Cine plăteşte pentru Roşia Montană?
Dimensiune font:
Votul negativ în Parlament atrage nepunerea în aplicare a licenţei de exploatare la Roşia Montană. Compania româno-canadiană Gabriel Resources ameninţă statul român cu judecata, pagubele fiind evaluate la două miliarde de dolari
Senatorii Comisiei juridice, dar şi cei ai comisiei pentru administraţie şi mediu, au dat ieri aviz negativ proiectului de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, dezbătut în procedură de urgenţă în Parlament. Premierul Victor Ponta a afirmat că, în cazul în care Parlamentul respinge proiectul, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare. El a precizat că licenţa de exploatare există încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la două miliarde de dolari. „În 14 ani, Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de două miliarde de dolari. Licenţa de exploatare în acest caz nu se va pune în aplicare. În Guvern toată lumea şi-a dat avizul, apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului. Premierul a subliniat că în contract nu există o clauză anume care să prevadă despăgubiri şi că suma de două miliarde de dolari este invocată în mai multe adrese oficiale ale companiei, cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale. „Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român. Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă, ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra”, a mai spus premierul.
Antonescu cere clarificări în PSD
Pe de altă parte, co-preşedintele USL Crin Antonescu a cerut PSD o poziţie clară faţă de proiectul Roşia Montană. „Eu am comunicat din ce motiv PNL nu votează acest proiect. Acum, eu sunt flatat de importanţa bruscă pe care grupul parlamentar liberal a căpătat-o. Pot să simplific puţin problema şi să întreb: putem şi noi în ţara asta, în România, să ştim - cel mai mare partid din ţară, cu cele mai mari grupuri parlamentare, cu primul-ministru, respectiv PSD - ce poziţie are în această chestiune? Susţine sau nu susţine acest proiect? Pentru că a nu spune nimic şi a da vina pe liberali dacă nu se face sau dacă se face nu mi se pare corect”, a spus Antonescu.
Un răspuns vag a primit însă chiar de la Ministrul Mediului, social-democrata Rovana Plumb, care a declarat că la Roşia Montană este „o adevărată bombă ecologică”, din cauza poluării foarte mari, susţinând însă că va vota proiectul în Parlament aşa cum îi vor spune cetăţenii din colegiul său. „Vorbim de un proiect de interes naţional, vorbim de un proiect major şi atunci o consultare cu cetăţenii este absolut necesară”, a declarat Rovana Plumb. (Dionisie Paşcu)
Peste 500 de angajaţi ai companiei „Roşia Montană Gold Corporation” şi localnici au participat ieri, timp de mai multe ore, la un miting şi la un marş de protest pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau