Conflictul din Mali ia o nouă turnură, cu o masivă luare de ostatici în Algeria
Dimensiune font:
Criza din Mali a luat miercuri o nouă dimensiune internaţională, cu o masivă luare de ostatici la un complex gazifer din estul Algeriei, acţiune organizată ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali, relatează joi AFP.
'Pentru noi, prioritatea este viaţa ostaticilor şi salvarea cât mai curând posibil a cetăţenilor japonezi în strânsă colaborare cu autorităţile ţărilor implicate', a declarat joi, la Tokyo, secretarul general al guvernului nipon, Yoshihide Suga.
Potrivit presei nipone, cel puţin trei japonezi s-ar număra printre cei 41 de străini capturaţi la site-ul Tigantourine, la 40 de km de In Aménas, nu departe de frontiera libiană, de către membri ai reţelei Al-Qaida.
Un britanic şi un algerian au fost ucişi şi şase persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor algeriene. Au fost luaţi ostatici occidentali şi 150 de angajaţi algerieni de la grupul francez CSI Catering sunt de asemenea reţinuţi la site-ul gazifer administrat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach.
Atacul a fost revendicat de un grup armat islamist, 'Semnatari cu sânge', ca reacţie la 'cruciada condusă de forţele franceze în Mali', potrivit unui comunicat publicat pe site-ul privat mauritan Alakhbar.
Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, numit şi 'orbul', unul dintre liderii importanţi ai Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), recent destituit, l-a dat unităţii sale de luptă (katiba).
'Facem cunoscut că ostaticii sunt peste 40 de cruciaţi, dintre care şapte americani şi doi britanici, printre alte naţionalităţi', afirmă organizaţia, a cărei primă condiţie este 'oprirea agresiunii din Mali'.
Ministrul britanic de externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui britanic. Este 'o crimă cu sânge rece' şi motivaţia că este vorba despre represalii la intervenţia Franţei în Mali este 'o simplă scuză', a spus el.
Potrivit unui ostatic francez intervievat de France 24, printre ostatici figurează de asemenea malaiezieni şi filipinezi.
Americani, un irlandez şi un norvegian sunt de asemenea luaţi ostatici, a informat Departamentul de Stat al SUA, Dublinul şi presa norvegiană.
Potrivit unui oficial al companiei Statoil, 12 angajaţi, nouă norvegieni şi trei localnici, sunt 'implicaţi' în luarea de ostatici.
Potrivit comunicatului grupării islamiste, Algeria a fost aleasă drept ţintă pentru că jihadiştii nu acceptă 'umilinţa de onoare a poporului algerian', prin decizia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika de a autoriza ca avioane franceze în drum spre Mali să survoleze spaţiul aerian algerian.
Spania, la rândul său, a fost de acord să permită aeronavelor franceze cu misiune în Mali să folosească bazele sale aeriene.
În Mali, trupele franceze au avansat miercuri către nord, cu lupte terestre, care constituie o nouă etapă în angajamentul militar al Parisului, după raidurile aeriene începute la 11 ianuarie în centrul şi nordul ţării având drept scop împiedicarea islamiştilor să avanseze către capitala Bamako (sudul ţării). Peste 800 de militari francezi sunt deja desfăşuraţi la Mali şi numărul lor urmează să ajungă la 2.500. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau