor după plecarea soldaţilor americani, dat fiind faptul că au existat mai puţine persoane ucise în primele 11 luni ale lui 2012 decât în aceeaşi perioadă a anului 2011.
'Situaţia securităţii nu s-a schimbat fundamental, în pofida retragerii americane, iar acest lucru este remarcabil', sublinia recent Joost Hiltermann, director adjunct al departamentului pentru Orientul Mijlociu din cadrul International Crisis Group.
Potrivit lui John Drake, expert din cadrul grupului AKE, 'retragerea forţelor americane a antrenat o reducere a formării, a strângerii de informaţii şi a capacităţii de a trimite rapid întăriri bine echipate în punctele fierbinţi'. Totuşi, nu s-au redus operaţiunile împotriva insurgenţei şi arestările, chiar dacă armata irakiană 'se confruntă cu o penurie de mijloace şi cu atacuri periodice'. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau